A venit vara așa că, peste tot pe unde ne uităm, vedem terasele pline ochi din zori și până seara târziu. Mai ales că suntem și în perioada vacanțelor, iar turismul este în floare.
La fel de „în trend” în această perioadă sunt însă, din păcate, și toxiinfecțiile alimentare. Căldura, abundența de insecte, praful și igiena precară a alimentelor, veselei, bucătăriilor etc. contribuie din plin la înmulțirea ultra-rapidă și excesivă a bacteriilor dăunătoare. Așa că bucătarii sunt nevoiți ca, mai ales în această perioadă, să acorde o atenție deosebită acestui aspect.
Așadar, cele mai sigure din acest punct de vedere rămân legumele și fructele de sezon, ușor accesibile și mereu proaspete (baby spanac, baby morcovi etc.). Asta înseamnă evitarea la maximum a congelatorului.
Pentru a putea integra noile ingrediente în preparate, trebuie să luăm în considerare și ajustarea meniurilor, care trebuie să fie cât mai simple (deși impresia generală este că meniul stufos face restaurantul faimos, nu e deloc așa). De aceea le-am recomandat tuturor restaurantelor cu care am lucrat să creeze meniuri sezoniere, în care să fie promovate în special dish-urile preparate cu astfel de materie primă. Atenție, însă! Gustul trebuie și de această dată să primeze, așa că fiți cu mare băgare de seamă de unde vă faceți aprovizionarea. Studiile făcute în domeniu au relevat faptul că 75% dintre oaspeți revin într-un restaurant datorită, în primul rând, gustului pe care îl are mâncarea. De abia apoi sunt luate în calcul tehnicile de gătit, texturile, sosurile ș.a.m.d.
Pe de altă parte, să nu uităm de costuri. Pe lângă faptul că produsele de sezon sunt mai ieftine în această perioadă decât cele provenite din sere, trebuie să avem grijă și la locație. Dacă suntem la mare, optăm mai degrabă pentru preparate pe bază de pește și fructe de mare decât pentru carne de vânat, pe care o lăsăm pentru farfuriile din zonele de munte. Nu de alta, dar prețurile de achiziție (ridicate în special din cauza transportului) s-ar putea să nu renteze, oricât de mult ai ridica prețul preparatului în meniu.
Tot la capitolul siguranță intră și curățenia din bucătărie.
Poftă de viață bună să ai!