Chef Jakob Hausmann – profesionist care transformă roadele naturii în delicii culinare

Revista Gastromedia are onoarea de a lua interviu unor oameni specialiști din industria HoReCa, recunoscuți la nivel național și internațional. Începem seria de interviuri cu Chef Jakob Hausmann, maestru în arta culinară și consultant în gastronomie.

Revista Gastromedia: Cine este Jakob Hausmann?

Jakob Hausmann: Un pasionat al bucătăriei și nu numai. Un profesionist dedicat transformării roadelor naturii în preparate excelente, pe care le dau mereu mai departe altora cu inima deschisă și zâmbetul pe buze. Sunt un elvețian, stabilit de peste 30 de ani în România, căsătorit, tata și bunic.

Mai simplu, un om împlinit!

Revista Gastromedia: Ce etape a trebuit să parcurgeți pentru a ajunge acolo unde sunteți astăzi?

J. H.: Școlarizare și training în 2 țări, multe seminarii și cursuri de specialitate cu bucătari de renume și multă experiență, adunată în cei 50 de ani de muncă în domeniul gastronomiei.

Revista Gastromedia: Ce v-a motivat și inspirat să lucrați ca și bucătar?

J. H.: Inițial a fost vorba despre oportunitățile vremurilor de început, de a călători și experimenta gusturi și tradiții culinare variate, însoțit permanent de dorința de a face oameni fericiți.

Revista Gastromedia: Care sunt realizările profesionale cele mai mari?

J. H.: Numeroase premii și recunoașteri internaționale, colaborări pe perioade lungi cu firme și branduri de renume, cât și satisfacția continuă de a administra cu succes unul dintre cele mai bune restaurante din București, timp de peste 20 de ani, unde am putut delecta numeroși oaspeți cu bucate și momente memorabile.

Revista Gastromedia: Care au fost și sunt provocările zilelor de azi pentru un bucătar?

J. H.: Vremurile s-au schimbat foarte mult și nu mai pot fi comparate. La începuturile mele, aveai nevoie de recomandări ale talentului tău din partea experților. Acest lucru nu mai este necesar astăzi.

Revista Gastromedia: Care credeți că sunt cele mai importante trenduri și tendințe ale sectorului de gastronomie din România?

J. H.: Cel mai important este faptul că am început să gătim din nou regional și sezonier. Este mai ieftin, mai bun și mai sănătos.

Revista Gastromedia: Cum vedeți evoluția industriei gastronomiei – în trecut, acum, viitor?

J. H.: Ceea ce este surprinzător este faptul că ne întoarcem spre rădăcini, spre trecut. Devenim din nou conștienți de origini, învățăm sau ne aducem aminte de unde provin aroma și gustul, de ce înseamnă să te bucuri de simplitate. În trecut, găteam cu alimente specifice regiunilor noastre, acum gătim cam tot ce vrea oaspetele, indiferent de cât de departe procurăm produsul. În viitor, va avea din nou întâietate tendința de a găti regional și sezonier. Trebui să le oferim oaspeților noștri experiențe culinare deosebite, mai pe scurt – mâncare bună și sănătoasă, „ca la mama acasă”.

Revista Gastromedia: Care este mesajul dvs. pentru profesioniștii din domeniu, mai ales pentru tinerii aflați la început de drum?

J. H.: Dragi colegi, citiți mult, ca să știți ce și cu ce lucrați! Fiți autodidacți, încercați și iar încercați! Chiar și singuri! Cunoștințele de specialitate și experiența sunt cele care fac diferența și dau cel mai bun gust și mâncării și vieții, în general!

După o activitate și experiență îndelungate în domeniu și colaborări de succes cu branduri cunoscute în gastronomie – Selgros Cash & Carry, Dr. Oetker, Fuchs, Asevi, Artesana, Monte Banato, ValePutna, Franke Romania, consider că sunt pregătit să ofer consultanță de specialitate celor care încearcă să pornească pe acest drum, să deschidă restaurante sau să își reorganizeze locațiile existente. Astfel, în prezent, desfășor diverse proiecte în domeniul consultanței pentru locații de diverse dimensiuni.

Exemple: un bistro bucureștean, având conceptul unui punct de întâlnire a vorbitorilor de limba germană, o locație self service de trafic intens în Bucovina, un restaurant cu specific, pe malul Dunării, sau un complex de săli de evenimente, lângă capitală. Am propriul magazin online de echipamente și ustensile de bucătărie, de genul tips & tricks ale unui Chef Bucătar, cât și un studio de cooking în care filmez rețete și demonstrații culinare pentru diverși colaboratori.

 

Brutarul Cofetarul – Gastromedia – GastroPan – PanGastRo