Întâlnirile personale au însemnat o deosebită plăcere pentru specialiștii din breaslă, mai ales după o perioadă plină de restricții și dificultăți nemaiîntâlnite și în circumstanțe actuale nesigure. Capacitatea de a reuni furnizorii de echipamente, ingrediente, ustensile și soluții cu producătorii, operatorii, specialiștii și antreprenorii din domeniu a asigurat succesul expoziției. Vizitatorii au regăsit la standuri cele mai noi și eficiente soluții pentru afacerile pe care le desfășoară brutarii, cofetarii, patiserii, restaurantele, cafenele, gelateriile, magazinele de specialitate, hotelurile, pensiunile și ciocolateriile. Bilanțul evenimentului reconfirmă: GastroPan este cel mai important eveniment profesional pentru afacerile de profil din România.
Standurile au afișat mai multă eficiență, inovație și diversitate
Vizitatorii GastroPan au avut ocazia de a experimenta, testa și degusta o gamă variată de soluții, utilaje, tehnologii și ingrediente, unele dintre ele fiind disponibile în premieră pe piața autohtonă. Managerii și specialiștii din domeniu au descoperit idei de afaceri și soluții pentru eficientizarea activităților, reducerea costurilor, creșterea calității sau dezvoltarea de produse și servicii noi adaptate cerințelor actuale de pe piață.
Inovația a fost și este un element foarte important în industria alimentară întrucât aceasta rămâne, în continuare, lucrul de care au cea mai mare nevoie afacerile pentru a avea succes. În cadrul expoziției GastroPan, inovația a fost diversificată, astfel, a existat inovația sub formă de produs sau inovație în proces. Un exemplu de inovație de produs a fost înghețata cu caviar și mentă cu bază de vanilie care a fost populară și degustată de sutele de vizitatori, iar în cadrul Concursurilor GastroPan, inovația a fost de nemăsurat, începând de la pâine cu ardei, pâine cu dovleac și cărbune activ până la torturi cu 3 tipuri de blaturi de la diferite prăjituri. Inovația în proces a fost reprezentată de prezența roboților-chelneri care au parcurs sala expoziției cu produse care au putut fi degustate, pliante, dar și utilaje, echipamente din ce în ce mai performante.
Prezentări tehnologice, demonstrații practice și degustări de neuitat
Majoritatea standurilor au găzduit demonstrații – fie că este vorba de punerea în funcțiune a unor tehnologii inovatoare, realizarea de produse din ingredientele pe care le-au dezvoltat sau pe care le distribuie, soluționarea unor probleme software sau degustarea unor noi tipuri de cafea sau a unor băuturi realizate în cadrul evenimentului. La standurile expozanților brutari, bucătari și cofetari români și din străinătate s-au împărtășit talentele cu vizitatorii care au avut și posibilitatea de a degusta diferite produse pregătite la standurile expozanților (produse de patiserie, înghețată, sucuri, ceai, cafea, diferite deserturi, etc.).
GastroPan 2022: succes pentru expozanți și vizitatori deopotrivă
Pe de o parte, expozanții au avut oportunitatea de a-și face cunoscute produsele și soluțiile unui public specializat, atent selectat și interesat, iar vizitatorii au profitat de ofertele speciale, precum și pachetele promoționale create special de expozanți, cu ocazia târgului, pentru afacerile pe care operatori ai sectoarelor de panificație, cofetărie și HoReCa le conduc.
Eveniment profesional, de afaceri cu prezența oficialităților
Alături de liderii și membrii de elită ai celor mai importante organizații de la nivel intern și internațional, precum Aurel Popescu – președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), Viorel Marin – președintele Asociației Naționale a Industriilor de Morărit și Panificație (ANAMOB), Radu Zărnescu – președintele Asociației Euro-Toques România, Dr. Iulia Drăguț – președintele Asociației Culturale Euro Est Alternativ România (A.C.E.E.A.) sau Dumitru Burtea – președintele de onoare World Association of Chefs Societies (WACS), printre invitații speciali care au fost prezenți la expoziție se numără și Cornelia Ghișoi, Lady Chef a României, precum și Ilonka Boldizsár, ambasador al Uniunii Internaționale a Brutarilor și Cofetarilor UIBC.
În aceste timpuri grele, reprezentanții celor mai importante patronate și asociații de morărit și panificație din țară și hotare precizează că vremurile sunt nesigure, grele, însă, există speranțe și gânduri că viitorul se va moderniza și evolua. Gândindu-ne la industria morăritului și panificației din trecut, se poate spune că aceasta crește de la an la an privind diversificarea materiilor prime și auxiliare folosite și a produselor finite, tehnologia și fluxurile tehnologice implementate, utilajele și echipamentele de fabricație, modul de comercializare, astfel, se poate spune că această ramură a industriei alimentare este într-o continuă evoluție.
CÂȘTIGĂTORII CONCURSURILOR GASTROPAN 2022: CEI MAI BUNI BRUTARI, COFETARI ȘI BUCĂTARI DIN ROMÂNIA
SECȚIUNEA COFETĂRIE
Tortul Anului 2022 este tortul numit Energy Booster
Pentru câștigarea trofeului Tortul Anului 2022 concurenții au fost provocați să dezvolte un tort inovator realizat după o rețetă veche dar adaptată la noile tendințe, cu o denumire originală, tematica categoriei fiind: Torturi vechi reinventate. Cel mai bun tort reinventat a fost creat de Ștefan Alexandru care îmbină straturile fine bazate pe foi de bezea cu nucă și cremă de vanilie ale prăjiturii ungurești Eszterhazy cu 3 ingrediente noi de bază ale tortului Energy Booster: fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune de pădure), caramel și măr copt. Aceste 3 elemente sunt transpuse în toate componentele tortului și au rolul de a potența gustul vaniliei întâlnit în produsul consacrat.
Premiații categoriei:
Locul I: Ștefan Alexandru – Moncris, Dâmbovița
Locul II: Sima Maria Adina – Buttercup Sweets, București
Locul II: Vlad Ana Maria – Muntele Rece, Bran – Perdeluț



