Renașterea cafelei (8)

După o călătorie îndelungată și amănunțită prin toți factorii care pot influența calitatea unei cafele, începând de la origine, soi, mod de procesare, prăjire și ambalare, am ajuns în final la modul de preparare.

Cafeaua se prepară din cafea măcinată și apă, de aceea nu ar trebui să ne mire faptul că apa, ca ingredientul cu cea mai mare proporţie, ne poate influenţa negativ calitatea cafelei, dacă prezintă gust sau miros străin, ca de exemplu apa de la robinet cu gust de clor. Pentru a evita astfel de surprize, apa se filtrează, și, în plus, se poate chiar optimiza efectul utilizând filtrele cu Magneziu BWT, care potenţează gustul cafelei.

Cafeaua poate fi preparată prin 4 procedee diferite, fiecăruia corespunzându-i diferite echipamente de preparare, precum și o anumită granulaţie:

fierbere (decoct) – cafeaua turcească, cafeaua fiartă în ibric

infuzare (macerare) – french press, aeropress, cold brew

picurare gravitaţională (pour-over, drip) – cafea filtru, filtru cu turnare manuală

prepararea sub presiunea vaporilor de apă – espressor, moka pot.

tabel

Indiferent de modul de preparare sau de echipamentele utilizate, o balanţă și o râșniţă de calitate bună sunt importante pentru determinarea porţiei de cafea și granulaţiei optime. Granulaţia cafelei este, la rândul său, decisivă în obţinerea unei cafele bune. O cafea prea fină poate adăuga o notă amară, iar una prea grosieră poate fi slabă, acidă, sub-extrasă, dacă granulaţia nu este adaptată echipamentului și timpului de extracţie.

www.myespressoshop.ro – soluţii integrate pentru echiparea coffee-shop, coffee-corner, magazinelor sau unităţilor HoReCa. Prin parteneriate încheiate cu producători de prestigiu ca Rocket Espresso, Macap, Wega Macchine Per Caffe’ și BWT, oferim mașini de cafea, râșniţe, accesorii și soluţii de filtrare a apei. 

Haideţi să savurăm o cafea bună împreună!

 Text: www.myespressoshop.ro

Brutarul Cofetarul – Gastromedia – GastroPan – PanGastRo