MODIFICĂRI FISCALE ADUSE PRIN „ORDONANȚA-TRENULEȚ”

Prin OUG nr. 156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial la data de 31 decembrie 2024, așa-numita „Ordonanță-trenuleț”, printre alte măsuri menite a contribui la scopul declarat al menținerii stabilității macroeconomice, au fost introduse și o serie de modificări fiscale. Vom prezenta în continuare cele mai importante astfel de noutăți în domeniul fiscalității, de interes pentru companii, raportat la noul cadru legal în vigoare.

Majorarea impozitului de dividende de la 8% la 10%

Potrivit noii reglementări, impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul
e stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul1.

Totodată, în ceea ce privește persoanele fizice, veniturile sub formă de dividende se impozitează cu o cotă de 10% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligația calculării şi reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata.

Majorarea se aplică veniturilor din dividende distribuite după data de 1 ianuarie 2025. În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2024, aprobate potrivit legii.

Reducerea pragului maxim al veniturilor microîntreprinderilor de la 500.000 euro la 250.000 euro, respectiv 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026

Potrivit noii reglementări, în ceea ce privește condiția veniturilor maxime, o microîntreprindere este o persoană juridică română care, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026.
Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 250.000 euro, respectiv 100.000 euro începând cu 1
ianuarie 2026, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită, fără posibilitatea de a mai opta pentru perioada următoare să aplice regimul specific microîntreprinderilor.

Totodată, mai merită menționat că a fost eliminată condiția ca microîntreprinderea să fi realizat venituri, altele decât cele din consultanță şi/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale.

Modificările au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2025.

Pentru anul fiscal 2025/2026, limita veniturilor realizate, reprezentând echivalentul în lei a 250.000 euro, respectiv echivalentul în lei a 100.000 euro începând cu 1 ianuarie 2026, se verifică pe baza veniturilor realizate de către persoana juridică română la data de 31 decembrie 2024, respectiv la data de 31 decembrie 2025. Condiția referitoare la ponderea veniturilor din consultanță şi/sau management în veniturile totale, de la data de 31 decembrie 2024, nu se aplică pentru calculul limitei de 250.000 euro.

Eliminarea facilităților fiscale din sectoarele IT, construcții, agricol și industria alimentară

Prin noua reglementare a fost eliminată scutirea de impozitul pe veniturile realizate din salarii de până la 10.000 lei inclusiv ca urmare a desfăşurării activității de creare de programe pentru calculator, de activități în sectorul construcții și de activități în sectorul agricol şi în industria alimentară.
Totodată, au fost eliminate facilitățile fiscale ce dădeau posibilitatea angajaților din sectoarele menționate mai sus de a-și scădea cota de contribuție de asigurări sociale (CAS) cu procentul aferent pilonului II de pensii. Modificările se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.

1De menționat că a fost păstrată excepția de la plata impozitului pentru dividendele plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă, la data plății dividendelor, persoana juridică beneficiară a dividendelor deține minimum 10% din titlurile de participare ale persoanei juridice române care plăteşte dividendele, pe o perioadă de un an împlinit până la data plății acestora inclusiv.

*Acest material prezintă cadrul legal general în materie, fără pretenţii de exhaustivitate pe subiect. Ideile prezentate sunt strict informative și nu elimină necesitatea analizării prevederilor legale expuse și nici pe aceea a consultanţei juridice oferite de un avocat, nefiind un substitut pentru acestea într-o speţă concretă.

Brutarul Cofetarul – Gastromedia – GastroPan – PanGastRo