Concursurile GastroPan: Secțiunea Panificație-Patiserie

Pentru secțiunea panificație, categoria Pâinea Anului 2023 realizată artizanal – tematica: Produse de panificație cu adaos de semințe cu rol funcțional. Pentru secțiunea patiserie – tematica: Produse de patiserie cu rol funcțional. Categoria dedicată pentru studenți și elevi:  Love food, hate waste – retulizarea subproduselor în produse de panificație-patiserie. 

Categoria Pâinea Anului 2023 

Pentru secțiunea panificație, categoria Pâinea Anului 2023 realizată artizanal – tematica: Produse de panificație cu adaos de semințe cu rol funcțional.

La această categorie, concurenții vor avea sarcina de a prezenta o pâine fabricată în mod artizanal, procesul tehnologic în ansamblu fiind preponderent manual, dar se pot folosi utilaje pentru unele operații tehnologice.

Fiecare companie participantă poate înscrie în concurs maxim 3 concurenți, fiecare concurent cu un singur produs, în 3 exemplare (un exemplar se va analiza din punct de vedere organoleptic, al doilea exemplar se va degusta de către juriu, al treilea exemplar se va expune și prezenta publicului pe toată durata de desfășurare a expoziției GastroPan 2023).

Concurentul declară la înscrierea în concurs pe propria răspundere că acest produs este realizat în regim artizanal și se produce într-o cantitate de maxim 150 kg/zi.

Produsul poate fi un prototip care urmează a fi introdus în fabricație în anul 2023 sau un produs deja introdus în producția de serie.

Reguli de participare

Înscrierile la Concursurile Gastropan 2023 se vor putea face până la 10 februarie 2023. Formularul de înscriere va trebui trimis în prealabil prin e-mail la adresa de email concurs@gastropan.ro până la data de 10  februarie 2023.

Pentru înscriere, este necesar:

  • Completarea formularului de înscriere de pe gastropan.ro
  • Achitarea taxei de participare (200 lei/produs)
  • Completarea formularului de participare trimis ulterior de organizatori.

Concurenții la Concursurile GastroPan 2023 trebuie să fie prezenți pe toată durata Concursurilor specifice secțiunii în sală. Programul Concursurilor este următorul:

  • Secțiunea Cofetărie – Tortul Anului 2023, Creație artistică în pastă de zahăr – 17 martie 2023, ora 1000-1800
  • Secțiunea Panificație-Patiserie – Pâinea Anului 2023, Produse de patiserie, Categoria pentru studenți și elevi – 18 martie 2023, ora 1000-1800
  • Secțiunea Gastronomie – pentru echipe și studenți – 19 martie 2023, ora 1000-1700

Organizatorii nu sunt responsabili pentru transportul produselor sau pentru întârzierea prezentării produselor. Costurile de transport și răspunderea de transport vor fi suportate de concurenți. Fiecare concurent trebuie să se asigure că produsele ajung la timp pentru eveniment. Organizatorii vor pune la dispoziție suprafețe de lucru/frigidere/spațiu pentru depozitarea produselor înainte de jurizare.

Concurenții trebuie să se prezinte într-o uniformă/șort completă.

Organizatorii au dreptul de a publica rețetele produselor, fotografii și filmări cu candidații și membrii  juriului din timpul desfășurării concursului.

Modul de prezentare

Produsele prezentate vor fi aranjate pe mesele de expoziție acoperite cu fețe de masă albe, puse la dispoziție de organizatori, pentru a fi expuse în fața juriului și vizitatorilor. Pentru a asigura buna desfășurare a concursului, organizatorii, împreună cu jurații, vor verifica întregul program de desfășurare a competiției și vor avea, de asemenea, și sarcina de a raporta orice deficiențe tehnice și/sau igienice.

La prezentarea produselor, este obligatorie completarea și expunerea formularului care va fi pus la dispoziție de către organizatori (denumire produs, ingrediente, proces tehnologic cu parametrii de lucru, valori nutriționale, cantitatea zilnică fabricată sau preconizată a se fabrica, recomandarea grupei de consumatori a produsului, elementul inovativ al produsului, alergeni).

Fiecare concurent va prezenta alături de produs formularul de participare cu caracteristicile descrise anterior.

Eticheta NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei sau ale autorului pentru a nu identifica autorul înainte de jurizare. Acest ultim aspect este foarte important pentru a respecta pe toata durata jurizării imparțialitatea și obiectivismul actului de jurizare.

În timpul jurizării concurenții nu vor însoți lucrările și nici nu vor fi lăsați să comunice cu membrii juriului (pentru a nu-i influența). Eventualele explicații și nelămuriri se vor acorda de către membrii juriului după desfășurarea concursului.

