Viziuni gurmande

La sugestia domnului Dumitru Burtea, Președinte de Onoare și Membru Fondator ANBCT (Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism) România și membru de onoare ad-vitam WACS (World Association of Chefs Societies), cu o experiență profesională de peste cinci decenii, se vor prezenta diferite concepte și modalități de aranjare ale preparatelor pe farfurii.

În ediția actuală, tema principală este PEȘTELE.

Concepte

În meniurile celor mai bune restaurante, peștele este prezentat în mod rafinat pe un fundal închis la culoare. Printre conceptele noi, se numără: tonuri de verde, simplitate, culori extravagante, armonie și aspect minimalist, seducție, piese haut-couture sau prezentări contorsioniste și amuzante.

Viziunea 1 – Țărm și mare în două tonuri – compoziție în tonuri de verde și alb

Ingrediente: filet de pește proaspăt, dressing alb cu ceapă roșie, zucchini sau dovlecel, praz alb, frunze de pătrunjel, arpagic, lămâie proaspătă, floare de morcovi.

Aranjarea preparatelor: scufundarea fâșiilor de praz alb în apă clocotită (2 minute) și amplasarea pe farfurie sub formă de pat; așezarea fileului de pește cu carnea în sus peste praz; rularea fâșiilor de zucchini lângă fileul de pește; așezarea unei felii de lămâie peste pește; presărarea frunzelor de mărar și arpagic peste file (pentru a oferi înălțime); amplasarea florilor de morcovi în jurul fileului; punctarea farfuriei cu dressing alb.

Viziunea 2 – Protecție imediată – compoziție pe farfurie de porțelan alb, rotundă sau pătrată

Ingrediente: file de cod proaspăt, batoane surimi, fasole verde, sos alb, semințe de mac, praz, germeni, mărar, floare de panseluță.

Aranjarea preparatelor: desenarea cu sos alb a unei forme cu serpentine alternând linii solide cu puncte mici; așezarea fileului de cod cu margini de semințe de mac alături de desen; așezarea unui pahar cu praz și germeni în spatele farfuriei; aranjarea batoanelor surimi tăiate în jumătate (unul în picioare, unul jos și unul în spate); așezarea păstăilor de fasole verde lângă pahar; presărarea firelor de mărar peste pește; așezarea florii de panseluță pe fileul de pește.

Viziunea 3 – Lumea lui Nemo – folosirea unor alge uscate pentru o culoare cât mai spectaculoasă

Ingrediente: file de pește alb, morcovi bicolori, mazăre dulce în păstăi, cartofi violet, sos de portocale, sos alb cu mentă, icre „iepure de apă”, panseluțe bicolore, alge uscate decorative.

Aranjarea preparatelor: desenarea unei spirale din sosul de portocale; formarea unei forme cilindrice de pește prin poșarea fileului în bulion și așezarea într-o folie de plastic și așezarea formei obținute peste sos; presarea cartofilor sub formă de dischetă și așezarea în spatele farfuriei; aranjarea a trei felii de morcovi sub formă de triunghi; presărarea boabelor de mazăre pe farfurie; amplasarea a trei flori de panseluță violet și galbene; amplasarea icrelor pe fileul de pește.

Viziunea 4 – La Traviata – prezentare tricoloră în negru, alb și verde

Ingrediente: file de pește alb, tortellini cu spanac verde, fasole verde, mazăre în păstăi, sos alb, piper negru proaspăt, frunze de mărar.

Aranjarea preparatelor: desenarea dungilor cu sos alb; așezarea formei cilindrice de pește prin poșarea fileului în bulion și așezarea într-o folie de plastic în poziție paralelă cu sosul; aranjarea a trei tortellini în spatele sosului; așezarea capetelor de păstăi de fasole (6-8 bucăți de aceeași lungime) în fața peștelui; așezarea boabelor de mazăre în fața peștelui și spatele păstăilor; amplasarea frunzelor de mărar în spatele peștelui; adăugarea boabelor de piper pe păstăi. […]

Citiți continuarea articolului în ediția mai-iunie 2022 a revistei Gastromedia.

 

Text: ing. Claudia Popa

Sursa: Viziuni gurmande – Arta prezentării preparatelor precum un maestru bucătar

 

Conținutul revistei Gastromedia este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Copierea și/sau republicarea conținutului revistei în lipsa unui acord din partea redacției Gastromedia, este strict interzisă. Pentru a putea folosi, sub orice formă conținutul revistei, trebuie să solicitați și obțineți în prealabil acordul redacției – e-mail marketing@gastromedia.ro.

Republicarea conținutului website-ului www.gastromedia.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.gastromedia.ro.