Noutăți privind RO e-Transport de la 1 iulie 2024

Cadrul legal: În Monitorul Oficial nr. 597 din 27 iunie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 1337/1268/2024 privind. Procedura de utilizare și funcționare a sistemului național privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport, publicat în M.O. 597 din 27 iunie 2024 unde a fost aprobată noua procedură pentru aplicarea sistemului RO e-Transport la transporturile naționale de bunuri cu risc fiscal ridicat și la transporturile internaționale de bunuri.

Sistemul RO e-Transport este un sistem de monitorizare al transporturilor rutiere pe teritoriul naţional ale bunurilor cu risc fiscal ridicat (detaliate conform OPANAF nr. 802/2022) și al transporturilor rutiere internaţionale de bunuri. Sistemul a intrat în vigoare pentru transportul intern și internaţional de bunuri cu risc fiscal ridicat începând cu data de 01.07.2022 și se aplică sancţiuni începând cu data de 01.01.2023, iar pentru alte bunuri transportate se aplică sistemul pentru transportul internaţional începând cu data de 15.12.2023 și se aplică sancţiuni începând cu data de 01.07.2024.

Transporturile de bunuri care fac obiectul raportării în sistemul RO e-Transport trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: a) o deplasare cu încărcătură; b) realizată de un vehicul rutier; c) efectuată pe drumurile publice; d) având un loc de plecare/intrare pe teritoriul naţional și un punct de sosire/ieșire de pe teritoriul naţional, pe teritoriul României.

În cazul transporturilor internaționale se monitorizează mișcările de bunuri la intrarea sau ieșirea din ţară, între punctul de intrare în ţară și punctul de descărcare, sau invers, între punctul de încărcare din ţară și punctul de frontieră. În cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat, pe lângă monitorizarea relaţiei de transport internaţionale, se adaugă și monitorizarea mișcărilor de bunuri pe parcurs naţional, indiferent dacă sunt mișcări în numele aceluiași operator sau mișcări ce presupun transferul dreptului de proprietate sau alte mișcări. Trebuie menţionat că obligaţiile privind declararea în sistemul RO e-Transport se aplică doar pentru transportul rutier, astfel că alte categorii de transport (naval, feroviar, aerian) nu se vor declara, indiferent de tipul și valoarea bunurilor.

În sistemul RO e-Transport, utilizatorul trebuie să transmită, cu maximum 3 zile calendaristice înainte de data declarată pentru începerea transportului, dar până la prezentarea în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv punerea efectivă în miș- care a vehiculului, informaţii referitoare la: expeditor, destinatar, denumire, caracteristici, cantităţi și contravaloare a bunurilor transportate, locuri de încărcare și descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat și transportator, data declarată pentru începerea transportului etc., iar în baza acestora, sistemul generează un cod UIT, prin intermediul căruia se identifică datele aferente unei partide de bunuri. Partida de bunuri este o denumire generică dată unui ansamblu indivizibil de bunuri, care are același loc de încărcare și de descărcare, un singur utilizator dintre cei prevăzuţi de OUG 41/2022 (destinatar, expeditor, beneficiar, furnizor, depozitar etc.) și un singur destinatar final și este transportat cu un mijloc de transport ce poate fi schimbat pe parcursul deplasării de la locul de încărcare la locul de descărcare.

Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice în cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri, precum și în cazul tranzacţiilor intracomunitare aflate în tranzit pe teritoriul României sau non-transfer sau transportul bunurilor reprezentând stocuri la dispoziţia clientului, începând cu data declarată pentru începerea transportului. Nerespectarea obligației de a genera codul UIT pentru transporturile internaţionale sau declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantităţi diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri se sancționează cu amendă și cu măsura complementară a confiscării contravalorii bunurilor transportate și nedeclarate. Prin OUG 43/2024 se reglementează faptul că sancțiunea complementară a confiscării nu se aplică în cazul constatărilor rezultate din verificări ulterioare încheierii transportului rutier de bunuri, când acestea au fost înregistrate în documentele justificative care stau la baza înregistrărilor contabile, precum și în contabilitatea utilizatorilor, după caz, în perioada la care se referă operaţiunile respective.

Noua procedură de utilizare a sistemului RO e-Transport aduce noi reguli conform cărora raportările în e-Transport se fac numai dacă sunt îndeplinite condiţiile de greutate și valoare, indiferent dacă transporturile sunt naționale de bunuri cu risc fiscal sau transporturile sunt interna- ționale de bunuri riscante și neriscante. Raportarea în RO e-Transport se face pentru vehiculele cu o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri (cu sau fără risc fiscal) cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puţin unei partide de bunuri care face obiectul transportului. În plus, sunt detaliate instrucțiuni privind determinarea valorii bunurilor nedeclarate care urmează a fi confiscate, în cazul în care un transport nu este declarat corespunzător în sistem sau situaţiile în care mărfurile supuse raportării RO e-Transport sunt subevaluate.

Transporturile bunurilor cu risc fiscal achiziţionate din magazine cash and carry, reprezentând produse pe care clientul le alege de pe raft, le plătește și le transportă în nume propriu, nu trebuie declarate în Sistemul RO e-Transport. Nu în ultimul rând, se clarifică situaţia transporturilor multi-modale, în sensul că se declară doar partea de traseu aferentă transportului rutier.

Transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole achiziționate de la producători agricoli pe baza carnetului de comercializare, precum și transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat efectuate de către producătorii agricoli persoane fizice de la locul de deţinere la locul de comercializare, nu fac obiectul declarării în Sistemul RO e-Transport. Transporturile bunurilor cu risc fiscal ridicat reprezentând produse agricole vegetale și anume transportul produselor agricole vegetale obţinute după recoltare, nu fac obiectul declarării în Sistemul RO e-Transport.

Începând cu 1 iulie 2024, contravenţiile pentru nedeclarare sau declararea unor cantităţi diferite se sancţionează ori cu amendă între 20.000 și 100.000 lei ori cu amendă și confiscarea contravalorii bunurilor, în funcţie de prevederile încălcate. Prin excepţie, în condițiile în care agenții economici obligați să obțină codul UIT au statutul de operator economic autorizat (AEO), sancţiunile se vor aplica pentru faptele săvârșite și constatate începând 1 ianuarie 2025.