GASTROPAN – LOCUL UNDE POȚI MODELA VIITORUL INDUSTRIEI TALE!

În primăvara anului viitor, industria panificației, cofetăriei și HoReCa va fi din nou în centrul atenției la GastroPan 2025. Acest eveniment de referință, ajuns la o nouă ediție, se va desfășura într-un cadru vibrant, reunind specialiști, antreprenori și inovatori din întreaga lume. Cu un program bogat și diversificat, GastroPan 2025 promite să fie o platformă esențială pentru explorarea celor mai recente tendințe, tehnologii și soluții din industrie.

De la gusturi noi și inedite la reinterpretări moderne ale tradițiilor clasice, expoziția va oferi participanților ocazia de a descoperi și de a discuta inovațiile care vor modela viitorul acestui sector dinamic. În plus, vor fi abordate provocările contemporane, cum ar fi sustenabilitatea, digitalizarea și adaptarea la noile realități economice, asigurându-se astfel că GastroPan 2025 va fi nu doar un loc de întâlnire, ci și o sursă de inspirație și progres pentru toți cei implicați.

 

DE LA ARTIZANAL LA INDUSTRIAL, DE LA SIMPLITATE LA COMPLEXITATE

GastroPan 2024 a îndeplinit cerințele și așteptările vizitatorilor și expozanților, întrucât GastroPan a reprezentat un punct de întânire pentru a forma colaborări noi și de durată, edițiile de până acum fiind unele de succes datorită caracterului său profesional, tip B2B. Mulți expozanți au specificat faptul că GastroPan a reușit să aducă clienți noi și că că au ajuns la grupurile țintă de vizitatori prin intermediul expoziției subliniind că expoziția le-a îndeplinit așteptările, mai ales în ceea ce privește conectarea cu vizitatorii internaționali. Un gust nou și inovator, tradiții clasice reinterpretate prin modernism, brutărie artizanală și baghete cu ingrediente inedite – acestea sunt doar câteva dintre tendințele care au fost prezentate și dezbătute în cadrul expoziției anul acesta. În plus, au fost abordate soluții pentru unele dintre cele mai recente provocări din industria de profil: creșterea prețurilor la materii prime, inflație, metode de producție, creșterea costurilor energiei electrice – toate acestea au fost, dar vor fi, în continuare, subiecte de discuție la GastroPan. Evenimentul include povești de succes, discuții, prezentări și demonstrații de gătit live, unde vizitatorii găsesc soluții pentru cele mai recente probleme: ingrediente (materii prime, ingrediente, coloranți, arome, drojdii etc.), preocupări de mediu, lipsa forței de muncă (recrutare, formare, vocație, fidelizare), digitalizare (roboți, inteligență artificială, software specifice pentru fiecare etapă tehnologică). Timp de 3 zile, specialiști și antreprenori, asociații și patronate de profil, brutari, cofetari și bucătari recunoscuți național și internațional au participat la eveniment pentru a celebra industria panificației, cofetăriei și HoReCa.

În continuare, vă vom prezenta în această ediție produsele și serviciile expuse la standurile GastroPan 2024:

UTILAJE ȘI ECHIPAMENTE PENTRU BRUTĂRII, PATISERII ȘI COFETĂRII

Au fost prezentate și alte utilaje de la BILANCIA precum cuptoare electrice versatile de dimensiuni mari, dar și mici care pot fi folosite în spații mici, abatitoare care pot funcționa și la cald. Cuptoarele UNOX care au apărut la finalul anului 2023 au fost expuse la standuri care folosesc microunde și spălare interioare, fiind unic la momentul acesta pe piață, dar și cuptoare pentru pizza cu două camere (una pentru patiserie, cealaltă pentru pizza) fiind un cuptor versatil cu panou touchscreen, integrat cu ultima tehnologie în domeniu. Cuptorul electric pe lemne a fost o altă atracție pentru industria pizzeriei care reprezintă modelul numărul 1 pentru Moretti Forni datorită lipsei lemnelor, funinginelor și manipulării prezentat vizitatorilor GastroPan.

