Sistemul RO e-Factura
Începând cu 1 ianuarie 2025, sistemul RO e-Factura devine obligatoriu pentru o serie de operațiuni economice:
1. Coduri CPV obligatorii: facturile emise pentru contractele de achiziții publice sau sectoriale, inclusiv cele din domeniul apărării și securității, trebuie să includă codurile CPV (Vocabularul comun privind achizițiile publice), conform Regulamentului CE nr. 2195/2002.
2. Relația B2B: doar facturile pentru livrările de bunuri și servicii realizate pe teritoriul României vor fi transmise prin E-Factura. Facturile simplificate intră sub incidența acestui sistem, dar bonurile fiscale considerate facturi simplificate sunt exceptate.
3. Excepții: facturile pentru livrările intracomunitare nu vor fi transmise prin E-Factura, dacă beneficiarul furnizează un cod de TVA din alt stat membru UE.
4. Relația B2C: livrările de bunuri și servicii către persoane fizice se vor raporta prin sistemul E-Factura, folosind un cod format din 13 cifre de zero în cazul în care beneficiarul nu furnizează un cod fiscal. De asemenea, facturile emise pentru voucherele de vacanță nu mai necesită raportare separată, acestea fiind incluse în sistem din 2025.
Sistemul RO e-Transport
O altă modificare esențială vizează sistemul RO e-Transport. Termenul pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale se amână până la 31 martie 2025 pentru operatorii economici autorizați conform Regulamentului UE nr. 952/2013.
Această amânare oferă companiilor timpul necesar pentru adaptarea la noile cerințe.
Sistemul e-TVA
Obligațiile fiscale legate de sistemul e-TVA sunt, de asemenea, revizuite în sensul că obligația de a răspunde notificărilor ANAF privind diferențele dintre deconturile precompletate și cele efective este amânată până la 1 iulie 2025. Notificările de conformare nu vor fi utilizate pentru evaluarea riscului fiscal până la aceeași dată.
Modificări în Codul Fiscal
Ordonanța introduce schimbări importante în impozitarea pe profit, venit, TVA și accize:
1. Impozit pe profit: contribuabilii care aplică regimuri de impozitare specifice (instituții de creditcompanii petroliere) sunt exceptați de la impozitul minim pe cifra de afaceri.
2. Impozit pe venit:
• veniturile obținute din transferul drepturilor de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile din patrimoniul personal sunt neimpozabile, cu excepția câștigurilor din titluri de valoare și aur de investiții.
• obligațiile fiscale privind contractele de închiriere revin persoanelor juridice plătitoare de venituri, care trebuie să calculeze, rețină și declare impozitul aferent.
3. Impozit pe transferul imobiliar: veniturile obținute din transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile și mobile din patrimoniul personal sunt neimpozabile, cu excepția câștigurilor provenite din transferul titlurilor de valoare și/ sau aurului de investiții, prevăzute la capitolul V – Venituri din investiții, și a celor definite la capitolul IX – Venituri din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal. De asemenea, sunt exceptate de la impozitare veniturile rezultate în urma transmiterii prin acte pentru cauză de moarte a posesiei de fapt, notate conform legii, de autorul succesiunii în cartea funciară.
În cazul contractelor de închiriere, plătitorii de venituri care sunt persoane juridice sau alte entități ce au obligația de a ține evidență contabilă trebuie să:
• calculeze, rețină, declare și plătească impozitul aferent sumelor plătite
• elibereze, la cererea proprietarului, uzufructuarului sau altui titular legal de venit, un document ce atestă cuantumul impozitului reținut și plătit.
Impozitul aferent transferului dreptului de proprietate, dezmembrămintelor acestuia sau nudei proprietăți se calculează pe baza valorii declarate de părți în actul juridic. În cazul în care această valoare este sub nivelul minim stabilit prin studiile de piață realizate de camerele notarilor publici împreună cu experți evaluatori autorizați, baza de calcul devine:
• valoarea minimă stabilită prin studiul de piață, pentru transferul dreptului de proprietate
• 20% din valoarea minimă stabilită, pentru constituirea sau transmiterea dezmembrămintelor dreptului de proprietate.
În cazul transferurilor sub condiție suspensivă, persoanele fizice beneficiare vor calcula impozitul la momentul încasării venitului, utilizând cota prevăzută în Codul Fiscal la data autentificării actului notarial. Declarația privind impozitul datorat trebuie depusă până la data de 25 a lunii următoare trimestrului în care venitul a fost încasat.
4. TVA
Facturile emise în sistem simplificat trebuie să includă codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, dacă acesta este o persoană impozabilă ori juridică neimpozabilă. În situațiile în care se ajustează baza impozabilă conform art. 287 lit. a)-c) și e) din Codul Fiscal, iar furnizorul/prestatorul nu emite factura de corecție conform art. 330 alin. (2), beneficiarul este obligat să emită o autofactură pentru ajustarea bazei impozabile și a TVA deductibile, cel târziu până în a 15-a zi a lunii următoare evenimentului care a generat ajustarea.
5. Accize
Modificările privind accizele includ:
1. Obligația de declarare și garantare (120%) a accizelor pentru destinatarii și operatorii economici care distribuie și comercializează produse accizabile cu risc fiscal ridicat fără depozitare. Aceștia
trebuie să declare aceste operațiuni conform criteriilor stabilite prin ordin comun al ANAF și AVR.
2. Notificarea autorităților: operatorii care eliberează produse accizabile dintr-un antrepozit fiscal aparținând unei terțe persoane trebuie să informeze autoritatea competentă cu cel puțin 3 zile înainte de epuizarea cantității înscrise în declarația pe proprie răspundere. Nerespectarea obligației va fi considerată infracțiune.
3. Reevaluarea riscului fiscal: operatorii economici nu vor mai fi considerați ca având risc fiscal ridicat dacă, timp de 36 de luni consecutive, nu au înregistrat obligații fiscale restante.
Măsurile prevăzute de Ordonanța nr. 138/2024 subliniază eforturile autorităților de a armoniza legislația fiscală și contabilă cu noile cerințe tehnologice și economice. Implementarea sistemelor electronice precum RO e-Factura, RO e-Transport și RO e TVA nu doar că sprijină digitalizarea, ci și contribuie la creșterea transparenței fiscale și la reducerea riscurilor de evaziune fiscală.
Text: Oana LUCA – Consultant fiscal