Gastronomia, din perspectiva tinerei generații

La Concursurile GastroPan 2023, secțiunea Gastronomie, categoria dedicată studenților și elevilor, care a avut tematica Sănătatea pornește din farfurie, câștigătorii au fost studenții de la Facultatea de Alimentație și Turism. Echipa a fost formată din Radu Dragoș, Roșca Mălina, Haș Iulia, Dumitru Diana care studiază Inginerie și management în Alimentație Publică și Agroturism și Inginerie în Industria Turismului la Universitatea Transilvania din Brașov fiind studenți în anul IV. La categoria Cofetărie, secțiunea Tortul Anului 2023, colega lor, Sanduța Ariadna, a câștigat locul II cu tortul Fresh de vară.

„Alături de mentorul nostru, doamna profesor Lady Chef Cornelia Ghișoi, la sfaturile și indicațiile dânsei, preparatele au luat formă, o parte din acestea fiind exersate în cadrul laboratoarelor de gastronomie. Dorim să le mulțumim și dlui. decan, Vasile Pădureanu, și dnei. prodecan, Cristina Canja, pentru suportul tehnic și logistic al facultății, care ne-au asigurat resursele și locația necesară desfășurării acestei activități, precum sala de laborator, materii prime, ingrediente, dar și susținerea acordată de-a lungul concursului” – a precizat Dragoș Radu, coordonatorul echipei.

Preparatele cu care s-au prezentat la concurs au fost compuse din:

Platou festiv – somon cu urdă de capră și creveți în mantie de mazăre și hrean; panglică de calamar cu cărbune vegetal, perle din suc de portocală; duet file din şalău de Dunăre şi ton roşu

Salată – salată asortată cu legume şi vinegret cu coajă de lămâie confiată

Garnituri – coşuleţ de ceapă umplut cu piure de păstârnac şi spanac pe mousse de ardei gras şi feta; sferă din suc de leurdă şi ţelină pe biscuite cu făină din migdale; bărcuţă cu linte roşie şi jeleu de ardei; biscuite crocant cu cerneală de sepie şi tartar de legume în nucă.

Sosuri – dulceață din roșii uscate şi chilli; sos lejer cu Yuzu; sos din Muştar Dyjon şi iaurt

Desert – desertul bunicii cu caramel și inserție de gutui; sferă de ciocolată cu cremă de arpacaş (colivă); nuci umplute cu cremă de cacao și nucă; coulis din fructe, fructe proaspete.

În opinia lui Dragoș, „gastronomia reprezintă o punte între trecut și prezent, între generația bunicilor, a părinților și a mea, dar și spre viitor… rămâne de văzut în ce fel va fi. Același preparat al bunicii poate avea 3 gusturi diferite, interesante toate. Tehnicile și echipamentele actuale sunt superbe deoarece oferă, atât siguranță alimentară, cât și confort. Viitorul gastronomiei nu poate fi decât uimitor, spectaculos, delicios și sanogen. O să fie o combinație de gusturi interculturale. Un instrument de a împrieteni oameni din culturi diferite și ai pune la aceeași masă.”