Concursurile GastroPan: Secțiunea Cofetărie

Categoria Tortul Anului 2023

Pentru secțiunea cofetărie, categoria Tortul Anului 2023 – tematica: Semipreparat de bază choux – aluat opărit.

Choux, cunoscută și sub denumirea de aluat opărit, nu este chiar un aluat în sensul cel mai strict, ci mai degrabă o compoziție groasă făcută la cald, din amestecul de grăsime și apă sau lapte cu făină și adaos de ouă. Se formează pe o foaie de copt diferite forme, de obicei cu ajutorul unui poș cu dui sau șpriț și se coace.

Un choux copt corect își păstrează forma umflată, cu un interior gol, cu exteriorul crocant și destul de uscat, cu o culoare aurie peste tot. Când este tăiat ar trebui să fie oarecum gol, cu mijlocul/miezul ușor umed în interior.

Produsele expuse trebuie să se caracterizeze prin următoarele aspecte:

  • Blaturi cu diferite creme, cu gusturi noi și delicioase, care să se potrivească între ele; să cuprindă element inovativ;
  • Combinația gusturilor și aromelor trebuie să se compenseze unele cu altele, să formeze o combinație de gust potrivit, plăcut; gusturile combinate între amar, acid, dulce, sărat să fie într-un raport cât mai potrivit; aromele adăugate prin diferite ingrediente nu trebuie să reprezinte tot produsul, ci să se simtă subtil și plăcut;
  • Elementele componente trebuie să alcătuiască între 5-7 texturi diferite (blat/strat crocant/inserție de fructe/mousse/jeleu, cuvertură);
  • Blaturile trebuie să fie corespunzător coapte, fără a fi arse, uscate, sfărâmicioase;
  • Cremele trebuie să fie cât mai aerate, stabile, fără a curge;

 

Reguli de participare

Înscrierile la Concursurile Gastropan 2023 se vor putea face până la 10 februarie 2023. Formularul de înscriere va trebui trimis în prealabil prin e-mail la adresa de email concurs@gastropan.ro până la data de 10 februarie 2023.

Pentru înscriere, este necesar:

  • Completarea formularului de înscriere de pe gastropan.ro
  • Achitarea taxei de participare (200 lei/produs)
  • Completarea formularului de participare trimis ulterior de organizatori.

Concurenții la Concursurile GastroPan 2023 trebuie să fie prezenți pe toată durata Concursurilor specifice secțiunii în sală. Programul Concursurilor este următorul:

  • Secțiunea Cofetărie – Tortul Anului 2023, Creație artistică în pastă de zahăr – 17 martie 2023, ora 1000-1800
  • Secțiunea Panificație-Patiserie – Pâinea Anului 2023, Produse de patiserie, Categoria pentru studenți și elevi – 18 martie 2023, ora 1000-1800
  • Secțiunea Gastronomie – pentru echipe și studenți – 19 martie 2023, ora 1000-1700

Organizatorii nu sunt responsabili pentru transportul produselor sau pentru întârzierea prezentării produselor. Costurile de transport și răspunderea de transport vor fi suportate de concurenți. Fiecare concurent trebuie să se asigure că produsele ajung la timp pentru eveniment.

Concurenții trebuie să se prezinte într-o uniformă/șort completă.

Fiecare concurent trebuie să prepare și să finalizeze toate pregătirile în laboratorul său propriu, autorizat și conform normelor în vigoare. Produsele prezentate vor fi gata pregătite în momentul jurizării.

Organizatorii au dreptul de a publica rețete, fotografii și filme ale candidaților, membrii juriului și munca produsă.

Criterii de departajare

Participanții sunt rugați să proiecteze noi forme, linii inovatoare și efecte decorative moderne, pentru a lăsa frâu liber imaginației, în armonie cu produsele solicitate având la bază choux.

Principalele criterii de departajare vor fi gustul și combinația / armonia / compatibilitatea gusturilor, aspectul vizual, creativitate / inovație, ingredientele culinare folosite conform tematicii, autenticitate / originalitate. După analizarea tuturor celorlalte criterii, juriul va trece la secționarea tortului și la degustare.

