Gastronomia este o temă mult mai complexă decât pare la prima vedere și are nevoie de o educație pe măsură. Celebrele cuvinte „suntem ceea ce mâncăm” descriu foarte bine importanța pe care alimentația o are în viața noastră. Principiile dezvoltării durabile, concept care pare abstract și complicat, ar trebui să se regăsească de fapt în toate activitățile pe care le facem zilnic. A fi sustenabil înseamnă a avea în primul rând grijă de corpul tău, ceea ce face ca alimentația să fie una dintre temele esențiale întrucât are un impact direct asupra sănătății.
Pe lângă alimentația corectă, gastronomia este în strânsă legătură și cu modelul de producție și consum. Accesul la hrană a devenit, cel puțin în lumea Occidentală, mai facil ca în orice epocă a istorică. Modelul de creștere economică actual a popularizat însă și obiceiuri de consum care nu sunt tocmai sănătoase. Mai mult, cele două mari crize prin care omenirea a trecut în ultimii ani, au evidențiat că industria alimentară are încă unele puncte vulnerabile. În această nouă situație devine din ce în ce mai important lanțul scurt de aprovizionare și accesul la hrană sănătoasă din surse locale care pe termen mediu și lung are un impact pozitiv și asupra bunăstării comunităților prin încurajarea producției locale.