România participă între 2 – 7 Februarie la Olimpiada Culinară de la Stuttgart

O dată la patru ani, orașul Stuttgart din Germania devine centrul universului gastronomic, găzduind prestigioasa IKA/Culinary Olympics. Considerată a fi cea mai longevivă, cea mai vastă și cea mai variată competiție culinară la nivel global, Olimpiada Culinară este un adevărat festival al inovației și excelenței în arta culinară.

De aproape 125 de ani, această competiție reunește cei mai talentați bucătari din lume, transformând gastronomia într-o adevărată operă de artă. Echipele de profesioniști culinari se întrec în creativitate și abilitate, aducând pe masă o simfonie impresionantă de arome, texturi și prezentări vizuale care captează simțurile și imaginația. La Olimpiada Culinară de la Stuttgart, nu doar că se sărbătorește măiestria culinară, dar se și nasc tendințe noi, se inovează și se stabilesc standarde de excelență în bucătăria mondială. Este un eveniment unde tradiția se întâlnește cu inovația, și unde fiecare bucătar aduce un omagiu bogăției gastronomice globale.

Echipele olimpice de bucătari ale României, formata din membri ai Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism,  care ne vor reprezenta la această grandioasă competiție, se antrenează intens în aceste zile pentru marele concurs. Cei 17 bucătari profesioniști, membri ai echipelor de seniori și juniori, sunt pregătiți să aducă pe buzele consumatorilor rețete inedite care îmbină gusturi tradiționale cu tehnici de producție moderne și care pun în evidență tezaurul gastronomiei din România.

Echipele noastre, atât de seniori, cât și de juniori, sunt formate din bucătari de top, fiecare cu propriul stil și abordare. Echipa de seniori, condusă de titratul Emanuel Mocan, multiplu câștigător a numeroase competiții naționale și internaționale, împreună cu membrii săi talentați, promit să ofere o experiență culinară de neuitat. La fel, echipa de juniori, sub îndrumarea căpitanului Munteanu Dadiana, câștigătoare a competiției Arena Bucătarilor, este pregătită să demonstreze că tinerii chefi pot concura din nou la cel mai înalt nivel, după argintul câștigat la ediția precedentă. Componența echipelor naționale ale României la Olimpiada Gastronomică de la Stuttgart este următoarea:

Echipa națională de seniori: Emanuel Mocan (Căpitan), Marinică Bejenaru, Marian Zăncianu, Alexandru Vreme, Alin Murariu, Georgian Țufa, Daniel Nistor, Florin Ciobanu, Mihai Ciprian Necula, Flavian Dobre și Dragoș Bercea (Manager Echipă).

gastromedie

Echipa națională de juniori: Munteanu Dadiana (Căpitan), Paul Antohi, Filip Adam, Mihai Petre, David Toader, Andreea Buzatu, Andrei Miron și Bogdan Cozma (Manager Echipă).

În cadrul Olimpiadei Culinare, echipele își vor desfășura activitatea într-o bucătărie de 7/7 m îngrădită de pereți transparenți, astfel încât atât publicul, cât și juriul vor putea observa și cel mai mic detaliu al competitiei culinare.

gastromedieFiecare participare a echipelor din România la acest nivel împinge granițele creativității și inovației culinare către noi orizonturi. Ambele echipe au creat meniuri și preparate incredibile, plecând de la materia primă și tehnica de preparare românească, însă au dus conceptul culinar la un nou nivel superior, folosind multă imaginație, talent dar și utilaje și ustensile moderne. Vor fi două probe pentru fiecare echipă, prima probă fiind „Restaurantul Națiunilor” unde echipele de seniori și juniori vor pregăti un meniu format din trei feluri pentru 110 persoane respective 70 de persoane, a doua probă fiind „Chef’s Table”. Conform acesteia, bucătarii concurenți vor trebui să gătească un meniu de gastronomie fină cu 7 feluri pentru o masă de 10 persoane”, a completat Directorul ANBCT România, domnul Laurențiu Mâță.