Alte criterii apreciate de membrii juriului: calitatea blaturilor, gradul de însiropare, compoziția cremelor, proveniența și calitatea ingredientelor folosite, adaptarea la tendințele alimentației sănătoase, decorul și armonia dintre exterior și interior, gust, originalitatea rețetei, textura și proporția generală.

Modul de prezentare

Produsele prezentate vor fi aranjate pe mesele de expoziție acoperite cu fețe de masă albe, puse la dispoziție de organizatori, pentru a fi expuse în fața juriului și vizitatorilor. Pentru a asigura buna desfășurare a concursului, organizatorii, împreună cu jurații, vor verifica întregul program de desfășurare a competiției și vor avea, de asemenea, și sarcina de a raporta orice deficiențe tehnice și/sau igienice.

Fiecare concurent va prezenta în concurs 2 torturi identice (unul pentru a fi secționat, analizat și degustat de către juriu și unul pentru fotografie și expunere pe durata expoziției).

Fiecare concurent va asigura toate ustensilele necesare expunerii și degustării de către juriu a produsului (fețe de masă, platouri, tăvi, farfurii, lingurițe, cuțit, șervețele, apă etc.).

La prezentarea produselor, este obligatorie completarea și expunerea formularului care va fi pus la dispoziție de către organizatori (denumire produs, ingrediente, proces tehnologic, valori nutriționale, alergeni).

Fiecare concurent va prezenta alături de tort formularul de participare cu caracteristicile descrise anterior.

Eticheta NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei sau ale autorului pentru a nu identifica autorul înainte de jurizare. Acest ultim aspect este foarte important pentru a respecta pe toata durata jurizării imparțialitatea și obiectivismul actului de jurizare.

Forme și dimensiuni: torturile prezentate vor fi rotunde, cu un diametru de 22-24 cm, cu 5-7 texturi. Înălțimea maximă a tortului poate fi de 8 cm + decorațiuni.

Se pot utiliza exclusiv ingrediente de calitate, autorizate pentru consum și disponibile pe piața autohtonă. NU se pot utiliza: arome sintetice, frișcă vegetală, margarină, cuverturi sau decorații artificiale, elemente de decor non comestibile, și pe cât posibil de evitat cantitatea de grăsimi hidrogenate din compoziția ingredientelor.

În timpul jurizării concurenții nu vor însoți lucrările și nici nu vor fi lăsați să comunice cu membrii juriului (pentru a nu-i influența). Eventualele explicații și nelămuriri se vor acorda de către membrii juriului după desfășurarea concursului.

Criterii de jurizare

Criterii de jurizare: calitatea blaturilor, gradul de însiropare, compoziția cremelor, proveniența și calitatea ingredientelor folosite, adaptarea la tendințele alimentației sănătoase, decorul și armonia dintre exterior și interior, gust, originalitatea rețetei, textura și proporția generală.

Ceremonia de premiere și premiile acordate

Ceremonia de premiere va începe la ora 1500 din ziua concursului specific secțiunii și se vor acorda: premiul I (Tortul Anului 2023), premiul II, premiul III, premiul de excelență și mențiuni.

Recomandările juriului

  • Concurenții vor trebui să respecte cât mai bine tematica impusă, prezentând un produs inovativ și gustos, dar care în același timp conține elemente specific tematicii
  • Rețeta folosită trebuie să fie susținută, să aibă la bază ingrediente de calitate și să fie în echilibru cu gusturile folosite
  • Se va ține cont de aspectul și consistența blaturilor, cremelor și aromelor folosite
  • Se va puncta originalitatea gustului și a tehnicii folosite în asamblarea compoziției pentru a da un întreg omogen cu aspect plăcut
  • Pentru acoperirea tortului va trebui să se folosească alte ingrediente decât icing, royal icing, marțipan sau pastă de zahăr (exemple: frișcă, ciocolată, caramel, fructe etc.)
  • Elementele de decor supuse jurizării nu vor cântări mai mult de 10-15% din cantitatea tortului jurizat
  • Tortul trebuie să aibă un singur nivel și se va porționa și degusta în momentul jurizării
  • Se va respecta timpul prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil, în amenajarea spațiului de concurs. Pentru buna desfășurare a procesului de jurizare, toți concurenții vor trebui să gestioneze timpul acordat preparării și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa stabilită de către organizatori, să țină de acest aspect și să părăsească sala în timp util.