Criterii de jurizare

Criterii de jurizare: proprietăți organoleptice (aspect, formă, miez, coajă, gust, aromă), inovație, respectarea tematicii.

Ceremonia de premiere și premiile acordate

Ceremonia de premiere va începe la ora 1500 din ziua concursului specific secțiunii și se vor acorda: premiul I (Pâinea Anului 2023), premiul II, premiul III, premiul de excelență, premiul de inovație și mențiuni.

Recomandările juriului

  • Concurenții vor trebui să respecte cât mai bine tematica impusă, prezentând un produs inovativ și gustos, dar care în același timp conține elemente specific tematicii
  • Rețeta folosită trebuie să fie susținută, să aibă la bază ingrediente de calitate și să fie în echilibru cu gusturile folosite
  • Se va puncta originalitatea gustului și a tehnicii folosite în asamblarea compoziției pentru a da un întreg omogen cu aspect plăcut
  • Se va respecta timpul prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil, în amenajarea spațiului de concurs. Pentru buna desfășurare a procesului de jurizare, toți concurenții vor trebui să gestioneze timpul acordat preparării și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa stabilită de către organizatori și să părăsească sala în timp util.
  • De la început se vor organiza doua secțiuni, identice ca și produse, astfel încât o secțiune este strict pentru jurizare și cea de-a doua pentru expunerea celui de al treilea produs care va rămâne nesecționat.

Câștigătorul va primi trofeul Pâinea Anului 2023. Dincolo de trofeul acordat câștigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor – în revistele de specialitate Brutarul-Cofetarul și Gastromedia și de creșterea notorietății prin intermediul altor canale mass-media, în care vor prezenta produsul câștigător pe toată perioada Concursurilor GastroPan 2023 și după desfășurarea concursului, evidențiind numele firmei care a câștigat trofeul.

Câștigătorul trofeului va trebui să dezvăluie întreaga rețetă folosită, precum și tehnicile folosite în realizarea ei.

După încheierea jurizării, toate produsele prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfășurării expoziției și vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenții vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat produsul respectiv.

Nerespectarea următoarelor aspecte duce automat la descalificarea produsului:

  • Neprezentarea fișei de prezentare a produsului la începerea jurizării
  • Prezentarea nu poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale companiei producătoare
  • Prezentarea unei companii cu mai mult de 3 produse înscrise în concurs
  • Neprezentarea a câte 3 exemplare din produsul înscris în concurs

 

Categoria Produse de patiserie cu rol funcțional 

Pentru secțiunea patiserie – tematica: Produse de patiserie cu rol funcțional

La această categorie, concurenții vor avea sarcina de a prezenta  un produs de patiserie respectând tematica impusă la care se va adăuga ingrediente cu rol funcțional.

Reguli de participare

Înscrierile la Concursurile Gastropan 2023 se vor putea face până la 10 februarie 2023. Formularul de înscriere va trebui trimis în prealabil prin e-mail la adresa de email concurs@gastropan.ro până la data de 10 februarie 2023.

Pentru înscriere, este necesar:

  • Completarea formularului de înscriere de pe gastropan.ro
  • Achitarea taxei de participare (200 lei/produs)
  • Completarea formularului de participare trimis ulterior de organizatori.

Concurenții la Concursurile GastroPan 2023 trebuie să fie prezenți pe toată durata Concursurilor specifice secțiunii în sală. Programul Concursurilor este următorul:

  • Secțiunea Cofetărie – Tortul Anului 2023, Creație artistică în pastă de zahăr – 17 martie 2023, ora 1000-1800
  • Secțiunea Panificație-Patiserie – Pâinea Anului 2023, Produse de patiserie, Categoria pentru studenți și elevi – 18 martie 2023, ora 1000-1800
  • Secțiunea Gastronomie – pentru echipe și studenți – 19 martie 2023, ora 1000-1700

Organizatorii nu sunt responsabili pentru transportul produselor sau pentru întârzierea prezentării produselor. Costurile de transport și răspunderea de transport vor fi suportate de concurenți. Fiecare concurent trebuie să se asigure că produsele ajung la timp pentru eveniment.

Concurenții trebuie să se prezinte într-o uniformă/șort completă.

Organizatorii au dreptul de a publica rețetele produselor, fotografii și filmări cu candidații și membrii  juriului din timpul desfășurării concursului.

Modul de prezentare

Produsele prezentate vor fi aranjate pe mesele de expoziție acoperite cu fețe de masă albe, puse la dispoziție de organizatori, pentru a fi expuse în fața juriului și vizitatorilor. Pentru a asigura buna desfășurare a concursului, organizatorii, împreună cu jurații, vor verifica întregul program de desfășurare a competiției și vor avea, de asemenea, și sarcina de a raporta orice deficiențe tehnice și/sau igienice.

