5 aprilie 2022, marți
Categoria G1: Preparate culinare
Concurenţii pe echipă vor prezenta
- un platou festiv cu preparate din pește sau fructe de mare pentru 8 persoane, și o farfurie de prezentare a platoului, concurenții vor prezenta o fișă tehnologică a fiecărui preparat.
- preparat tradițional românesc pentru 4 persoane (maxim 8 persoane), prezentat în mod autentic. Acest preparat tradițional să fie fel principal și poate fi realizat din carne de porc, vită, pui, vânat, pește, paste făinoase, poate să fie un preparat. Preparatul trebuie să fie gătit pentru 4 porții (8 porții) și trebuie să fie însoțit și de garnitură și de sos. Preparatele tradiționale românesc pot fi preparate calde și servite reci. Concurenții vor prezenta o fișă tehnologică a preparatului tradițional românesc (cu povestea din ce zonă cu tradiție vine preparatul sau unde s-a gătit prima dată).
- preparat de bază vegetarian pentru 2 persoane, poate fi gătit la cald și prezentat rece. Aceasta să conțină o piesă principală, o garnitură, un sos și elemente de decor.
Concurenții individuali vor prezenta
- Finger food, 1 fel gătit la rece și prezentat la rece și 3 feluri gătite la cald și prezentate la rece, la ambele categorii pentru 6 persoane, în total vor fi 24 de piese (ingrediente la alegere, din carne, pește, pasăre, vânat, fructe de mare, vegetarian)
- Meniu gourmet pentru 1 persoană, care cuprinde 5 servicii (gustare, supă, antreu cald, fel principal, desert).
Criterii de jurizare:
- aspectul general al farfuriei, care trebuie să fie cât mai apetisant, elegant, estetic
- combinația de elemente
- culoare
- originalitate
- respectarea tematicii și a regulamentului
- pregătirea profesională corectă, etc.
Se va nota îmbinarea echilibrată a factorilor nutritivi cu gusturile moderne. Culorile și aromele trebuie să fie în armonie. Nu în ultimul rând, gustările trebuie să fie digestibile. La jurizare vor mai conta prepararea corectă, originalitatea rețetei, modul de decorare a platoului și respectarea tematicii.
Fiecare concurent va prezenta alături de preparatul pregătit o foaie conținând denumirea preparatelor și ingredientele folosite la realizarea acestuia. Eticheta NU poate cuprinde denumiri, sigle, simboluri sau alte elemente grafice de identificare ale firmei sau ale autorului înainte de jurizare.
După încheierea jurizării, toate platourile prezentate în concurs vor rămâne expuse pe toată perioada desfășurării expoziției și vor putea fi retrase doar după închiderea programului.
După premiere, concurenții vor putea expune alături de fiecare platou câte o etichetă de mărime A5 conținând denumirea firmei și numele persoanei care a realizat platoul respectiv.
Dincolo de trofeul acordat câștigătorului, acesta va beneficia de o campanie de promovare din partea organizatorilor în revista de specialitate Gastromedia și de creștere a notorietății prin intermediul altor canale mass media, care vor prezenta platoul câștigător atât pe perioada de desfășurare a concursului cât și după, evidențiind numele firmei care a câștigat trofeul.