DECLARAȚIA DE CREANȚĂ ÎN CADRUL PROCEDURII INSOLVENȚEI

Potrivit legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, creditorul îndreptățit să participe la procedură este acel titular al unui drept de creanță asupra averii debitorului, care a înregistrat o cerere de înscriere a creanței, în urma admiterii căreia acesta dobândește drepturile și obligațiile reglementate de lege pentru fiecare stadiu al procedurii. Calitatea de creditor încetează ca urmare a neînscrierii sau a înlăturării din tabelele creditorilor întocmite succesiv în procedură, precum și prin închiderea procedurii. Vom prezenta în continuare cele mai importante repere privind procedura de înscriere a creanței în tabelul de creanțe în cadrul procedurii insolvenței.

1. Cererea de admitere a creanței

Creditorii ale căror creanţe sunt anterioare datei de deschidere a procedurii, vor depune cererea de admitere a creanţelor în termenul fixat în hotărârea de deschidere a procedurii. Cererea de admitere a creanţelor trebuie făcută chiar dacă acestea nu sunt stabilite printr-un titlu.

Cererea va cuprinde: numele/denumirea creditorului, domiciliul/sediul, suma datorată, temeiul creanţei, menţiuni cu privire la eventualele cauze de preferinţă, precum și indicarea adresei de e-mail, dacă creditorul optează pentru comunicarea electronică. La cerere vor fi anexate documentele justificative ale creanţei și ale actelor de constituire de cauze de preferinţă, cel mai târziu în termenul stabilit pentru depunerea cererii de admitere a creanţei. Posesorii de titluri de valoare la ordin sau la purtător pot solicita administratorului judiciar restituirea titlurilor originale și păstrarea la dosar a unor copii certificate de acesta. Administratorul judiciar va face menţiunea pe original despre prezentarea acestora.

2. Verificarea cererilor

Toate creanţele vor fi supuse procedurii de verificare, cu excepţia creanţelor constatate prin hotărâri judecătorești executorii, precum și prin hotărâri arbitrale executorii. În acest sens, administratorul judiciar va proceda de îndată la verificarea fiecărei cereri și a documentelor depuse și va efectua o cercetare amănunţită pentru a stabili legitimitatea, valoarea exactă și prioritatea fiecărei creanţe. În vederea îndeplinirii acestei atribuţii, administratorul judiciar va putea solicita explicaţii de la debitor, va putea să poarte discuţii cu fiecare debitor, solicitându-i, dacă consideră necesar, informaţii și documente suplimentare.

Cererile de admitere a creanţelor vor fi înregistrate într-un registru, care se va păstra la grefa tribunalului. Toate creanţele prezentate a fi admise și înregistrate la grefa tribunalului vor fi prezumate valabile și corecte dacă nu sunt contestate de către debitor, administrator judiciar sau creditori.

3. Întocmirea tabelului de creanțe

Ca rezultat al verificărilor făcute, administratorul judiciar va întocmi și va înregistra la tribunal un tabel preliminar cuprinzând toate creanţele împotriva averii debitorului. La creanţele care beneficiază de o cauză de preferinţă se vor arăta titlul din care izvorăște dreptul de preferinţă, rangul acesteia și, dacă e cazul, motivele pentru care creanţele au fost trecute parţial în tabel sau au fost înlăturate. Tabelul preliminar de creanţe va fi, totodată, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI). După publicare, creditorii înscriși în tabelul preliminar de creanţe pot participa la adunările creditorilor.

4. Contestarea tabelului de creanțe

Debitorul, creditorii și orice altă parte interesată vor putea să formuleze contestaţii faţă de tabelul de creanţe, cu privire la creanţele și drepturile trecute sau, după caz, netrecute de administratorul judiciar în tabel. Contestaţiile trebuie depuse la tribunal în termen de 7 zile de la publicarea în BPI a tabelului preliminar.

Sub sancţiunea anulării, contestaţia va fi însoţită de dovada, în original, a achitării taxei de timbru, precum și de toate înscrisurile de care partea înţelege să se folosească în dovedirea susţinerilor sale, cu arătarea oricăror altor probe care se solicită, cu excepţia celor care nu se află în posesia părţii sau nu sunt cunoscute la momentul formulării contestaţiei.

Partea care formulează contestaţia transmite, cu confirmare de primire, câte un exemplar al contestaţiei și al documentelor ce o însoţesc administratorului judiciar, creditorului a cărui creanţă se contestă, precum și administratorului special, dacă acesta a fost desemnat, la sediul debitorului.

La termenul stabilit prin sentinţa de deschidere a procedurii pentru definitivarea tabelului de creanţe, judecătorul-sindic va soluţiona deodată, printr-o singură sentinţă, toate contestaţiile.

După ce toate contestaţiile la creanţe au fost soluţionate, administratorul judiciar va înregistra, de îndată, la tribunal și va publica în BPI tabelul definitiv al tuturor creanţelor împotriva averii debitorului.

 

*Acest material prezintă cadrul legal general în materie, fără pretenții de exhaustivitate pe subiect. Ideile prezentate sunt strict informative și nu elimină necesitatea analizării prevederilor legale expuse și nici pe aceea a consultanței juridice oferite de un avocat, nefiind un substitut pentru acestea într-o speță concretă.