În cadrul cursurilor de perfecționare PanGastRo adresate bucătarilor aud de foarte multe ori discuții despre un subiect esențial în lumea ospitalității: controlul costurilor. Această temă pare uneori ca un echilibru dificil între a oferi experiențe culinare excepționale și menținerea unei afaceri sănătoase din punct de vedere financiar. Dar ce măsuri putem lua în această privință? Gestionarea stocurilor – risipa de alimente poate deveni rapid o problemă costisitoare. Prin gestionarea stocurilor cu atenție, puteți reduce pierderile. Aceasta înseamnă urmărirea strânsă a datelor de expirare a produselor, rotirea stocurilor și gestionarea achizițiilor pentru a se potrivi cu cerințele reale. Un exemplu practic ar fi alocarea resurselor corect în funcție de sezon (cum ar fi procurarea ingredientelor sezoniere) și aplicarea unui sistem eficient de stocare. În cadrul cursurilor PanGastRo, formatorii pun accent mare pe informarea cât mai bună a cursanților despre diverse soluții cost control.
Reducerea diversității din meniu – o strategie eficientă pentru controlul costurilor în restaurante este să revizuiți regulat meniul și să eliminați sau să înlocuiți preparatele care nu se vând suficient sau care au ingrediente costisitoare. De exemplu, dacă un anumit fel de mâncare folosește un ingredient exotic și scump care nu este solicitat frecvent de clienți, puteți să-l înlocuiți cu un alt ingredient mai accesibil sau să-l scoateți complet din meniu. Acest lucru vă ajută să reduceți costurile de stocare și să evitați risipa de alimente. Eficiența energetică – restaurantul și hotelul pot beneficia semnificativ de pe urma reducerii costurilor cu energia. Investiți în tehnologii eficiente energetic, cum ar fi iluminatul cu LED-uri, panouri solare sau sistemele de climatizare inteligente. Despre aceste soluții eficiente puteți afla mai mult în cadrul expoziției GastroPan. Educarea personalului este de asemenea un avantaj, deoarece angajații devin conștient de consumul de energie, închizând echipamentele atunci când nu sunt necesare sau ajustând temperatura în funcție de sezon.
Optimizarea programului de lucru al personalului – în industria ospitalității, costurile cu personalul reprezintă o parte semnificativă din buget. Pentru a controla aceste costuri, merită să încercați să optimizați programul de lucru al personalului în funcție de fluctuațiile de cerere. De exemplu puteți să ajustați programul în funcție de orele de vârf ale activității. Astfel, veți plăti personalul doar atunci când este cu adevărat necesar, reducând costurile legate de salarii. Aceste exemple sunt doar vârful aisbergului în ceea ce privește controlul costurilor în industria ospitalității. Cu o gestionare inteligentă a stocurilor și eficiența energetică, se poate asigura un echilibru între oferirea unei experiențe excepționale clienților și menținerea sănătății financiare a afacerii.
Citiți articolele noastre de la Gastromedia și Brutarul Cofetarul
text: JAKAB Boróka
Redactor Şef,
Manager Proiect GastroPan