Fiecare companie participantă poate înscrie în concurs maxim 3 concurenți, fiecare concurent cu un singur produs, în 3 exemplare (un exemplar se va analiza din punct de vedere organoleptic, al doilea exemplar se va degusta de către juriu, al treilea exemplar se va expune și prezenta publicului pe toată durata de desfășurare a expoziției GastroPan 2023). Produsul poate fi un prototip care urmează a fi introdus în fabricație în anul 2023 sau un produs deja introdus în producția de serie.

La prezentarea produselor, este obligatorie completarea și expunerea formularului care va fi pus la dispoziție de către organizatori (denumire produs, ingrediente, proces tehnologic cu parametrii de lucru, valori nutriționale, recomandarea grupei de consumatori a produsului, elementul inovativ al produsului, alergeni).

Fiecare concurent va prezenta alături de produs formularul de participare cu caracteristicile descrise anterior.

Eticheta NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei sau ale autorului pentru a nu identifica autorul înainte de jurizare. Acest ultim aspect este foarte important pentru a respecta pe toata durata jurizării imparțialitatea și obiectivismul actului de jurizare.

În timpul jurizării concurenții nu vor însoți lucrările și nici nu vor fi lăsați să comunice cu membrii juriului (pentru a nu-i influența). Eventualele explicații și nelămuriri se vor acorda de către membrii juriului după desfășurarea concursului.

Criterii de jurizare

Criterii de jurizare: proprietăți organoleptice (aspect, formă, miez, coajă, gust, aromă), inovație, respectarea tematicii.

Ceremonia de premiere și premiile acordate

Ceremonia de premiere va începe la ora 1500 din ziua concursului specific secțiunii și se vor acorda: premiul I, premiul II, premiul III, premiul de excelență, premiul de inovație și mențiuni.

Recomandările juriului

  • Concurenții vor trebui să respecte cât mai bine tematica impusă, prezentând un produs inovativ și gustos, dar care în același timp conține elemente specific tematicii
  • Se va puncta originalitatea gustului și a tehnicii folosite în asamblarea compoziției pentru a da un întreg omogen cu aspect plăcut
  • Se va respecta timpul prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil, în amenajarea spațiului de concurs. Pentru buna desfășurare a procesului de jurizare, toți concurenții vor trebui să gestioneze timpul acordat preparării și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa stabilită de către organizatori, și să părăsească sala în timp util.
  • De la început se vor organiza doua secțiuni, identice ca și produse, astfel încât o secțiune este strict pentru jurizare și cea de-a doua pentru expunerea celui de al treilea produs care va rămâne nesecționat.

Câștigătorul va primi premiul și trofeul meritat. Dincolo de trofeul acordat câștigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor – în revistele de specialitate Brutarul-Cofetarul și Gastromedia și de creșterea notorietății prin intermediul altor canale mass-media, în care vor prezenta produsul câștigător pe toată perioada Concursurilor GastroPan 2023 și după desfășurarea concursului, evidențiind numele firmei care a câștigat trofeul.

Câștigătorul trofeului va trebui să dezvăluie întreaga rețetă folosită, precum și tehnicile folosite în realizarea ei.

După încheierea jurizării, toate produsele prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfășurării expoziției și vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenții vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat produsul respectiv.

Nerespectarea următoarelor aspecte duce automat la descalificarea produsului:

  • Neprezentarea fișei de prezentare a produsului la începerea jurizării
  • Prezentarea nu poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale companiei producătoare
  • Prezentarea unei companii cu mai mult de 3 produse înscrise în concurs
  • Neprezentarea a câte 3 exemplare din produsul înscris în concurs

 

Categoria dedicată pentru studenți și elevi:  Love food, hate waste – retulizarea subproduselor în produse de panificație-patiserie 

La această categorie, grupe de elevi și studenți vor avea sarcina de a prezenta o piesă artistică obținută din aluat de panificație sau patiserie, după talentul și fantezia fiecărei echipe în parte, respectând tematica impusă la care se va adăuga deșeuri alimentare rezultate în urma proceselor tehnologice.

Reguli de participare

Înscrierile la Concursurile Gastropan 2023 se vor putea face până la 10 februarie 2023. Formularul de înscriere va trebui trimis în prealabil prin e-mail la adresa de email concurs@gastropan.ro până la data de 10 februarie 2023.

Pentru înscriere, este necesar:

  • Completarea formularului de înscriere de pe gastropan.ro
  • Completarea formularului de participare trimis ulterior de organizatori.

