WorldSkills Lyon 2024 a reprezentat cea de-a 47-a ediție a competiției WorldSkills – cel mai mare eveniment dedicat educației, formării profesionale și excelenței în meserii din lume. Anul acesta, Lyon a fost gazda unui eveniment de excepție care a adunat 1.400 de competitori, elevi și studenți cu vârsta sub 21 ani, din peste 70 de țări și regiuni din întreaga lume. Tineri talentați s-au întrecut în 59 de secțiuni sau meserii, de la brutărie la tehnologia designului grafic, sudură, robotică și tehnologii web, până la cosmetică, zidărie și mecanică auto. Mai mult, au participat aproximativ 250.000 de vizitatori din Franța și din restul lumii.
România – reprezentată de o tânără de 18 ani și Chef Florin Kiss
Competitorii de la WorldSkills Lyon 2024 se numără printre cei mai talentați tineri profesioniști din țările lor, fiind aleși să concureze după ce au câștigat competițiile naționale din cadrul țărilor membre WorldSkills. La acest eveniment, ei au trebuit să își demonstreze abilitățile tehnice și transversale în domeniile în care s-au specializat. Probele competiției, exclusiv practice, s-au desfășurat pe parcursul a patru zile, fiind concepute după standardele internaționale din industrie.
Andra Huțanu, elevă la Liceul Tehnologic Economic de Turism Iași, a reprezentat România în secțiunea Bucătar. Tânăra competitoare a beneficiat de un mentorat intens oferit de Chef Florin Kiss, expert WorldSkills în aceeași secțiune, pregătindu-se pe parcursul a patru luni pentru această competiție prestigioasă.
Pregătirea și participarea reprezentantului României la această secțiune au fost susținute de Carrefour România şi 𝙘𝙤𝙛𝙞𝙣𝙖𝙣𝙩̦𝙖𝙩𝙖̆ 𝙥𝙧𝙞𝙣 𝙥𝙧𝙤𝙜𝙧𝙖𝙢𝙪𝙡 𝙀𝙧𝙖𝙨𝙢𝙪𝙨+, Acreditarea Erasmus VET nr. 2024-1-RO01-KA121-VET-000204311 deținută de Fundația WorldSkills România.
Aceasta a avut de parcurs 4 probe diferite, îmbinând tehnici diverse cu multă precizie și creativitate. Printre probe s-au numărat cele de Hot Kitchen Service, Cold Kitchen Production și Bistro Kitchen – pentru o servire 𝑎̀ 𝑙𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑒 pentru 16 persoane, în timp real, la competiție. Toate probele au conținut un ingredient secret aflat în dimineața competiției, așadar Andra a integrat zilnic noi elemente în preparatele ei.
Printre cele mai spectaculoase probe s-a remarcat cea de Speed test și acuratețe, la care ea a trebuit să treacă prin 10 cerințe diferite în două ore, contratimp, precum să realizeze un sos olandez în mai puțin de 3 minute sau să taie un cățel de usturoi în fix 25 de felii în 30 secunde.
Deși nu a urcat pe podium, experiența acumulată și cunoștințele dobândite în cadrul competiției sunt extrem de valoroase. Participarea Andrei la WorldSkills Lyon 2024 subliniază determinarea și pasiunea ei pentru gastronomie, punând România pe harta internațională a tinerelor talente în arta culinară.
Apreciem dedicarea și progresul ei în această competiție de înaltă calibru și așteptăm cu nerăbdare să vedem cum va aplica lecțiile învățate în cariera sa viitoare.