Noutățile și inovațiile industriei de panificație, cofetărie și HoReCa la standurile GastroPan 2024

Între 14-16 martie 2024, Brașov a fost gazda unui eveniment deosebit pentru pasionații industriei panificației, patiseriei, cofetăriei, gelateriei, ciocolateriei, morăritului și HoReCa – expoziția GastroPan, ediția a XV-a. Evenimentul anual, devenit o tradiție în domeniu, a adunat specialiști, producători, distribuitori și furnizori ai utilajelor, echipamentelor, soluțiilor, tehnologiilor, ambalajelor, materiilor prime și ingredientelor, pentru a arăta cele mai recente inovații și tendințe din domeniu.

În cadrul expoziției GastroPan din Brașov, participanții au avut ocazia să descopere o gamă variată de echipamente profesionale pentru brutării, patiserii, cofetării și bucătării, de la cuptoare și mașini de fră- mântat, până la echipamente pentru ambalare și prezentare. În plus, s-au prezentat cele mai noi tehnologii și soluții în domeniu, menite să eficientizeze procesele de producție și să ofere produse de cea mai înaltă calitate integrând inteligența artificială, robotizarea, noi software și multe altele.

Printre aspectele esențiale ale expoziției GastroPan s-au numărat și demonstrațiile live ale utilajelor și echipamentelor expuse, dar și a cofetarilor, brutarilor, bucătarilor din țară și străinătate care au prezentat tehnici inovatoare și rețete delicioase. Vizitatorii au avut ocazia să se familiarizeze cu cele mai recente trenduri în materie de arome, gusturi și culori, dar și ambalare a produselor alimentare, precum și să descopere ingrediente noi și produse gastronomice inedite.

EDIȚIE CU VIZITATORI INTERESAȚI DE CREȘTERE CONTINUĂ PROFESIONALĂ

Rezultatele remarcabile ale celei mai recente ediții au fost validate de prezența unui număr impresionant de vizitatori, veniți din diverse col- țuri ale țării și din străinătate. Spiritul internațional, viziunea îndrăzneață, măiestria și inovația s-au întâlnit și s-au contopit în atmosfera vibrantă a celei de-a 15-a ediții a expoziției GastroPan. Acest lucru a fost subliniat și de către doamna director fondator, Ildikó Váradi-Erdős, la deschiderea evenimentului: „GastroPan reprezină profesionalism, tehnologie de ultimă generație, întâlnire de afaceri și multe ediții cu specialiști foarte talentați prezenți la concursuri de specialitate. Pe parcursul acestori ani, a crescut o nouă generație, dar împreună cu antreprenorii și specialiștii cu care am început acest proiect suntem convinși că expoziția GastroPan rămâne întâlnirea anuală a celor care lucrează în acest sector din țară și străinătate.”

Un program complet de evenimente de-a lungul celor trei zile de expoziție a inclus nu mai puțin de șase categorii de concursuri naționale, dar și expozanți din peste 20 de țări (România, Germania, Italia, Spania, Cehia, Turcia, Polonia, Belgia, Slovacia, Suedia, China, Anglia, Republica Moldova, Franța, Serbia, Lituania, Austria, Grecia, Bulgaria, Polonia, Ucraina, Ungaria) unde au avut loc întâlniri de afaceri, discuții, legare de parteneriate noi, experimente și networking.

OPORTUNITĂȚI PENTRU ANTREPRENORI ÎNCEPĂTORI

În cadrul expozanților, tinerii antreprenori au explorat diverse tehnologii și oferte pentru a-și consolida afacerile în industria alimentară. Pe lângă echipamentele în funcțiune și produsele finite disponibile pentru degustare, cea mai valoroasă experiență a constat în interacțiunea directă cu specialiștii din diverse companii și învățarea de la aceștia. De la aspecte practice, cum ar fi punerea în funcțiune a echipamentelor, până la soluții pentru ambalare și servire, acești antreprenori în devenire au acumulat contacte, oferte și cunoștințe esențiale pentru a-și elabora planuri de afaceri coerente, adaptate cerințelor pieței contemporane.