Delegația română care va participa la Olimpiada Culinară de la Stuttgart este formată din două echipe naționale (seniori și juniori) și patru echipe regionale care vor participa la competiții gastronomice în cadrul grandiosului eveniment. Fiecare echipă, atât la nivel național cât și regional, este compusă exclusiv din membri ai Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism (ANBCT) România. Cele patru echipe regionale sunt Gastro Cuisine Romania, KOLPING Timișoara, Restaurantul Belvedere din Brașov și About Taste Academy. Acestea sunt formate din bucătari profesioniști cu o vastă experiență în competițiile naționale și internaționale.

Olimpiada Gastronomică de la Stuttgart se desfășoară în perioada 02-07 Februarie 2024. La competiție vor participa peste 1200 de bucătari și patiseri din peste 55 de țări, printre care 89 de echipe în total (24 de echipe naționale, 19 echipe naționale de juniori, 22 de echipe de catering comunitar, 24 de echipe regionale, peste 500 de bucătari profesioniști participanți la probe individuale) și vor fi puse la dispoziție în cadrul competiției 17 bucătării complet echipate pentru competiție. De-a lungul timpului, România a fost reprezentată la această Olimpiadă de maeștrii bucătari de mare succes. Prima participare a României la acest concurs a fost în anul 1972 și a fost reprezentată de o echipă mixtă formată din maeștrii bucătari din Capitală și Brașov, condusă la acea vreme de către Maestrul Dumitru Burtea, Președinte de Onoare al ANBCT și Membru de onoare al World Association of Chefs Societies – WACS.

Participarea echipelor naționale de bucătari ale României la această ediție a Olimpiadei Culinară este susținută de următorii parteneri: Selgros Romania, Unilever Food Solutions, Parmafood Distributions, City Grill, Asonido, Euroindal, Distri Fresh, Gio’s Uniforme, Hendi, Nova Pan, Cookman, DICK Knives. 

Despre Olimpiada Culinară: IKA Olimpiada Culinară, cunoscută și sub numele de Olimpiada Artei Culinare, ajunsă la ediția cu numărui 26, este cel mai mare și mai prestigios concurs internațional de gătit din lume. Fondată în 1896 la Frankfurt, Germania, evenimentul se desfășoară o dată la patru ani și adună echipe naționale, echipe regionale și bucătari individuali din întreaga lume. Aceștia se întrec în diferite categorii, de la gătit la arta preparării deserturilor și sculptură în alimente, demonstrând măiestrie și inovație culinară. Evenimentul este cunoscut pentru standardele sale înalte și pentru celebrarea diversității și excelenței în arta culinară, fiind un loc de întâlnire pentru cei mai talentați bucătari din lume și un spectacol impresionant pentru pasionații de gastronomie.

Despre Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism – Romania ( ANBCT Romania): este o organizație nonprofit, înființată în anul 1971, care reprezintă cea mai mare asociație de bucătari și cofetari profesioniști din România. Scopul principal al asociației este de a promova educația, competițiile culinare și dezvoltarea profesională a bucătarilor și cofetarilor din România, precum și de a reprezenta interesele acestora în industria HoReCa și în societate. Asociația este recunoscută la nivel național și internațional pentru activitatea sa în domeniul gastronomic și pentru promovarea bucătarilor și cofetarilor în România. Încă din anul 1971, Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism – România este membră cu drepturi depline în WACS – Asociația Mondială a Societăților de Bucătari, cea mai importantă organizație internațională pentru bucătari, reprezentând peste 110 organizații naționale de bucătari din întreaga lume, cu peste 10 milioane de membri.

 

Pentru alte informatii:

Laurențiu Mâță

Director ANBCT Romania

Adresa de email: office@anbct-romania.ro

Mobil: 0726671227