Problemele sociale și etica în marketingul modern

Cu lumea mai conectată ca oricând, oamenii din diferite medii, etnii, credințe și stiluri de viață devin din ce în ce mai expuși diferitelor forme de marketing digital. Deși această conectivitate este excelentă pentru advertising, companiile din sfera HoReCa din România zilelor noastre trebuie să fie vigilente și informate pentru a evita potențialele probleme și a fi corecte din punct de vedere etic.

Problemele sociale și etica în marketingul digital – sau în publicitatea tradițională – reprezintă o parte incredibil de sensibilă a campaniei de marketing. În toate sectoarele de activitate companiile se confruntă cu multe considerente sociale, etice și culturale pentru a se asigura că strategia de marketing atrage publicul țintă fără a exclude sau a ofensa pe alții.

Chiar și cel mai modern și deschis individ poate avea dificultăți în a nu face presupuneri despre alții pe baza diverșilor factori, indiferent dacă este vorba de vârstă, rasă, sex, background social, stare financiară, cultură sau o varietate de alte diferențe.
Oricui îi este greu să scape de asocierile și preconcepțiile învățate, mai ales dacă am crescut cu ele și le găsim înrădăcinate în interacțiunile sociale de zi cu zi. Acest lucru poate cauza probleme în multe situații, iar marketingul digital nu diferă. Profesioniștii de marketing trebuie să-și recunoască propriile prejudecăți și stereotipuri înainte de a învăța să le schimbe sau să le evite.

O cercetare de piață aprofundată, temeinică și bine gândită pentru a fundamenta o campanie reprezintă cel mai bun mod de a evita să comitem aceste greșeli, dar există câteva lucruri la care ar trebuie să ne gândim înainte de a începe această analiză.
Elementul cheie pentru evitarea preconcepțiilor sociale sau culturale în cercetarea de piață este conștientizarea propriilor probleme înainte de a vorbi cu publicul țintă.
Dumneavoastră și compania dvs. trebuie să vă analizați cu onestitate ideile dvs. preconcepute înainte de a începe. Atunci când vă angajați în cercetări de piață, verificați-vă, mai ales dacă vizați un anumit grup demografic cu care nu sunteți familiarizați. Nu trebuie să vă bazați pe propriile ipoteze despre oameni, fie în marketing digital, fie în mass-media tradițională.

Discuțiile mature despre aceste ipoteze și asociații în cadrul unei echipe creative sunt revelatoare. Conversațiile interne vă ajută să identificați și să eliminați ipotezele greșite înainte de a începe să vă puneți planul de cercetare în practică.
Fiecare campanie de marketing digital se va situa mereu lângă o linie foarte subțire între targetarea unui grup demografic și targetarea unui stereotip. Diferența între a trece peste această linie și a rămâne pe drumul corect se rezumă la câtă și ce fel de cercetare faceți. Cercetările prea superficiale duc inevitabil la bazarea pe ipoteze stereotipale bazate pe ceea ce știi deja – sau crezi că știi – despre un grup țintă. Comunicarea cu potențialii clienți, clienții existenți sau audiențe, precum și cercetări ample privind modul în care au fost prezentate produse sau servicii similare în trecut, sunt de neprețuit.

Evitați stereotipurile – indiferent dacă sunt despre rasă, sex, vârstă sau orice alt factor – pe cât posibil.
Consumatorii zilelor noastre vor recunoaște instantaneu publicitatea stereotipală și superficială și vă vor blama pentru acest fapt. Există atât de multe căi prin care consumatorii pot blama public un brand: social media, Google Reviews, YouTube sau chiar să își scrie propriile bloguri. O astfel de reacție poate fi dramatică pentru credibilitatea, succesul și vânzările unui brand. Publicul modern recunoaște atitudinile stereotipale atunci când le vede iar o companie modernă trebuie obligatoriu să le evite.

Soluția? Ascultați!
Ascultați cu adevărat!
Ascultați-vă propriile stereotipuri, ascultați-vă personalul și ascultați-vă publicul țintă atunci când efectuați cercetări de piață active.

Când vă investigați propriile idei preconcepute despre un grup demografic, este ușor să uitați de scopul campaniei dvs. – publicul dvs. Când vine timpul să efectuați cercetări active, cum ar fi trimiterea de sondaje sau discuțiile directe cu oamenii, acordați cu adevărat atenție răspunsurilor lor.

• Puneți întrebări clare.
• Amestecați întrebări deschise și întrebări da / nu.
• Fiți sinceri.
• Adunați cât mai multe detalii.

Examinați modalitățile prin care mărcile și companiile mai mari, consacrate sau mai vechi au gestionat controversele legate de stereotipuri.
Există o multitudine de exemple de
branduri care au făcut greșeli în marketingul digital și în publicitatea tradițională. Poate că au adunat oameni dintr-un anumit grup demografic, fără a lua în considerare diferențele sociale sau culturale, fără un nivel adecvat de conștientizare sau sensibilitate. Modul în care au gestionat reacțiile adverse evidențiază cheia succesului.
Mai degrabă decât să vă ascundeți de greșelile dvs. și să adoptați o atitudine rezervată, asumați-vi-le. Spuneți clienților sau publicului dvs. „Uite, ne-am înșelat cu acest mesaj. Iată cum putem rezolva problema.”

Încercați această tactică: cereți publicului ajutor.
Da, riscați comentariile „trolilor” care să vă domine spațiul de socializare. Dar undeva între aceste mesaje va fi un sfat util.
Amintiți-vă, potențialii dvs. clienți sunt extrem de inteligenți.
Angajarea activă cu răspunsuri la greșeli în marketingul digital sau la orice media tradițională sau feedback arată, în general, că o companie, o marcă sau o organizație este dispusă să admită greșeli, dorind să-și ceară scuze și, probabil, cel mai mult, fiind dispusă să învețe din greșeli.