Scopul principal al acestui program este de a oferi elevilor din școlile profesionale oportunități concrete pentru a avansa în cariera lor profesională. Dorim să inspirăm tânăra generație să dezvolte o pasiune pentru profesiile din domeniul industriei alimentare, în special domeniul gastronomiei, panificației și HoReCa și să treacă mai ușor de la școală la piața muncii din România.
Obiectivele principale ale proiectului sunt:
- Dezvoltarea competențelor profesionale – programul oferă instruire practică într-o manieră profesionistă pentru a ajuta elevii să devină bucătari, brutari sau cofetari competenți
- Motivarea și inspirația elevilor – programul insuflă pasiune, motivație, entuziasm pentru aceste profesii ajutându-i să le descopere frumusețea
- Sprijin pentru cariere de succes în România – programul facilitează tranziția de la studiile teoretice la o carieră practică sprijinindu-i pe tineri să rămână și să lucreze în țară
- Participarea la competiții – elevii sunt pregătiți pentru concursuri naționale și internaționale oferindu-le oportunități de a fi recunoscuți și apreciați pentru talentul lor.
Cum se desfășoară practica?
Durata practicii profesionale este de 9 luni, corespunzătoare unui an școlar, iar pentru rezultate maxime, ideal ar fi ca programul să se extindă pe parcursul a 4 ani într-un liceu și 3 ani în cadrul școlilor profesionale. Astfel, elevii au suficient timp pentru a dobândi și dezvolta competențele necesare pentru o carieră.
Locația practicii – pentru elevii din județul Harghita, practica se desfășoară la sediul Academiei de Cursuri Pangastro, Odorheiu-Secuiesc, unde spațiul este dotat cu echipamente moderne și tot ceea ce este necesar pentru instruire practică de înaltă calitate. În cele ce urmează, sunt programate și alte locații de practică din țară.
Oportunități pentru cei mai buni participanți
Elevii vor avea parte de pregătire intensivă pentru competiții naționale și internaționale incluzând mentorat direct din partea unor maeștri recunoscuți la nivel mondial. Aceștia vor ghida elevii în dezvoltarea lor profesională oferindu-le, atât cunoștințe teoretice, cât și practice, în vederea atingerii celor mai înalte niveluri de excelență. Printre formatori se numără Chef Florin Kiss, un maestru bucătar medaliat internațional și național, care cu mare plăcere insuflă pasiunea pentru gastronomie și celor tineri participând ca mentor pentru zeci de copii la concursurile din țară și străinătate.
Workshopuri pentru elevii mai mici
Aceste tipuri de workshopuri sunt organizate și destinate inclusiv elevilor mai mici, care au posibilitatea să participe în cadrul programelor „Săptămâna altfel” și „Săptămâna verde” din calendarul școlar. Aceste sesiuni sunt menite să le ofere o primă experiență interactivă și educativă în lumea panificației și cofetăriei contribuind astfel la descoperirea unor pasiuni timpurii pentru aceste profesii.
Obiectivul final al programului
Prin această inițiativă, ne dorim să construim o comunitate de tineri profesioniști dedicați și pasionați, care să aducă valoare industriei alimentare din România. Elevii care finalizează programul vor fi pregătiți să contribuie la realizarea unor produse de într-o calitate excepțională și să devină modele de succes în cariera lor profesională.
Implicați-vă alături de noi!
Dacă doriți să sprijiniți această inițiativă prin orice tip de efort financiar sau material, suntem deschiși să colaborăm și să construim împreună viitorul tinerilor profesioniști. Orice contribuție este binevenită și poate face o diferență reală în viețile acestor elevi.
În următoarea ediție, vom discuta despre programele de acreditare destinate persoanelor necalificate care lucrează deja în brutării și cofetării. Aceste cursuri oferă o șansă reală de formare profesională și obținere a unei calificări recunoscute, contribuind astfel la creșterea nivelului de competență în industrie.