Câștigătorul va primi trofeul Tortul Anului 2023. Dincolo de trofeul acordat câștigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor – în revistele de specialitate Brutarul-Cofetarul și Gastromedia și de creșterea notorietății prin intermediul altor canale mass-media, în care vor prezenta produsul câștigător pe toată perioada Concursurilor GastroPan 2023 și după desfășurarea concursului, evidențiind numele firmei care a câștigat trofeul.

Câștigătorul trofeului va trebui să dezvăluie întreaga rețetă folosită, precum și tehnicile folosite în realizarea ei.

După încheierea jurizării, toate produsele prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfășurării expoziției și vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenții vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat produsul respectiv.

Nerespectarea următoarelor aspecte duce automat la descalificarea produsului:

  • Neprezentarea fișei de prezentare a produsului la începerea jurizării
  • Prezentarea nu poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale companiei producătoare
  • Neprezentarea a câte 2 exemplare din produsul înscris în concurs

 

Categoria Creație artistică din pastă de zahăr 

La secțiunea Cofetărie pot să se înscrie cofetarii artiști și decoratorii de torturi care vor avea posibilitatea de a-și demonstra talentul la categoria Creație artistică din pastă de zahăr.

Pentru secțiunea cofetărie, categoria Creație artistică din pastă de zahăr – tematica: Torturi de nuntă –extravaganță.

Piesa de rezistență a oricărei nunți, tortul, nu dezamăgește aproape niciodată, acesta fiind deliciul vizual și gustativ al nuntașilor. Pentru realizarea unor torturi de nuntă este nevoie de ceva mai multă imaginație și planificare decât în cazul unor torturi tradiționale, însă tocmai aici intervine distracția. Uneori, cele mai creative torturi de nuntă nici măcar nu sunt torturi – adică nu au forma consacrată de tort. Cofetarii nu se mai limitează  la tradiționalele torturi albe cu șapte niveluri, pe care le-am tot văzut la nunți de-a lungul anilor. Acum vin cu forme deosebite, cu compoziții și arome variate, iar in ceea ce privește decorul, imaginația este fără limite.

Reguli de participare

Înscrierile la Concursurile Gastropan 2023 se vor putea face până la 10 februarie 2023. Formularul de înscriere va trebui trimis în prealabil prin e-mail la adresa de email concurs@gastropan.ro până la data de 10 februarie 2023.

Pentru înscriere, este necesar:

  • Completarea formularului de înscriere de pe gastropan.ro
  • Achitarea taxei de participare (200 lei/produs)
  • Completarea formularului de participare trimis ulterior de organizatori.

Concurenții la Concursurile GastroPan 2023 trebuie să fie prezenți pe toată durata Concursurilor specifice secțiunii în sală. Programul Concursurilor este următorul:

  • Secțiunea Cofetărie – Tortul Anului 2023, Creație artistică din pastă de zahăr – 17 martie 2023, ora 1000-1800
  • Secțiunea Panificație-Patiserie – Pâinea Anului 2023, Produse de patiserie, Categoria pentru studenți și elevi – 18 martie 2023, ora 1000-1800
  • Secțiunea Gastronomie – pentru echipe și studenți – 19 martie 2023, ora 1000-1700

Organizatorii nu sunt responsabili pentru transportul produselor sau pentru întârzierea prezentării produselor. Costurile de transport și răspunderea de transport vor fi suportate de concurenți. Fiecare concurent trebuie să se asigure că produsele ajung la timp pentru eveniment.

Concurenții trebuie să se prezinte într-o uniformă/șort completă.

Fiecare concurent trebuie să prepare și să finalizeze toate pregătirile în laboratorul său propriu, autorizat și conform normelor în vigoare. Produsele prezentate vor fi gata pregătite în momentul jurizării.

Organizatorii au dreptul de a publica rețete, fotografii și filme ale candidaților, membrii juriului și munca produsă.

Criterii de departajare

Participanții sunt rugați să proiecteze noi forme, linii inovatoare și efecte decorative moderne, pentru a lăsa frâu liber imaginației, în armonie cu produsele solicitate respectând tematica propusă. La această categorie concurenții vor prezenta o piesă artistic compusă din elemente structural şi decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren).

