România – reprezentată la Young Chef Olympiad, India, de către Florin Kiss și elevul său

Într-o lume marcată de diviziune, Olimpiada Tânărului Bucătar (YCO) strălucește ca simbol al unității și speranței. Recunoscând provocările din jurul nostru, YCO le contracarează celebrând pacea, armonia și prietenia prin limbajul universal al mâncării.

În mijlocul provocărilor globale, YCO oferă o platformă pentru tinerii bucătari pentru a-și demonstra rolul în modelarea unui viitor mai bun – unul de armonie și coexistență. Unește minți diverse, întinde o mână de prietenie în întreaga lume, indiferent de diferențe, și inspiră o viziune a unei lumi mai pașnice.

Lansat în 2015 de Dr. Suborno Bose, Președintele Consiliului Global YCO, YCO a început cu o viziune: de a uni lumea prin alimente. Astăzi, continuă să planteze semințe de speranță și să aducă oamenii împreună, câte un fel de mâncare.

Dr. Suborno Bose, CEO, IHC și președinte, IIHM Young Chef Olympiad – „YCO, astăzi, este cel mai mare și cel mai bun eveniment culinar din lume pentru tinerii bucătari. Young Chef Olympiad a fost organizată cu intenția de a aduce viitoarele vedete tinere și promițătoare ale comunității culinare internaționale pe o singură platformă unde se pot conecta, împărtăși idei și inovații, creând în același timp ceva excepțional din experiențele lor. YCO 2018 s-a dovedit a fi de cel puțin trei ori mai mare decât omologul său inaugural în 2015. Încurajați de primirea vărului local, Young Chef India Schools, am fost încurajați să dăm drumul la Olimpiada Internațională a Tinerilor Bucătari, susținută de Ministerul Turismului, India. Ne-am gândit, de ce să nu extindem acest eveniment la nivel internațional? De ce să nu aducem mai mulți oameni din medii diferite pe această platformă, astfel încât să putem avea un spațiu mai eterogen pentru învățare? Prin urmare, din 2015 până în prezent, numărul țărilor participante a crescut în acest an participând peste 50 de țări din întreaga lume”.

Kiss Florin, mentor, formator Pangastro, și Doru Nasta, competitor de la Liceul Economic Viilor București:

„Competiția din acest an s-a desfășurat în șase orașe din India: Goa, Bangalore, Delhi, Pune, Hyderabad, Kolkata. Am început parcursul nostru în Goa, unde a avut loc și ceremonia de deschidere. Aici am gătit un preparat tradițional românesc, marcând astfel debutul competiției. Următoarea etapă a fost în Bangalore, unde am participat la prima serie de competiții și am trecut cu succes mai departe. În ziua următoare, în cadrul unei noi runde de calificări, ne-am asigurat locul pentru competiția din Kolkata.

În Kolkata, Doru a participat la o a doua competiție, unde a reușit să treacă și de cea de-a treia sesiune, care a fost și ultima pentru noi. Deși nu am reușit să urcăm pe podium, eforturile noastre au fost apreciate și recunoscute. Această competiție a reprezentat o etapă importantă de pregătire pentru EuroSkills 2025, care va avea loc în Herning, Danemarca, în luna septembrie. Întreaga pregătire a lui Doru este concentrată asupra acestui moment decisiv.

Participarea noastră a fost posibilă cu sprijinul WorldSkills România, cărora le mulțumim pentru susținere”.

Participarea la această competiție este 𝙘𝙤𝙛𝙞𝙣𝙖𝙣𝙩̦𝙖𝙩𝙖̆ 𝙥𝙧𝙞𝙣 𝙥𝙧𝙤𝙜𝙧𝙖𝙢𝙪𝙡 𝙀𝙧𝙖𝙨𝙢𝙪𝙨+, Acreditarea Erasmus VET nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000204311 deținută de Fundația WorldSkills România.

Brutarul Cofetarul – Gastromedia – GastroPan – PanGastRo