Concurenții la Concursurile GastroPan 2023 trebuie să fie prezenți pe toată durata Concursurilor specifice secțiunii în sală. Programul Concursurilor este următorul:

  • Secțiunea Cofetărie – Tortul Anului 2023, Creație artistică în pastă de zahăr – 17 martie 2023, ora 1000-1800
  • Secțiunea PanificațiePatiserie – Pâinea Anului 2023, Produse de patiserie, Categoria pentru studenți și elevi18 martie 2023, ora 1000-1800
  • Secțiunea Gastronomie – pentru echipe și studenți – 19 martie 2023, ora 1000-1700

Organizatorii nu sunt responsabili pentru transportul produselor sau pentru întârzierea prezentării produselor. Costurile de transport și răspunderea de transport vor fi suportate de concurenți. Fiecare concurent trebuie să se asigure că produsele ajung la timp pentru eveniment.

Concurenții trebuie să se prezinte într-o uniformă/șort completă.

Organizatorii au dreptul de a publica rețete, fotografii și filme ale candidaților, membrii juriului și munca produsă.

Modul de prezentare

Produsele prezentate vor fi aranjate pe mesele de expoziție acoperite cu fețe de masă albe, puse la dispoziție de organizatori, pentru a fi expuse în fața juriului și vizitatorilor. Pentru a asigura buna desfășurare a concursului, organizatorii, împreună cu jurații, vor verifica întregul program de desfășurare a competiției și vor avea, de asemenea, și sarcina de a raporta orice deficiențe tehnice și/sau igienice.

Fiecare echipă trebuie să se prezinte cu un singur produs, în 3 exemplare (un exemplar se va analiza din punct de vedere organoleptic, al doilea exemplar se va degusta de către juriu, al treilea exemplar se va expune și prezenta publicului pe toată durata de desfășurare a expoziției GastroPan 2023).

La prezentarea produselor, este obligatorie completarea și expunerea formularului care va fi pus la dispoziție de către organizatori (denumire produs, ingrediente, proces tehnologic cu parametrii de lucru, valori nutriționale, recomandarea grupei de consumatori a produsului, elementul inovativ al produsului, alergeni).

Fiecare echipă va prezenta alături de produs formularul de participare cu caracteristicile descrise anterior.

Formularul NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale instituției de învățământ sau ale autorului pentru a nu identifica autorul înainte de jurizare. Acest ultim aspect este foarte important pentru a respecta pe toata durata jurizării imparțialitatea și obiectivismul actului de jurizare.

În timpul jurizării concurenții nu vor însoți lucrările și nici nu vor fi lăsați să comunice cu membrii juriului (pentru a nu-i influența). Eventualele explicații și nelămuriri se vor acorda de către membrii juriului după desfășurarea concursului.

Criterii de jurizare

Criterii de jurizare: proprietăți organoleptice (aspect, formă, miez, coajă, gust, aromă), creativitate, respectarea tematicii.

Ceremonia de premiere și premiile acordate

Ceremonia de premiere va începe la ora 1500 din ziua concursului specific secțiunii și se vor acorda: premiul I, premiul II, premiul III, premiul de excelență, premiul de inovație și mențiuni.

Recomandările juriului

  • Echipele vor trebui să respecte tematica impusă, prezentând un produs inovativ și gustos, dar care în același timp conține elemente specific tematicii
  • Se va puncta originalitatea produsului și a tehnicii folosite în asamblarea compoziției pentru a da un întreg omogen cu aspect plăcut
  • Se va respecta timpul prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil, în amenajarea spațiului de concurs. Pentru buna desfășurare a procesului de jurizare, toți concurenții vor trebui să gestioneze timpul acordat preparării și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa stabilită de către organizatori și să părăsească sala în timp util.
  • De la început se vor organiza două secțiuni, identice ca și produse, astfel încât o secțiune este strict pentru jurizare și cea de-a doua pentru expunerea celui de al treilea produs care va rămâne nesecționat.

Echipa câștigătoare va primi premiul și trofeul meritat. Dincolo de trofeul acordat echipei, aceasta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor – în revistele de specialitate Brutarul-Cofetarul și Gastromedia și de creșterea notorietății prin intermediul altor canale mass-media, în care vor prezenta produsul câștigător pe toată perioada Concursurilor GastroPan 2023 și după desfășurarea concursului, evidențiind numele instituției de învățământ care a câștigat trofeul.

Echipa câștigătoare a trofeului va trebui să dezvăluie întreaga rețetă folosită, precum și tehnicile folosite în realizarea ei.

După încheierea jurizării, toate produsele prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfășurării expoziției și vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenții vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea instituției de învățământ și numele persoanei care a realizat produsul respectiv.

Nerespectarea următoarelor aspecte duce automat la descalificarea produsului:

  • Neprezentarea fișei de prezentare a produsului la începerea jurizării
  • Prezentarea nu poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale companiei producătoare
  • Neprezentarea a câte 3 exemplare din produsul înscris în concurs