Mașina de procesare Robotqo de la TECHNO G este un echipament de procesare universal pentru că poate procesa diferite produse și ingrediente. În esență este un cutter care are adăugate și alte caracteristici precum: se poate lucra sub presiune și sub vid asigurând o calitate menținută a ingredientelor, o culoare naturală și proeminentă. Datorită faptului că se lucrează sub vid, mai exact, se extrage aerul din cuvă, se scurtează timpul de procesare semnificativ întrucât în cadrul unei demonstrații live, s-au obținut 3 kg de gem în doar 11 minute.

Cuptoarele INOVEN au fost prezentate în cadrul expoziției în exclusivitate de către PRO CUCINA, fiind cuptoare pentru panificație și cofetărie cu convecție, pe vatră, rotative, dar și coloane care combină tipologiile enumerate cu o garanție de 20 ani și servicii de mentenanță specializate.

Printre utilajele și echipamentele de la BAKERY EQUIPMENT pentru brutării, patiserii și cofetării, s-a numărat și mașina de fursecuri PIDAM Italy care este destinată pentru producția de fursecuri, pișcoturi, foaie de pandișpan, macarons îndeplinind normele europene și americane, iar datorită acestor norme, una dintre cerințe este respectarea gramajului. De aceea, mașina are o lățime de 40 cm față de alte mașini cu o lățime de 60 cm la care nu se respectă în totalitate gramajul produselor.

 

UTILAJE ȘI ECHIPAMENTE PENTRU BUCĂTĂRII HORECA PROFESIONALE

Operatorii din industria HoReCa au avut parte de soluții și concepte moderne care pot fi implementate foarte ușor în propriile afaceri, iar unul dintre ele l-a reprezentat conceptul de 9 m2 adus de TRUS HORECA SERVICES care conține o vitrină combinată de cald (pentru sandwich-uri cu încălzire superioară și inferioară) și rece (pentru băuturi) sau rece cu rece, la mijlocul vitrinelor existând un spațiu neutru pentru casa de marcat, tocător sau alte necesități pentru servire, iar în spate sunt amplasate mașini de cafea și snackjet pentru prepararea unor sandwich-uri.

Un alt producător de soluții flexibile și mobile pentru industria HoReCa care pot fi implementate indiferent de locație cu concepte de echipamente pentru cafea – FRESCO – a adus special și alte soluții pentru panificație, patiserie și cofetărie. Cel mai important aspect al companiei expozante l-a reprezentat faptul că sunt pe piață cu servicii de consultanță, proiectare profesională și o rețea de service de acoperire națională.

Alte utilaje și echipamente pentru HoReCa au fost reprezentate de expozantul MDL pentru reducerea costurilor de personal și o productivitate crescută incluzând cuptoarele rapide sau cuptoarele verticale cu convenție, vitrine de maturare a cărnii care controlează microclimatul automat, fără greșeală umană și un design deosebit astfel încât calitatea produsului să fie cât mai bună, cuptoare cu cărbuni care sunt cerute din ce în ce mai mult pe partea de steak-uri.

 

UTILAJE ȘI ECHIPAMENTE PENTRU GELATERII, CIOCOLATERII

Pe lângă arome și gusturi, o inovație care a atras o mulțime de priviri ale vizitatorilor a fost vitrina rotativă IFI adusă de GELARTE care este un model lansat în ianuarie 2024 având ca specific rotirea vaschetelor, dar și faptul că se lucrează cu ajutorul senzorilor, mai exact, este nevoie de un „magician” pentru a opera. Prinde foarte bine la public întrucât, lucrând cu senzorii, oferă un vizual mult mai frumos – vitrina se rotește, iar în momentul în care se ridică geamul pentru servire, senzorii recepționează mișcarea și vitrina se oprește sau pornește până când se ajunge la vascheta dorită.

 

MATERII PRIME, AUXILIARE ȘI INGREDIENTE PENTRU BRUTĂRII, PATISERII, COFETĂRII, HORECA

Pentru obținerea unor produse dulci, TINAROM a prezentat cele mai noi și interesante arome precum seturi de red velvet (colorant și arome), arome de salam de biscuiți, arome de savarine, muffins și pandișpan.

