Flexibilitatea și inovația – cele mai importante aspecte din industria alimentară

Revista Gastromedia are onoarea de a lua interviu cu oameni specialiști din industria HoReca, cofetăriei, patiseriei și panificației, pentru care flexibilitatea și inovația reprezintă aspectele cele mai importante ale companiei chiar dacă modificările legislative și lipsa forței de muncă sunt, totodată, cele mai mari provocări ale zilelor noastre – precizează Laura Ștefan, departamentul de marketing Expertarom Food Ingredients SRL.

Revista Gastromedia: Vă rugăm să ne spuneți care au fost începuturile companiei Expertarom Food Ingredients SRL și care au fost cele mai importante momente din istoria dezvoltării sale? Ați putea descrie pe scurt realizările companiei?

Laura Ștefan: Am început în 1995, cu furnizarea de arome pentru industria alimentară, după care ne-am completat gama și cu alte ingrediente. Prin parteneriate cu producători prestigioși din diferite domenii și prin înființarea liniilor proprii de producție, am alcătuit câte un portofoliu pentru fiecare domeniu: înghețată, patiserie, cofetărie, brutărie, dulciuri, băuturi, lactate, snacks și savory. Plus echipamente și ustensile pentru aceste domenii. Pe lângă oferta de ingrediente și echipamente, am creat Centrul de competență pentru a oferi clienților noștri cunoștințele și expertiza noastră. Acesta include laboratoare de cercetare și de aplicații pentru fiecare domeniu și un amfiteatru dedicat prezentărilor, degustărilor și demonstrațiilor. Totodată, am abordat piața externă, prin distribuitori, ajungând în prezent să comercializăm în peste 30 de țări sub brandurile Expertarom și CremoLinea. Pentru alcătuirea portofoliului destinat gastronomiei, am selecționat și am adaptat produse din fiecare domeniu în care activăm și am alcătuit un pachet de ingrediente, preparate, semipreparate și echipamente, sub umbrela expertarom foodservice.

Revista Gastromedia: Ne puteți spune mai multe despre produsele oferite, tehnologiile de producție și facilitățile de producție ale companiei?

L. Ș.: Paleta noastră cuprinde o gamă completă de arome, ingrediente și produse semifabricate precum: arome (lichide, pulbere sau paste); baze și stabilizatori; preparate din fructe; creme de ciocolată, topping-uri, glazuri; umpluturi de fructe și creme ready-to-use; amestecuri pulverulente; condimente etc. Retehnologizăm și achiziționăm în permanență echipamente noi, crescând capacitatea liniilor. Chiar în această perioadă finalizăm o nouă hală de producție și începem instalarea unei unități de ambalare aseptică.

Revista Gastromedia: Care este cel mai important aspect în companie? Care este cheia succesului acesteia?

L. Ș.: Flexibilitatea și inovația. De la bun început am pornit pe ideea de a crea produse și soluții tailor-made pentru clienți. De aceea am pus accent pe formarea unei echipe integrate de vânzări și specialiști în industria alimentară, pregătiți să creeze și să dezvolte produse, de la idee până la vitrină. Studiem piața și tendințele și venim cu idei și soluții. Pregătim mostre în laboratoarele noastre, organizăm seminarii și sesiuni de degustări, oferim asistență pentru implementarea rețetelor pe linia de producție, muncim cot la cot cu clienții pentru succesul produsului.

Revista Gastromedia: Ce tip de produse oferiți pentru industria HoReCa?

L. Ș.: Ne ajută mult faptul că HoReCa integrează aproape toate domeniile în care activăm și am creat astfel un portofoliu vast, care cuprinde ingrediente, preparate și echipamente. Pentru prepararea cărnii oferim gama de produse convenience cum ar fi: marinade pentru grill, panade, amestecuri de condimente și sosuri. Sosul reprezintă de multe ori secretul gustului unui preparat. În paleta noastră de sosuri, sub brandul Culinarte, fiecare bucătar poate găsi cea mai bună inspirație, fie că vorbim de preparate din carne, sandwich-uri, burgers, pizza, cartofi, salate sau dip pentru snack-uri. A luat naștere conceptul nostru Snackeria: chiflele sănătoase + sosurile delicioase + cuptorul revoluționar Atollspeed, pentru o rumenire rapidă și crocantă. Pentru segmentul dulce din domeniul HoReCa, oferim ingrediente pentru prăjituri, gaufres, clătite, muffins, eclere, macarons, dar și crème de ciocolată și umpluturi de fruct. Înghețata fiind unul din domeniile noastre principale, oferim cea mai variată gamă de ingrediente pentru gelaterie, sub brand-ul Cremolinea. Iar prin parteneriatul cu Carpigiani – lider în furnizarea de mașini pentru înghețată, oferim și soluții de echipare. Nu am uitat nici băuturile răcoritoare, reprezentate printr-o gamă de siropuri concentrate pentru limonade cu pulpă de fruct, care asigură minim 10% fruct în fiecare pahar. În completare, recent am creat un business pack pentru coffee-corner, care include o bogată sortimentație de cafea boabe, siropuri pentru cafea, precum și o gamă cuprinzătoare de mașini de cafea și accesorii, prin parteneriate cu producători de prestigiu ca Rocket Espresso, Macap, Wega Macchine Per Caffe’ și BWT. Și, nu în ultimul rând, organizăm seminarii și prezentări, sesiuni de degustare, precum și instruiri și asistență pentru clienți. De asemenea, facem cursuri de pregătire și studii pentru echiparea afacerilor la început de drum.

Revista Gastromedia: Pe lângă cele specificate, în ce industrii v-ați dezvoltat sau doriți să vă dezvoltați în perioada următoare?

L. Ș.: Am început un parteneriat cu BWT – lider european în filtrarea și tratarea apei, prin care oferim soluții, atât industriei alimentare, cât și altor domenii. Pentru industrie, am învățat că apa poate fi cel mai ieftin, dar și cel mai scump ingredient, dacă nu există o soluție de filtrare care să protejeze echipamentele. Ba mai mult, pentru cafea, apa e la fel de importantă ca și cafeaua în sine sau ca și mașina de cafea. Iar noi oferim soluțiile de tratare, astfel încât apa să devină cel mai curat și mai ieftin ingredient și să contribuie la creșterea calității.

Revista Gastromedia: Care sunt cele mai mari provocări în zilele acestea pentru companie?

L. Ș.: Situația geopolitică și economică internațională ne afectează și pe noi, la fel ca pe toată lumea, în special prin prisma creșterii prețurilor la materii prime și a lipsei sau stocurilor scăzute de materii prime. Pe plan local cele mai mari provocări sunt modificările legislative și lipsa forței de muncă.

Revista Gastromedia: Ce planuri aveți pentru Expertarom Food Ingredients SRL în viitorul apropiat? Sunteți axat pe dezvoltarea gamei produselor și pe plan extern?

L. Ș.: Ne-am propus ca, până la finalul anului, să dăm în funcțiune prima linie de ambalare aseptică, urmând să lansăm noile game de ingrediente fără conservanți pentru domeniile patiseriei, cofetăriei, băuturilor răcoritoare, berii și înghețatei. Pe piața externă suntem prezenți de 15 ani, dar bineînțeles că dorim să o dezvoltăm în continuare și alocăm o mare parte din resursele noastre acestui țel.

text: ing. Claudia POPA

Brutarul CofetarulGastromediaGastroPanPanGastRo