Atunci când suntem întrebați de ce ne place să mergem la un anumit restaurant, nu menționăm doar că mâncarea a fost pe gustul nostru. Ne amintim de modul în care am fost serviți și de cum era amenajat interiorul, de scaunele acelea confortabile, de culoarea relaxantă a pereților și de lumina caldă a corpurilor de iluminat care îmbrăca spațiul. Toate aceste elemente fac parte dintr-un concept de design interior, gândit și realizat de către specialiștii în amenajarea restaurantelor. Dacă și tu te-ai gândit să-ți deschizi un restaurant, ți-am pregătit acest articol în care vei găsi sfaturi și indicații utile care să te ajute să conturezi un spațiu de vis pentru viitori tăi clienți.
Conceptul de design interior al restaurantului
„O imagine valorează cât o mie de cuvinte” – acesta este un citat care se potrivește perfect în contextul amenajării unui restaurant, unde nu poți să folosești cuvintele pentru a comunica. Trebuie să atragi altfel clienții, prin modul în care este amenajat restaurantul, prin aspectul mâncării și prin servirea oferită. Conceptul de design interior pe care îl alegi este strict legat de tipul de restaurant pe care vrei să-l deschizi. Astfel, trebuie să alegi dacă vrei un restaurant fine dining, unul cu specific grecesc, italienesc sau cherhana. Reține însă, că tipul restaurantului înseamnă și selectarea publicului. De exemplu, sunt șanse mari, ca o familie cu copii să intre într-un restaurant care servește mâncare tradițională românească, în schimb ce, un cuplu tânăr va fi tentat să încerce un restaurant cu specific italienesc. După ce ai ales specificul restaurantului trebuie să-ți îndrepți atenția asupra conceptului de design interior. În această etapă este indicat să colaborezi cu un studio de design interior care să te ajute să-ți amenajezi restaurantul, astfel încât să reflecte valorile pe care vrei să le transmiți. De la stilul de design, la luminile folosite, mobilier și până la finisaje, fiecare element trebuie să se încadreze în tema generală. Iar pentru a prezenta cel mai bine specificul restaurantului trebuie să alegi cel mai potrivit stil de amenajare. De exemplu, dacă vrei un restaurant cu specific românesc, atunci ar trebui să alegi stilul rustic, iar dacă vrei un restaurant grecesc, o recomandare este stilul modern mediteranean.
Planul de amenajare al restaurantului
Când vine vorba de crearea unui concept de design interior pentru un restaurant sau pentru oricare al spațiu, trebuie să realizezi un plan de amenajare. Nu vei găsi niciodată două restaurante la fel pentru că fiecare vrea să impresioneze prin aspect, organizare și serviciul oferit. Planificarea și proiectarea spațiului sunt alte două etape pentru care recomandăm să colaborezi cu un studio de design interior, deoarece ai nevoie de o echipă de lucru care să organizeze cât mai bine spațiul pentru a oferi o experiență minunată clientului. De la intrare până la zonele de tranzit și cele de luat masa, fiecare spațiu trebuie să fie organizat și armonios.