Tendințele din ziua de azi presupun înlocuirea zahărului, iar altfel de alternative au fost prezentate la GastroPan 2024 de către GREEN SUGAR precum pulberi și pudre cu adaos de stevie cu putere dublă de îndulcire, ciocolate și paste fără adaos de zahăr.

O altă tendință o reprezintă variantele vegane fiind expuse și degustate produse ca friptură de mazăre, tofu din soia produsă în România, friptură vegană, tofu asiatic, tofu cu busuioc și alte produse cu conținut ridicat de proteine pe care le cer clienții din ce în ce mai mult, prezente la standul VEGAN HARMONY.

 

AMBALAJE ȘI CONSUMABILE PENTRU BRUTĂRII, COFETĂRII, HORECA

Alte servicii și produse de ambalare au fost reprezentate de GAMMA PRINT oferind posibilitatea personalizării digitale a ambalajelor fără un tiraj minim într-un timp foarte scurt, dar și soluții de etichetare pentru produse și procesul de producție.

Cei de la BOX ELYTE s-au prezentat cu ambalajele 100% reciclabile, laminate și biodegradabile pentru toate produsele de panificație, patiserie și cofetărie.

 

SERVICII IT, SOFTWARE ȘI AI

Digitalizarea începe să devină un subiect cât mai comun pentru brutarii din țara noastră, astfel, pe lângă soluții digitalizate precum cântarul brutar, firma BRUTARIUM a adus o aplicație conectată la cântarele electronice specifice liniilor de producție, care gestionează atent, eficient și în timp real producția zilnică și aplicarea corectă a rețetelor prestabilite, fiind prezentată și o brutărie virtuală în care s-a replicat imaginar o brutărie care a folosit aplicația descrisă. Vizitatorii au putut să creeze un avatar, să se plimbe prin brutărie și să înțeleagă produsul mult mai bine.

 

ALTE SOLUȚII ȘI TEHNOLOGII PENTRU BRUTĂRII, COFETĂRII ȘI HORECA

S-au prezentat accesorii și ustensile pentru pizzerii de către TECHSIM, mai exact o gamă completă cu palete pentru pizza împreună cu cea mai mare gamă de genți termoizolante pentru livrare din România. Au existat utilaje pentru filtrarea uleiului, unul fiind chiar un produs revoluționar
și produs verde care crește durata de viață a uleiului până la 50% realizându-se o economie de bani și timp pentru restaurante.

MICROCAT a prezentat bioactivatorii, soluțiile dedicate întreținerii sistemelor de canalizare, mai exact, cele care descompun acumularea de grăsimi, uleiuri și alți compuși, care duc la colmatarea sau blocarea scurgerii sistemului.

Un alt plus l-a reprezentat gama largă de uleiuri presate la rece (dovleac, floarea-soarelui, sâmburi de struguri) reprezentate de GASTROMOOD care sunt dedicate industriei HoReCa și sunt recomandate datorită gustului deosebit oferit, dar și valorilor nutriționale benefice.

Nu au lipsit nici brânzeturile maturate din lapte de vacă după rețete elvețiene care au putut fi degustate de către vizitatori. Printre noutăți s-a numărat brânza Raclette maturată 12 luni, Tilsit, Trapista, brânză frământată și multe altele fiind degustate la standul ARKÄSE.

GastroPan 2025 propune un program axat pe responsabilitate, modernism, siguranţă și evoluţie. În cadrul discuţiilor dintre expozanţi și vizitatori, specialiștii de top vor aborda teme majore de actualitate, în special în ceea ce privește utilaje și echipamente noi și automatizate funcționale cu ajutorul inteligenței artificale, know-how artizanal și local, aprovizionarea cu materii prime, responsabilitatea eco și reutilizarea subproduselor alimentare. De asemenea, se vor concentra și pe subiecte clasice, cum ar fi reţete și metode tehnologice, produse naturale, agricultură ecologică și produse locale.

Pe pagina www.gastropan.ro puteți urmări mai multe imagini despre ediția GastroPan 2024. Pe website-ul și pagina de Facebook a expoziției și prin intermediul revistei Brutarul-Cofetarul, vă vom ține la curent cu informații despre următoarea ediție.

 

Brutarul Cofetarul – Gastromedia – GastroPan – PanGastRo