A proape 900 de mii de euro. La atât s-a ridicat investiţia într-un restaurant deschis în nordul Moldovei în urmă cu doi ani și ajuns astăzi unul dintre cele mai cunoscute și căutate localuri din zona Botoșaniului.
Povestea lui „DAR” a început în 2018 când, alături de Violeta Achiţei – o veterană a cursurilor PanGastro, am pus pe hârtie planul de afaceri. Apoi am desenat efectiv pe un câmp, cu var, o bucătărie de dimensiuni reale, a cărei fundaţie s-a turnat în 2020. Iar în jurul ei s-a construit restaurantul – un lucru pe care toţi cei aflaţi la început de drum ar trebui să-l aveţi în minte: bucătăria trebuie să fie tot timpul prima, nu ultima. Și că tot veni vorba de bucătărie – am dotat-o cu mese reci cu sertare, tăvi și cuve de tip GN pentru mise-en-place.
În paralel, am desfășurat selecţia de bucătari și ospătari de la școlile de profil – oameni care își doresc să facă această meserie mai întâi din suflet, și apoi pentru bani. Oameni dispuși să înveţe, să evolueze, să sacrifice timp și energie pentru a crește odată cu locul și echipa din care fac parte. A urmat o sesiune de traininguri și teste, în urma cărora am rămas cu cei mai buni dintre cei buni. Am ajuns, astfel, să avem bucătari dedicaţi pe fiecare linie – garnituri, pește, carne, montaj și desert, plus un chef extraordinar, de doar 20 de ani – membru al echipei naţionale de bucătari juniori a României, cu o dorinţă extraordinară de evoluţie și perfecţionare. Și ospătari, nu picoli. O diferenţă pe care puţini o fac, dar care contează enorm, mai ales în România – o ţară în care industria ospitalităţii suferă foarte mult din cauza lipsei de personal bine pregătit. În plus, să nu uităm de personalul de la vase, despre a cărui importanţă vitală am menţionat într-un articol anterior. În decembrie 2021 am întâmpinat primii oaspeţi, cu mâncare tradi- ţională, cu gust, reinterpretată modern și autentic. Cu alte cuvinte – comfort food spre fine dining, cu meniuri schimbate sezonier, pentru a menţine treaz interesul oaspeţilor. Iar acesta a fost un nou punct de cotitură întrucât, fiind ceva cu totul nou pentru zona respectivă, publicul a trebuit educat și orientat în această direcţie. Ceea ce nu a fost deloc greu, drept dovadă că am ajuns să numărăm astăzi 400 de oaspeţi/weekend doar la evenimente. E drept că aici ne-a ajutat foarte mult și faptul că organizăm anual Ziua Porţilor Deschise pentru Evenimente, în cadrul cărora cei interesaţi pot alege dintr-o gamă extrem de vastă de farfurii (numai gustările numără 40 de sortimente). În plus, am semnat contracte pentru livrarea a peste 2.000 de prânzuri calde pentru elevii școlilor din zonă, iar în extra-sezon organizăm evenimente corporate – restaurantul având o capacitate de 180 de locuri. Altfel, programul este de miercuri până duminică, cu meniu de prânz și cină a la carte și cu seri tematice joia și vinerea.
Iar acum, răspunsul la întrebarea aflată pe buzele tuturor: a meritat investiţia? Cu siguranţă da! Iar surpriza este cu atât mai mare cu cât vorbim despre un sat (aflat la 35 de km de Cramele Cotnari), și nu centrul orașului.
Deși suntem încă în perioada de amortizare, localul se susţine deja singur, nemaiavând nevoie de capital. Ba mai mult decât atât, întrucât cererea de fructe de mare este în continuă creștere – nu există eveniment fără paella, de exemplu – ne pregătim de o nouă locaţie, de această dată în stil mediteraneean (în spatele celei actuale), pe care intenţionăm să o inaugurăm în primăvara lui 2025.
Iată, așadar, povestea unui vis devenit realitate, care a fost posibil datorită încrederii primite din partea antreprenorilor, dar și dăruirii mele. Chiar și acum, deși totul merge ca pe roate, particip la fiecare eveniment la care sunt solicitat și fac verificări periodice pentru a mă asigura că ne îndreptăm în direcţia cea bună. Sunt mândru de mine și de echipa pe care am construit-o și le recomand tuturor celor care vor să pună pe picioare un restaurant să ia în calcul că totul pornește de la oameni.
Poftă de viață bună să ai!
Text: Chef Bogdan Cozma