CÂȘTIGĂTORII CONCURSURILOR GASTROPAN 2024: CEI MAI TINERI BUCĂTARI ȘI CEI MAI BUNI COFETARI ȘI BRUTARI DIN ROMÂNIA

SECȚIUNEA GASTRONOMIE
Arta gastronomiei prin ochii tinerei generații

Se acordă o atenție deosebită ideilor și tendințelor propuse și implementate de către tinerele generații de studenți și elevi. În acest sens, echipele formate din aceștia au avut oportunitatea de a crea un platou festiv folosind fructe de mare și pește, însoțit de un desert tradițional românesc. Participanții, tineri fiind, au resimțit emoții puternice legate de reușita prezentării, însă rezultatul a fost unul impresionant și a întrecut așteptările!

Premiații secțiunii GASTRONOMIE, categoria ZIUA ELEVULUI/ STUDENTULUI BUCĂTAR sunt:

Locul I: Silvia Jepan, Alexandra Margalina, Reileanu Andrei, Olaru Anamaria, Hortista Rareș, Iacob Cristian de la Universitatea Transilvania din Brașov, cu următoarele preparate: component principal format din duet din șalău de Dunăre și ton roșu în mantie cu cerneală de sepie, somon copt cu brânză de capră, calcan de Marea Neagră cu spanac în mantie de ardei roșu; garnituri formate din grădină de legume pe mousse de gogoșari, pâine umedă și păstârnac, cușcuș cu legume pe biscuite crocant, mousse de avocado cu biscuite de roșii uscate; sosuri din vinegretă de legume, dressing de iaurt și leurdă, dulceață de ardei iute cu rubarbă; salată din bok choy, roșii deshidratate, sparanghel, dovleac murat și salată frisee; desert format
din salam de biscuiți în ciocolată, prăjitură Doboș, coulis din căpșuni, toate pe un jeleu din căpșuni.

Igas

Locul II: Albineș Giulia, Dumitru Cristina Georgiana, Alexandra Elena, Andreea Valentina, Valentina Denisa de la Liceul Tehnologic Matei Basarab, Maxineni, Brăila, cu următoarele preparate: butterfish în mantie de alge marine, garviax de somon infurat în fenei și vin Chardonnay servit cu jardinieri de legume, homar și fructe de mare în mantie de carpacio de caratiță cu sos de lămâie cu pătrunjel și orez cu dantelă, alivenci moldovenești.

II.

Locul III: Grecu Răzvan, Mihalache Robert de la Colegiul Tehnic Simion Mehedinte, Codlea cu următoarele preparate: ruladă din mușchi de porc umplută cu omletă și legume, ruladă din carne de pui umplută cu cremă de fistic, ruladă din păstrăv umplută cu spanac și pește afumat, tartă cu brânză și căpșuni și coulis de zmeură.

III

SECȚIUNEA COFETĂRIE
Tortul cu nuci caramelizate, foi cu miere și cireșe a câștigat premiul Tortul Anului 2024!

La GastroPan 2024, a avut loc o competiție mult așteptată pentru a desemna cel mai spectaculos și delicios tort al anului. Cu bucurie, s-au adunat zeci de cofetari cu o creativitate și imaginație de nemărginit, ingrediente locale, tradiționale, aspect care a furat ochii fiecărui vizitator, dar și o eleganță aparte – au fost doar câteva caracteristici care au caracterizat produsele expuse la categoria Cofetărie, secțiunea Tortul Anului 2024.

După o analiză atentă și riguroasă a tuturor torturilor participante, juriul a decis că titlul de „Tortul Anului 2024″ îi revine Gabrielei Mirică, un maestru cofetar de la Cofetăria Alex din Moreni, cu o creativitate și un talent extraordinar în arta cofetăriei care a folosit un blat cu nuci românești, strat crocant cu pralină de nuci coapte și fulgi crocanți din albuș de ou, foi cu miere, cremos pe bază de miere caramelizată și smântână dulce, dulceață de cireșe negre, bavareză de ciocolată cu lapte, glasaj de caramel și pralină de nuci coapte, jeleu de vișine și decor din ciocolată și floricele din jeleu deshidratat de miere și vișine.

Premiații secțiunii COFETĂRIE, categoria TORTUL ANULUI 2024:

tort anului

Locul I: Gabriela Mirică, cofetăria ALEX, Moreni

tortII

Locul II: Tufă Georgian-Ștefan, cofetăria SWEET DESSERT, Brașov

tort

Locul III: Claudia Prie, LABORATOARELE REMEDIA, București

Premiul special: Ariadna Sanduța, UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV, Brașov

premiu

Premiul de inovație: Verzár Krisztina și Molnár Csongor, SEPTIMIA RESORT, Odorheiu-Secuiesc

ino

Mențiuni: Gabor Ioan Marcel, Brașov

Sandu Eldia Comiana, cofetăria ALEX, Moreni

Alina Costache, LABORATOARELE REMEDIA, București

Andone Adriana, UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV, Brașov

Cristiana Tobiaș, UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV, Brașov

Andone Adriana și Cristiana Tobiaș UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV, Brașovű

Basme, folclor și tradiții românești prin creațiile de pastă de zahăr

La categoria Piesă decorativă, au reușit să se remarce și să se impună în această competiție dedicată promovării bogăției culturale a României concurenți care au avut provocarea de a prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Lucrarea câștigătoare a impresionat juriul prin capacitatea sa de a captura esența și frumusețea basmelor, folclorului și tradițiilor românești. Câștigătorul a folosit 9 proverbe românești ascunse în lucrarea expusă prin pastă de zahăr, vafă, flori comestibile, isomalț. Câștigătoarea categoriei a fost Țîrcomnicu Maria Raluca de la cofetăria Busy Bee Party Cakes și Pankova Anna de la Cofetăria Bon Pastel.

piesa

piesa

 

Felicitări concurenților pentru ingeniozitate, talent și profesionalismul cu care s-au pregătit pentru această competiție și mulțumiri pentru că au demonstrat că meseria de bucătar, brutar și cofetar este mult mai mult decât pare și că talentul și eforturile se pot transforma în artă! Mulțumiri juriului care deși a avut o sarcină foarte dificilă, a reușit să clasifice lucrările spectaculoase din concurs.

Mulțumim sponsorilor Concursurilor GastroPan 2024 care au sprijinit talentele din panificație, cofetărie și gastronomie, oferind premii valoroase concurenților. Sponsorul Bronz al Concursurilor GastroPan 2024 a fost Șapte Spice – Mai mult decât morărit, iar restul sponsorilor au fost reprezentanți de Academia de Cursuri Pangastro, Puratos, Tinarom, Omnia Gusti și Sorimedical, care au oferit mostre de produs,
produse și vouchere pentru achiziționarea de produse.

Organizatorii țin să mulțumească tuturor expozanților, vizitatorilor, asociațiilor de specialitate, concurenților, sponsorilor, membrilor juriului și partenerilor care au susținut desfășurarea acestui eveniment!

Brutarul Cofetarul – Gastromedia – GastroPan – PanGastRo