Se pot folosi mai multe metode și tehnici în realizarea pieselor comestibile: figurine, flori, decoruri din pastă de zahăr, ciocolată, dantele comestibile, royal icing, pictură, aerografiere, elemente decorative din isomalţ etc..

Pentru montarea elementelor constructive ale piesei decorative se acceptă utilizarea accesoriilor specifice (bandă pentru flori, stamine, sârme, scobitori, frigărui/bețe din lemn, tije de plastic etc.). Cu excepția machetei din polistiren și a elementelor de montare/îmbinare, toate piesele din compoziție trebuie să fie obținute din pastă de zahăr/icing/marțipan. Nu se acceptă utilizarea imaginilor imprimate comestibile și a altor elemente artificiale, non-comestibile.

Nu există limite de greutate sau înălțime. Singura limită impusă de organizatori este ca piesa prezentată, alături de fața de masă și decorul aferent, să se încadreze în spațiul de expunere alocat pe masă (1 m2). Concurenții vor asigura toate elementele necesare expunerii pieselor (fețe de masă, platouri, suporți etc.).

Modul de prezentare

Produsele prezentate vor fi aranjate pe mesele de expoziție acoperite cu fețe de masă albe, puse la dispoziție de organizatori, pentru a fi expuse în fața juriului și vizitatorilor. Pentru a asigura buna desfășurare a concursului, organizatorii, împreună cu jurații, vor verifica întregul program de desfășurare a competiției și vor avea, de asemenea, și sarcina de a raporta orice deficiențe tehnice și/sau igienice.

La prezentarea produselor, este obligatorie completarea și expunerea formularului care va fi pus la dispoziție de către organizatori (denumire produs, ingrediente, sursa de inspirație).

Fiecare concurent va prezenta alături de creație formularul de participare cu caracteristicile descrise anterior.

Eticheta NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei sau ale autorului pentru a nu identifica autorul înainte de jurizare. Acest ultim aspect este foarte important pentru a respecta pe toata durata jurizării imparțialitatea și obiectivismul actului de jurizare.

În timpul jurizării concurenții nu vor însoți lucrările și nici nu vor fi lăsați să comunice cu membrii juriului (pentru a nu-i influența). Eventualele explicații și nelămuriri se vor acorda de către membrii juriului după desfășurarea concursului.

Criterii de jurizare

Criterii de jurizare: armonie cromatică, dificultate, respectarea tematicii, acuratețe, gradul de acoperire, originalitate.

Ceremonia de premiere și premiile acordate

Ceremonia de premiere va începe la ora 1500 din ziua concursului specific secțiunii și se vor acorda: premiul I, premiul II, premiul III, premiul de excelență și mențiuni.

Recomandările juriului

  • Concurenții vor trebui să respecte cât mai bine tematica impusă, prezentând un produs inovativ și gustos, dar care în același timp conține elemente specific tematicii
  • Se va puncta originalitatea creației și a tehnicii folosite în asamblarea compoziției pentru a da un întreg omogen cu aspect plăcut
  • Se va respecta timpul prevăzut de către organizatori și anunțat concurenților în prealabil, în amenajarea spațiului de concurs. Pentru buna desfășurare a procesului de jurizare, toți concurenții vor trebui să gestioneze timpul acordat preparării și aranjării produselor ce vor urma a fi jurizate în locul și pe masa stabilită de către organizatori, să țină de acest aspect și să părăsească sala în timp util.

Câștigătorul va primi medalia și premiul acordat. Dincolo de trofeul acordat câștigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor – în revistele de specialitate Brutarul-Cofetarul și Gastromedia și de creșterea notorietății prin intermediul altor canale mass-media, în care vor prezenta produsul câștigător pe toată perioada Concursurilor GastroPan 2023 și după desfășurarea concursului, evidențiind numele firmei care a câștigat trofeul.

După încheierea jurizării, toate produsele prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfășurării expoziției și vor putea fi retrase doar după închiderea programului.

După premiere, concurenții vor putea expune alături de fiecare produs câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat produsul respectiv.

Nerespectarea următoarelor aspecte duce automat la descalificarea produsului:

  • Neprezentarea fișei de prezentare a produsului la începerea jurizării
  • Prezentarea nu poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale companiei producătoare
  • Creații ce nu vor respecta tema impusă și creațiile non-originale copiate/plagiate.