Culinary World Cup: 26-30 noiembrie 2022

În perioada 26-30 noiembrie 2022, EXPOGAST din Luxemburg va fi „locul de întâlnire” pentru toți profesionistii din lumea culinara. Pentru că, în paralel cu târgul de gastronomie, va avea loc prestigioasa competiție internațională „Villeroy & Boch Culinary World Cup”. Competiția este accesibilă publicului, iar vizitatorii expoziției vor avea ocazia să deguste creațiile culinare ale bucătarilor la prânz sau cină în Restaurant des Nations.

„Villeroy & Boch Culinary World Cup” este unul dintre cele mai mari și mai cunoscute concursuri culinare din lume. În 2022, 15 echipe naționale și 15 echipe naționale de juniori vor participa la cele două categorii de concurs. Alte 15 echipe de „Community Catering” vor concura, de asemenea, pentru titlu. Echipele Regionale si Concurentii care concureaza la individual, vor lua parte deasemenea la aceasta competitie grandioasa!


La fiecare patru ani, EXPOGAST reunește profesioniști de top din sectorul gastronomiei și al ospitalității. Timp de cinci zile, cei mai talentați bucătari de pe cinci continente, o duzină de parteneri de prestigiu, sute de expozanți, numeroși voluntari și un public în continuă creștere (45.000 de vizitatori în 2018) se reunesc pentru a împărtăși aceeași pasiune.

EXPOGAST este, de asemenea, gazda uneia dintre cele mai importante competiții culinare din lume: Cupa Mondială Culinară, sponsorizată, așa cum este tradiția, de Villeroy & Boch. Echipe din zeci de țări se întrec în cadrul acestei competiții pentru a câștiga această Cupă Mondială, demonstrându-și talentul și ingeniozitatea.

Avantajul Cupei Mondiale Culinare Villeroy & Boch 2022 este că nu se desfășoară în spatele ușilor închise. Publicul larg are posibilitatea de a participa pe deplin la această uriașă sărbătoare, nu doar admirând măiestria culinară creată în timpul competiției, ci și degustând mâncarea și bucurându-se fie de un prânz, fie de o cină de excepție în celebrul Restaurant des Nations. Meniurile sunt atât de căutate, încât vânzările în avans se epuizează de obicei în câteva ore.


EXPOGAST oferă, de asemenea, o oportunitate de a privi noile tendințe și cele mai recente creații și inovații în materie de veselă, mâncare, băuturi și aparate de bucătărie. Pe lângă concursuri, programul include conferințe, campanii de recrutare, expoziții, evenimente culinare, demonstrații de produse și instalații spectaculoase, cum ar fi Sala La Provençale, care încântă de fiecare dată atât ochii, cât și papilele gustative. De asemenea, La Provençale și-a confirmat recent participarea cu un concept complet reproiectat.


De câteva luni, organizatorii principali, Luxexpo The Box, Vatel Luxembourg și brain&more, sunt extrem de ocupați în culise cu sondarea partenerilor și sponsorilor în legătură cu organizarea celei de-a paisprezecea ediții și a celei de-a cincizecea aniversări a EXPOGAST în 2022. LOWE, liderul mondial în închirierea de echipamente HORECA pentru evenimente de amploare, va pune la dispoziție bucătăriile pentru concursuri și se va alătura evenimentului în calitate de sponsor.


Trebuie spus că, deoarece sectorul a suportat din plin restricțiile impuse pentru a limita pandemia, situația este dificilă pentru toată lumea. Cu toate acestea, reziliența sectorului HORECA este legendară:

"Pasiunea noastră este indestructibilă: ea ne dă putere și optimism și ne împinge înainte. Suntem îndatorați generației de tineri absolvenți care vor susține tradițiile și expertiza noastră", declară Alain Hostert, vicepreședinte din partea Vatel Luxembourg, care continuă: "Suntem îndatorați generației de tineri absolvenți care vor susține tradițiile și expertiza noastră: "Această a paisprezecea ediție va fi o minunată sărbătoare și o platformă pentru mult dorita relansare a activității noastre!"

EXPOGAST va avea loc între 25 noiembrie și 1 decembrie 2022. Evenimentul se întinde pe parcursul a șapte zile, cu cinci zile (de la 26 la 30 noiembrie) deschise publicului și două zile dedicate ceremoniilor oficiale.

"EXPOGAST este un tur de forță logistic și o provocare uriașă, deoarece toți ochii lumii vor fi ațintiți asupra noastră, deoarece Luxemburgul va deveni temporar capitala mondială a gastronomiei. Nu putea exista o vitrină mai bună", adaugă Morgan Gromy, CEO al Luxexpo The Box.

Iată câteva cifre impresionante: zeci de echipe regionale și naționale, 20.000 de feluri de mâncare servite vizitatorilor în cinci zile, 150 de jurnaliști din întreaga lume pentru a acoperi evenimentul, zeci de mii de vizitatori, 10.000 de înnoptări.

Și de această dată România are reprezentanți în competițiile desfășurate la Luxemburg! Echipa Regională „Casa Boierului din Deal” va fi singura echipă regională din România care va intra în competiție pentru un loc pe podium, membrii fiind colegi din asociația noastră.

Echipa „Casa Boierului din Deal” înscrisă la proba „Regional Teams” va fi formată din:

 • MAC. Chef Cerasela Lungu
 • Executive Chef Florin Popa
 • Chef and owner Laura Mocanu
 • Chef Dragomir Laurentiu
 • Chef Benescu Valentin
 • Executive Chef Kiss Florin
 • Executive Chef Bogdan Cozma
 • Pastry Chef Vera Maxim
 • Pastry Chef Alexandru Stefan

De asemenea opt din cei nouă sunt înscriși și la probe individuale la secțiunile „Individual Culinary Art” și „Individual Pastry Art”:

 • Concurs „Individual Culinary Art”:
 • MAC. Chef Cerasela Lungu
 • Executive Chef Popa Florin
 • Executive Chef Bogdan Cozma
 • Chef Dragomir Laurentiu
 • Chef Benescu Valentin
 • Executive Chef Kiss Florin
 • Concurs „Individual Pastry Art”:
 • Pastry Chef Vera Maxim
 • Pastry Chef Alexandru Stefan

Echipa regională „Casa Boierului din Deal” are o experiență competițională deja consacrată, din care reamintim doar câteva din cele mai de succes participări:

Olimpiada Gastronomica Erfurt 2016

 • Componenta echipei: Lungu Cerasela (Căpitan), Kenan İnci, Gabi Kiki, Vera Maxim, Ecaterina Perfil, Mocanu Laura, Bratescu Daniel. Rezultat: Mentiune – Culinary Art, Medalie de bronz- Pastry Art

Campionatul Mondial de la Luxemburg 2018

 • Componenta echipei: Cerasela Lungu, Bogdan Câmpeanu, Vera Maxim, Lorena Aldema, Laura Mocanu, Florin Popa, Daniel Brătescu, Eusebiu Darie, Ionuț Paul, Flavius Afilipoaie, Cătălin Crețeanu, Marian Zancianu, Bogdan Cozma și Kenan Inci. Rezultat: Medalie de bronz- Culinary Art.

Olimpiada Gastronomica Stuttgart 2020

 • Componenta echipei: Lungu Cerasela (Căpitan), Ene Cecilia, Vera Maxim, Arsene Ionut-Cătălin, Afilipoaie Flavius, Popa Florin, Paul Ionuţ Secară. Rezultat: Medalie de bronz – Culinary Art

text: anbct-romania.ro