Cu venituri de 260,7 milioane de euro, industria de catering din România ocupă un loc remarcabil în Europa, clasându-se pe locul 11 dintre cele 24 de țări membre UE. În timp ce poziția Europei a rămas constantă, România se menține pe locul 179 din 298 de industrii monitorizate de IBISWorld. Dinamica dimensiunii pieței arată o industrie rezistentă, cu o creștere medie anuală de 6,9% între 2018 și 2023, situând sectorul de catering ca un participant dinamic în economia românească.
Cu un număr impresionant de 11.544 de angajați în 2023 și o medie de 7,6 angajați pe afacere, industria de catering din România indică nu doar reziliență, ci și potențial de expansiune și dezvoltare. În contextul schimbărilor comportamentale ale consumatorilor, cheltuielile gospodăriilor românești pentru serviciile de catering au crescut semnificativ, ajungând la 4,87 miliarde de euro în 2022. Această evoluție se aliniază cu tendințele globale, evidențiind o preferință crescută pentru serviciile de livrare a alimentelor. Pandemia a accelerat restructurarea globală a industriei, evidențiind o creștere semnificativă a utilizatorilor de servicii de livrare a alimentelor în Europa, Franța înregistrând o creștere de 24%. Această schimbare durabilă în comportamentul consumatorilor se reflectă și în Spania, unde serviciile de livrare a alimentelor rămân populare și după pandemie.
În lumina acestor transformări, oamenii de afaceri din industria HoReCa pot observa noi oportunități în schimbările de comportament ale consumatorilor. Vă îndemn la curaj și optimism, încurajând explorarea de nișe de afaceri inovatoare care să răspundă nevoilor și preferințelor în evoluție ale pieței. Este momentul potrivit pentru a anticipa și adapta, construind astfel viitorul sectorului de catering într-un mod sustenabil și profitabil. Despre astfel de trenduri și tehnologii, veți putea experimenta și mai mult în cadrul expoziției GastroPan 2024 la care vă așteptăm în Brașov, în primăvara anului viitor!
Citiți articolele noastre de la Gastromedia și Brutarul Cofetarul
text: JAKAB Boróka
Redactor Şef,
Manager Proiect GastroPan