Revista Gastromedia: Care este povestea din spatele numelui Schiccheria Rosetti și ce v-a inspirat să deschideți acest restaurant în Bucuresti?
Claudia Militello: Sciccheria a luat naștere în iunie 2022, în zona Pipera și încă de la început, ne-am setat intenţia de a deschide, în perioada următoare o altă locaţie, în centrul Bucureștiului. Dezvoltatorii Building-ului Arghezi 4 au fost cei care ne-au abordat, pentru a dezvolta conceptul Sciccheria, în interiorul clădirii de birouri și din primul moment, ne-a fascinat poziţia și locaţia. Singurul aspect care nu a putut fi implementat, a fost acela al locului de joacă, pentr copii. Conceptul Sciccheria se adresează, atât grupei de vârstă tinere, cât și familiilor cu copii. Ne-am dorit mereu să putem oferi momente unice, atât adulţilor care să se poată relaxa, în interiorul locaţiilor noastre, în timp ce se bucură de preparate culinare deosebite, muzică
live, servicii de calitate, dar și celor mici, prin activităţi distractive, într-un spaţiu atractiv destinat lor. Din cauza spaţiului mai mic, în locaţia din Rosetti, nu am putut implementa și locul de joacă, dar căutăm soluţii, în acest sens. Numele locaţiei a reieșit din zona unde suntem poziţionaţi, ne-a plăcut mult cum se asociază numele Sciccheria, care înseamnă ceva frumos, cool, chic, wow, cu numele zonei Rosetti – ni s-a părut varianta câștigătoare.
Revista Gastromedia: Cum ați ales designul interior al restaurantului și ce elemente ați considerat esențiale pentru a crea atmosfera pe care o doriți?
C. M.: Designul a fost ușor de ales, deoarece am plecat de la conceptul de bază al brandului, inserând elemente noi, specifice zonei de centru, cum ar fi: un număr mai mare de mese de dimensiuni mai mici, întrucât în zona centrală, avem parte de clienţii de prânz care au un timp limitat pentru servirea mesei, și de regulă ies în număr mai mic, la masă, spre deosebire de cinele de weekend, unde rezervările sunt pentru un număr mai mare de persoane. Atmosfera s-a dorit să fie una caldă, elegantă, dar și modernă, în spiritul zonei populată în special de tineri, astfel încât am îmbinat elemente urbane regăsite în tavane, cu elemente elegante, regăsite în ceramica fină de la mese, elementele aurii, corpurile de iluminat cu accente bronz/aurii și lumina caldă, primitoare; „verdele Sciccheria”, care este unul tipic ierbii ajunsă la maturitate, în zorii zilei, când razele soarelui, oglindesc cele mai calde și ferme tonuri; acesta se regăsește în draperiile, canapelele și scaunele alese pentru locațiile noastre, dar și pentru plantele ce coboară din tavane.
Revista Gastromedia: Ce tendințe din industria culinară v-au influențat cel mai mult în formarea meniului și conceptului Schiccheria Rosetti?
C. M.: Meniul Sciccheria este unul italian, cu influențe siciliene, iar de când am demarat colaborarea permanentă cu Chef Giuseppe Raciti (1* Michelin, Italia), am început să introducem preparate culinare extrem de rafinate, concepute de Giuseppe și preluate de către echipa Sciccheria, care are parte de traininguri permanente cu un bucătar premiat de ghidul Michelin, tocmai pentru că avem convingerea că formarea constantă este un criteriu esențial, în orice domeniu, pentru a livra calitate și unicitate.
Revista Gastromedia: Cum ați integrat elementele locale și internaționale în preparatele pe care le oferiți?