OPORTUNITĂȚI DE CREȘTERE ȘI EVOLUȚIE PENTRU ANTREPRENORI MARI

Managerii reprezentând companiile cu o lungă istorie și tradiție au căutat la expoziția GastroPan soluții menite să sporească productivitatea, să reducă costurile și pierderile și să integreze inovații în unitățile lor de producție. În cadrul standurilor expozanților, acești manageri au găsit resursele și soluțiile necesare, iar mulți dintre ei au efectuat achiziții rapide de echipamente, software și sisteme de automatizare pentru a-și moderniza afacerile.

OPORTUNITĂȚI UNICE DE AFACERI PENTRU EXPOZANȚII GASTROPAN

Fiecare expozant, fie că este la prima participare sau a revenit pentru a 15-a oară, a pregătit oferte excepționale pentru specialiștii și antreprenorii care au trecut pragul standului lor la expoziția GastroPan. De la reduceri de preț și discounturi semnificative valabile exclusiv în timpul evenimentului, până la tehnologii inovatoare aduse special în România pentru această ocazie, expozanții s-au străduit să ofere cele mai atractive oferte pentru publicul prezent. Astfel, GastroPan a devenit locul unde cererea și oferta se întâlnesc, nu doar la nivel național, ci și pe plan internațional.

Contactele stabilite în cadrul expoziției sunt oportunități unice de business care, urmărite și procesate într-un mod profesionist și creativ, pot să aducă rezultate pe termen mediu și lung. Primul pas spre vânzare se face, așadar, în cadrul expoziției GastroPan.

În continuare, vă vom prezenta în această ediție, dar și următoarele ediții, produsele și serviciile expuse la standurile GastroPan 2024:

UTILAJE ȘI ECHIPAMENTE PENTRU BRUTĂRII, PATISERII ȘI COFETĂRII

La standul HELPAN au fost expuse utilaje tradiționale pentru brută- rii, patiserii și cofetării produse în Italia – cuptoare, malaxoare, mașini de turnat fursecuri, divizoare – pentru clienți noi, dar și vechi, care doresc de a-și implementa noi tehnologii în unitate.

gp

NOVA PAN, o altă firmă expozantă a prezentat unul dintre cele mai importante cuptoare, cuptorul rotativ Seba Dahlen cu capacitatea de 10 tăvi. Acesta face parte dintr-o familie de cuptoare care și-au câștigat o reputație solidă prin înalta calitate și fiabilitate dovedită de-a lungul anilor. În cadrul acestei familii se regăsesc cuptoare termoventilate, pe vatră, combinate (atât termoventilate, cât și vatră, reunite în aceeași structură), cât și cuptoare rotative cu cărucior autonom. În afara panoului, extrem de simplu și prietenos, cu afișaj de tip touchscreen, cea mai importantă componentă inovativă o reprezintă modul în care se execută mișcarea de rotație a tăvilor în interiorul cuptorului. Aceasta nu este făcută într-un singur sens așa, cum se întâmplă la cuptoarele clasice, ci alternează, realizându-se, atât că- tre partea stângă, cât și către partea dreaptă, generând o coacere perfect uniformă. Această caracteristică patentată de cei de la SVEBA DAHLEN, se întâlnește la toate cuptoarele din această familie, astfel că, indiferent că vorbim de brutării mici, medii sau de unități de producție industriale, posesorii acestor cuptoare pot oferi clienților lor produse cu un volum și un aspect impecabile.

UTILAJE ȘI ECHIPAMENTE PENTRU BUCĂTĂRII HORECA PROFESIONALE

Atracția principală pentru toți vizitatorii a fost robotul-chelner de la standul LINE GROUP, o noutate pentru industria HoReCa, care ajută la servirea și debarasarea fiind un model care reduce numărul de personal din HoReCa și retail. Noul robot poate îndeplini cu succes operațiuni de servire, debarasare, hosting sau chiar transport logistic. Cu o capacitate de încărcare de 40 kg sau 16 farfurii, este soluția optimă pentru automatizarea și ușurarea fluxului de lucru din industria ospitalității. Robotul-chelner dispune de un sistem de rulare (roți și suspensie) de înaltă performanță, care îi permite să transporte chiar și pahare pline sau farfurii cu supă. Este capabil să ruleze pe o mare varietate de suprafețe, să traverseze praguri și să urce rampe. Include, de asemenea, o serie de caracteristici unice, care oferă o experiență extraordinară, cum ar fi iluminarea LED adaptativă pentru vizibilitate și comunicare, afișaj text cu mesaje personalizate și redarea sunetelor presetate sau personalizate.

