S-a lansat Caietul de Educație Gastronomică – Ghid practic pentru o alimentație sănătoasă în rândul tinerilor și combaterea risipei alimentare

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a susținut anual acțiuni prin care ne-am propus să facem oamenii să fie mai atenți la ceea ce mănâncă și să își însușească obiceiuri alimentare sănătoase. „Caiet de Educație Gastronomică – Ghid practic pentru o alimentație sănătoasă în rândul tinerilor și combaterea risipei alimentare” cu toate poveștile transpuse cu talent de către autori, cu informațiile interesante și cu exercițiile provocatoare va veni în întâmpinarea curiozităților tuturor celor care vor să afle mai multe despre o gastronomie sustenabilă. Doar împreună și prin schimbări la toate nivelurile putem clădi o societate durabilă.

Gastronomia este o temă mult mai complexă decât pare la prima vedere și are nevoie de o educație pe măsură. Celebrele cuvinte „suntem ceea ce mâncăm” descriu foarte bine importanța pe care alimentația o are în viața noastră. Principiile dezvoltării durabile, concept care pare abstract și complicat, ar trebui să se regăsească de fapt în toate activitățile pe care le facem zilnic. A fi sustenabil înseamnă a avea în primul rând grijă de corpul tău, ceea ce face ca alimentația să fie una dintre temele esențiale întrucât are un impact direct asupra sănătății.

Pe lângă alimentația corectă, gastronomia este în strânsă legătură și cu modelul de producție și consum. Accesul la hrană a devenit, cel puțin în lumea Occidentală, mai facil ca în orice epocă a istorică. Modelul de creștere economică actual a popularizat însă și obiceiuri de consum care nu sunt tocmai sănătoase. Mai mult, cele două mari crize prin care omenirea a trecut în ultimii ani, au evidențiat că industria alimentară are încă unele puncte vulnerabile. În această nouă situație devine din ce în ce mai important lanțul scurt de aprovizionare și accesul la hrană sănătoasă din surse locale care pe termen mediu și lung are un impact pozitiv și asupra bunăstării comunităților prin încurajarea producției locale.