Concursurile GastroPan: Secțiunea Gastronomie

Ceea ce mâncăm nu are doar un impact asupra sănătății noastre, ci și asupra planetei. Pentru a contribui la o planetă sănătoasă pentru generațiile viitoare, trebuie să ne învățăm copiii importanța alimentelor și impactul pe care producția și consumul de alimente îl au asupra mediului.

„Educația nu va muri niciodată!”. Trebuie să știi să te identifici cu ceva în orice domeniu mai ales în cel gastronomic. Există programe și restaurante ce ne pot educa să ne reîntoarcem la gusturile naturale, la mâncarea autentică și la prezentarea ei într-un mod apetisant, la o cultură sănătoasă, la o mâncare sănătoasă pentru că „sănătatea pornește din farfurie”.

 

Pentru secțiunea gastronomie, tematica: „Sănătatea pornește din farfurie!”

CONCURENȚII PE ECHIPĂ VOR PREZENTA:

 1. Un platou festiv cu preparate din pește/fructe de mare sau din carne, pentru 8 persoane, și o farfurie de prezentare a platoului. Concurenții vor prezenta o fișă tehnologică a pieselor principale
 2. Un preparat de bază, tradițional românesc pentru 2 persoane, prezentat individual sau împreună, care poate fi gătit la cald și prezentat rece. Poate fi un preparat din vremurile îndepărtate care să fie însoțit și de un scurt istoric .

ELEVII ȘI STUDENȚII PE ECHIPĂ VOR PREZENTA:

 1. Un platou festiv cu preparate din pește/fructe de mare sau din carne, pentru 8 persoane, și o farfurie de prezentare a platoului. Concurenții vor prezenta o fișă tehnologică a pieselor principale
 2. Un desert românesc din vremurile îndepărtate care să fie prezentat într-o manieră modernă (pentru două persoane).

Reguli de participare

Înscrierile la Concursurile Gastropan 2023 se vor putea face până la 10 februarie 2023. Formularul de înscriere va trebui trimis în prealabil prin e-mail la adresa de email concurs@gastropan.ro până la data de 10 februarie 2023.

Pentru înscriere, este necesar:

 • Completarea formularului de înscriere de pe gastropan.ro
 • Achitarea taxei de participare (300 lei/echipă), pentru echipele de elevi și studenți, taxa de participare este gratuită
 • Completarea formularului de participare trimis ulterior de organizatori.

Concurenții la Concursurile GastroPan 2023 trebuie să fie prezenți pe toată durata Concursurilor specifice secțiunii în sală.:

 • Secțiunea Gastronomie – pentru echipe și echipe de elevi/studenți19 martie 2023, ora 1000-1600

Organizatorii nu sunt responsabili pentru transportul produselor sau pentru întârzierea prezentării produselor. Costurile de transport și răspunderea de transport vor fi suportate de concurenți. Fiecare concurent trebuie să se asigure că produsele ajung la timp pentru eveniment.

Concurenții trebuie să se prezinte într-o uniformă completă/șorț.

Organizatorii au dreptul de a publica rețete, fotografii și filme ale candidaților, membrii juriului și munca produsă.

Modul de prezentare

Produsele prezentate vor fi aranjate pe mesele de expoziție acoperite cu fețe de masă albe, puse la dispoziție de organizatori, pentru a fi expuse în fața juriului și vizitatorilor. Pentru a asigura buna desfășurare a concursului, organizatorii, împreună cu jurații, vor verifica întregul program de desfășurare a competiției și vor avea, de asemenea, și sarcina de a raporta orice deficiențe tehnice și/sau igienice.

Fiecare concurent va prezenta alături de preparatul pregătit un suport logistic conținând denumirea preparatelor și ingredientele folosite la realizarea acestuia.

Eticheta NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei sau ale autorului pentru a nu identifica autorul înainte de jurizare. Acest ultim aspect este foarte important pentru a respecta pe toata durata jurizării imparțialitatea și obiectivismul actului de jurizare.

În timpul jurizării concurenții nu vor însoți lucrările și nici nu vor fi lăsați să comunice cu membrii juriului (pentru a nu-i influența). Eventualele explicații și nelămuriri se vor acorda de către membrii juriului după desfășurarea concursului.

Criterii de jurizare

Juriul va fi atent la:

 • aspectul general al farfuriei, care trebuie să fie cât mai apetisant, elegant, estetic
 • combinația de elemente
 • culoare
 • originalitate
 • respectarea tematicii și regulamentului
 • pregătirea profesională corectă etc.

Se va nota îmbinarea echilibrată a factorilor nutritivi cu gusturile moderne. Culorile și aromele trebuie să fie în armonie. Nu în ultimul rând, gustările trebuie să fie digestibile. La jurizare vor mai conta prepararea corectă, originalitatea rețetei, modul de decorare a platoului și respectarea tematicii.

Ceremonia de premiere și premiile acordate

Ceremonia de premiere va începe la ora 1300 din ziua concursului specific secțiunii și se vor acorda: premiul I, premiul II, premiul III și mențiuni.

Recomandările juriului

 • Concurenții vor trebui să respecte cât mai bine tematica impusă, prezentând produse inovative și gustoase, dar care în același timp conține elemente specific tematicii
 • Rețetele folosite trebuie să fie susținute, să aibă la bază ingrediente de calitate și să fie în echilibru cu gusturile folosite
 • Se va puncta originalitatea gustului și a tehnicii folosite în asamblarea compoziției pentru a da un întreg omogen cu aspect plăcut
 • Se va respecta timpul prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil, în amenajarea spațiului de concurs. Pentru buna desfășurare a procesului de jurizare, toți concurenții vor trebui să gestioneze timpul acordat preparării și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa stabilită de către organizatori, să țină de acest aspect și să părăsească sala în timp util.

Dincolo de trofeul acordat câștigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor – în revista de specialitate Gastromedia și de creșterea notorietății prin intermediul altor canale mass-media, în care vor prezenta produsul câștigător pe toată perioada Concursurilor GastroPan 2023 și după desfășurarea concursului, evidențiind numele firmei care a câștigat trofeul.

După încheierea jurizării, toate produsele prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfășurării expoziției și vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenții vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat produsul respectiv.

Nerespectarea următoarelor aspecte duce automat la descalificarea produsului:

 • Neprezentarea fișei de prezentare a preparatelor la începerea jurizării
 • Prezentarea nu poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale companiei producătoare