C. M.: Am căutat de la început producători locali cu materie primă de calitate. Ne-am raportat la rețetele preparatelor noastre și acolo unde a fost necesară importarea anumitor produse direct din Italia, am căutat cele mai bune variante, am testat produse diferite, până le-am identificat pe cele mai calitative și potrivite meniului nostru. Pe scurt, am încercat și încercăm constant, chiar și acum, să găsim cele mai bune produse, care să ofere gustul unic, pe care ni-l dorim, pentru preparatele noastre. Schimbăm meniul de cel puțin două ori pe an, pentru a profita de sezonalitatea fructelor și legumelor, dar și pentru a veni cu elementul de noutate pentru clienții noștri.
Revista Gastromedia: Care este filosofia gastronomică a restaurantului și cum se reflectă aceasta în experiența pe care o oferă Schiccheria Rosetti clienților săi?
C. M.: Sciccheria Rosetti, spre deosebire de Sciccheria Pipera, a beneficiat de un meniu mai dinamic, cu un număr ceva mai restrâns de preparate. Am considerat timpul alocat prânzului și am dorit să venim în întâmpinarea oaspeților cu variante eficiente pentru masa de prânz, precum și opțiuni personalizabile, pentru companiile din zonă, care doresc livrarea meniurilor, chiar în building-urile acestora. Suntem flexibili pentru că ne face o deosebită plăcere să putem duce gustul Sciccheria către cât mai multe persoane și nu doar atât. Știm cu toții că restaurantele de fine-dining ne întâmpină cu un parcurs gastronomic, însă dacă ne dorim să gustăm un singur preparat, devine mai dificil. Deoarece avem încredere în potențialul gastronomic din țara noastră, iar clienții s-au arătat curioși pentru a încerca noi preparate și noi combinații, am dorit să oferim această posibilitate de a gusta chiar și un singur preparat. Astfel, în meniurile Sciccheria, au fost inserate 4 noi preparate, ale Chef-ului Giuseppe Raciti, care pot fi comandate individual, fără a fi necesar un parcurs. Unul dintre ele este chiar vestitul ou poșat și panetat, care i-a adus chef-ului, 1* Michelin. În plus, pe viitor, vom insera tot mai multe astfel de preparate iconice, pe care, clienții noștri să le poată degusta.
Revista Gastromedia: Ce strategii de marketing ați implementat pentru a atrage și fideliza clienții, mai ales în contextul unei piețe competitive ca cea din București?
C. M.: Lucrăm constant, atât cu companii de Marketing, dar și de PR, pentru a face cunoscut brandul Sciccheria, celor care încă nu au auzit de el. Însă cea mai bună strategie de marketing pe care am adoptat-o din prima zi, a fost grija față de serviciile noastre, calitatea produselor oferite și clienții noștri. Atunci când ești orientat către client, acest lucru se simte, iar atunci când ești pasionat și pui suflet în activitatea ta, succesul nu întârzie să apară. Noi am identificat această categorie a familiilor cu copii care caută locul perfect pentru fiecare membru, de aceea am încercat să dezvoltăm, atât zona gastronomică, de atmosferă, de servicii, dar și atenție pentru cei mici. În zona de centru am reușit să aducem conceptul Sciccheria parțial, însă gustul unic al preparatelor, calitatea service-ului și permanenta atenție către client, au fost unele dintre criteriile care ne-au ajutat până în prezent, să obținem apreciere.
Revista Gastromedia: Care sunt obiectivele voastre pe termen lung pentru Schiccheria și cum intenționați să continuați să inovați în domeniul restaurantelor?
C. M.: Dorința noastră rămâne aceea de a scala business-ul și de a deschide noi locații în cât mai multe puncte importante din țară și străinătate. Ne concentrăm constant pentru identificarea celor mai potrivite locații, pentru conceptul nostru și sperăm chiar în anul ce urmează să ne putem bucura de un nou Sciccheria, într-un alt oraș. Sciccheria Rosetti a fost primit foarte bine de către publicul din centru și ne-a oferit doza de curaj pentru viitor. Avem încredere în brandul nostru și ne dorim să îl facem cunoscut tot mai mult.