UTILAJE ȘI ECHIPAMENTE PENTRU GELATERII, CIOCOLATERII

Industria ciocolateriei devine din ce în ce mai populară în România datorită start-up-urilor oferite producătorilor care au putut participa la standul CHOCOLINE la demonstrațiile live ale utilajelor și echipamentelor destinate industriei. O noutate a fost mașina de drajat SELMI care funcționează foarte ușor, mai exact, este o cuvă care prin rotații multiple acoperă diferite produse cu mai multe straturi de ciocolată. Avantajul îl reprezintă faptul că se pot acoperi mai multe tipuri de produse precum fructe uscate, alune, caju, fistic, migdale, bucăți de jeleu, popcorn în diferite straturi de ciocolată sau chiar în straturi condimentate cu sare, piper sau alte condimente speciale. Alți expozanți au adus mașini de temperare SELMI și drajare de capacități mici pentru producătorii care doresc a obține ciocolată, praline, bomboane sau paste de alune.

MATERII PRIME, AUXILIARE ȘI INGREDIENTE PENTRU BRUTĂRII, PATISERII, COFETĂRII, HORECA

La firma MACROMEX o gamă largă de produse de panificație și patiserie unibake au fost prezentate și degustate de vizitatori, inclusiv cele de la Dr. Oetker. Vizitatorii au putut degusta cele mai noi produse de brutărie cu specific italienesc, prefeliate, care asigură rapiditatea și eficiența în orice bucătărie HoReCa. Focaccia, disponibilă în două variante, cu roșii și oregano sau cu sos pesto și roșii, aduce inovația în orice meniu de sendvișuri. Noutățile din portofoliul de patiserie sunt gogoșile, donuts sau mini gogoși. Acestea vin într-o gamă largă de gusturi, umpluturi și glazuri, fie că vorbim de clasicele arome de vanilie, ciocolată sau caramel, fie umpluturi mai deosebite precum fistic, biscuiți speculoos sau fructe. Vedeta standului a fost noul Cheesecake cu cremă fină de brânză Philadelphia. Deosebit de cremos și gustos, acest Cheesecake Philadelphia este deja prefeliat în 12 porții egale, eficientizează la maximum timpul de preparare și se poate personaliza cu diverse sosuri de fructe, zahăr pudră, coajă de lămâie pentru a oferi clienților un gust inedit.

Tendințele din ziua de azi presupun înlocuirea zahărului, iar altfel de alternative au fost prezentate la GastroPan 2024 de reprezentanții GREEN SUGAR precum pulberi și pudre cu adaos de stevie cu putere dublă de îndulcire, ciocolate și paste fără adaos de zahăr.

AMBALAJE ȘI CONSUMABILE PENTRU BRUTĂRII, COFETĂRII, HORECA

Ambalarea și etichetarea reprezintă un segment foarte important în industria panificației și cofetăriei, astfel, la standurile expozanților au fost prezente utilaje și echipamente pentru a ușura munca personalului. Un produs expus de PAN ADAMI a fost mașina de etichetare a benzii pe caserolă, o mașină simplă și ușor de utilizat. Avantajul acesteia este reducerea foliei pe produs fiind un produs prietenos cu mediu. Există posibilitatea de a se imprima cu ajutorul imprimantei informații despre produs reglându-se doar adâncimea produsului peste care se va pune bandă și se etichetează automat. Un alt avantaj îl reprezintă varietatea de lățimi de folii care se pot folosi, între 50-77 mm, dar și posibilitatea de a folosi, pe lângă o folie de lipire, și o folie personalizată pe toată bucata de ambalaj.

Industria ambalării au fost reprezentate și de ambalajele personalizate pe serii scurte, SNICK AMBALAJE ȘI CONSUMABILE fiind unici distribuitori în România, mai exact, responsabili de personalizarea ambalajelor din trestie de zahăr prin printarea policromiei, dar și altor ambalaje (cutii, sacoșe, capace din diferite materiale). Altă noutate au fost paharele și utilajele pentru bubble tea, dar și paharele din carton pentru vending de 8, respectiv, 12 oz.

APARATE, MATERII PRIME ȘI CONSUMABILE PENTRU INDUSTRIA CAFELEI

Industria cafelei este căutată din ce în ce mai mult fiind prezentă și la GastroPan 2024 cu expozanți ca BIBAS GROUP care au adus expressoare, tipuri de cafea boabe și măcinată, dar și firme care oferă prăjirea cafelei, dar ajută și la tehnologiile și comercializarea cafelei de specialitate.

SERVICII IT, SOFTWARE ȘI AI

Soluțiile IT și software pentru brutării, cofetării și unități HoReCa au reprezentat un punct de atracție pentru specialiștii din domeniu care au putut experimenta la standul TOUCH VECTRON un serviciu de restaurante pentru vânzări online pentru cei care doresc să aibă canale de vânzare personalizate proprii, mai exact o aplicație de mobil nativă (iOS, Android), site de comandă și posibilitatea de soft pentru comandă în locație (self order), comandă la masă care înlocuiește ospătarul (ospătar digital) sau comandă pe chioșc. Toate aceste lucruri vin integrate cu un alt soft de gestiune deținut de livrator cu taxă fixă. Soluția IT este și un instrument care eficientizează costurile deoarece nu preia un comision din livrări, ci doar o taxă fixă, în contextul în care livratorii sunt cu taxă fixă venind la pachet cu funcționalități de marketing foarte eficiente în a-și construi o rela- ție cu proprii clienți. Este singura companie IT și software care va prezenta o noutate în România la finalul anului când va exista inteligență artificială în chioșc astfel se pot putea prelua comenzi vocale online cu recomandări date de inteligență artificială pe baza istoricului clientului.

Digitalizarea începe să devină un subiect cât mai comun pentru brutarii din țara noastră, astfel, pe lângă soluții digitalizate precum cântarul brutar, aplicație conectată la cântarele electronice specifice liniilor de producție, care gestionează atent, eficient și în timp real producția zilnică și aplicarea corectă a rețetelor prestabilite, a fost prezentată la standul BRUTARIUM și o brutărie virtuală în care s-a replicat imaginar o brutărie care a folosit aplicația descrisă. Vizitatorii au putut să creeze un avatar, să se plimbe prin brutărie și să înțeleagă produsul mult mai bine.

ALTE SOLUȚII ȘI TEHNOLOGII PENTRU BRUTĂRII, COFETĂRII ȘI HORECA

La expozantul SARTOROM Au fost prezentate demonstrații ale soluțiilor pentru măsurarea calității materiei prime precum reograful Yucebas, un echipament ce determină caracteristicile reologice ale făinii, mai exact comportamentul făinii sub acțiunea forțelor aplicate asupra ei, conform standardelor AACC, ICC și ISO. Cu ajutorul reografului, firmele din domeniul morăritului și al panificației pot măsura calitatea făini, pot stabili rețetele optime de amestec al diferitelor soiuri de grâu pentru producția făinii, pot evalua efectele utilizării unor aditivi (acid ascorbic, enzime de oxidare etc.), pot determina valori esen- țiale, precum: rezistența aluatului la presiunea de inflație (P), alungirea (L) și energia (W) și pot obține în foarte scurt timp, caracteristicile calității aluatului.

Alte echipamente au fost sistemele de cântărire igienizate expuse la WMS SCALEScare se pot integra cu ușurință în procese tehnologice oferind control asupra producției și cantității produselor. Alt echipament a fost cântarul de reciclare care poate fi folosit pentru gestionarea tuturor deșeurilor rezultate în producție, dar și cântarul customizat pe bază de rețetă care permite operatorului să urmeze pașii clari și necesari pentru respectarea rețetei și obținerea unui produs constant.

În edițiile următoare, se vor prezenta restul produselor și serviciilor expuse în cadrul evenimentului.

Brutarul Cofetarul – Gastromedia – GastroPan – PanGastRo