Locul III: Ioana Dehelean – Mihuț PFA, Arad
Locul III: Șerbu Camelia Irina – București
Premiu de excelență: Bekő Enikő – Diószegi, Sfântu Gheorghe



Viitorul în pastă de zahăr
La această categorie concurenții au prezentat o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Formele,
decorurile și culorile folosite au fost realizate din pastă de zahăr, respectând tematica impusă. Tematica creațiilor din pastă de zahăr a fost Viitorul în ochiul artistului cofetar modern.
Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr poartă numele Glasul cofetăriei și a fost realizată de Mihuț Flavia Petronela.
Premiații categoriei:
Locul I: Mihuț Flavia Petronela – Arad
Locul II: Elekes Nóra – Odorheiu Secuiesc


SECȚIUNEA PANIFICAȚIE-PATISERIE
Pâinile Anului 2022: pâinea cu semințe prăjite și pâinea albă ”la cuptor” cu cartofi
La fel ca și în anii precedenți, și în 2022 atât brutarii artizani, cât și producătorii industriali de pâine au avut șansa de a câștiga trofeul Pâinea Anului 2022, în două categorii diferențiate în funcție de cantitatea produsă și metodele de fabricație – artizanale sau industriale.
Pâinea Anului 2022 fabricată industrial în România: Pâine cu semințe prăjite
La această categorie concurenții au avut sarcina de a prezenta o pâine fabricată în proces industrial care se produce într-o cantitate de cel puțin 500 kg/zi. Pâinea lui Asztalos Attila de la Brutăria Eldi a fost cea mai bună pâine industrială. Pâinea conține maia solidă, apă, făină albă de grâu, semințe prăjite (susan, foarea soarelui, in), făină de secară, sare, secară prăjită măcinată, drojdie și maia lichidă.
Premiații categoriei:
Locul I: Brutăria Eldi, Agrișteu
Locul II: Harmopan, Miercurea Ciuc


Locul II: Bertis, Sfântu Gheorghe
Locul III: Brutăria Bocskor, Sânmartin


Pâinea Anului 2022 realizată artizanal în România: Pâine albă ”la cuptor” cu cartofi
La această categorie concurenții au avut sarcina de a prezenta o pâine care se produce într-o cantitate de maxim 150 kg/zi, fabricată în mod artizanal, procesul tehnologic în ansamblu fiind preponderent manual, dar s-au putut folosi utilaje pentru unele operații tehnologice. Trofeul Pâinea Anului 2022 realizată artizanal în România i-a revenit reprezentantului firmei Harmopan, Dánel Csaba și are în componență făină albă de grâu, apă, pastă de cartofi, sare, ulei de floarea soarelui și drojdie.
Premiații categoriei:
Locul I: Harmopan, Miercurea Ciuc
Locul II: Brutăria Eldi, Agrișteu


Locul II: Bálványos Resort Hotel, Băile Tușnad
Locul III: Mons Mellis, Hărman
Locul III: Brutăria Bocskor, Sânmartin



Produse tradiționale de paști specifice regiunilor din România
La categoria Produse de patiserie concurenții au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie tradițional de paști specific unei regiuni din România. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi cozonacul semi însiropat cu nucă, realizat de către Ștefan Alexandru de la compania Moncris.
Locul I: Ștefan Alexandru – Moncris, Dâmbovița
Locul II: Péter Orsolya – Harmopan, Miercurea Ciuc
Locul III: Ardelean Raluca Mariana – Moara Maria, Chizătău



SECȚIUNEA GASTRONOMIE
Platouri festive estetice, preparate vegetariene și mâncăruri tradiționale românești
La secțiunea de gastronomie echipele de bucătari au avut sarcina să pregătească un platou festiv cu preparate din pește sau fructe de mare, dar și un preparat tradițional românesc și un preparat de bază vegetarian.
Dintre echipele de bucătari câștigătoarea a fost echipa de la Pensiunea Muntele Rece din Bran Predeluț. Bucătarii au prezentat un platou cu somon ușor afumat umplut cu cremă de hrean, savarină din Calcan de Marea Neagră cu foi de spanac și jeleu de usturoi sălbatic, panglică de calamar umplută cu pastă de creveți, jeleu din suc de lămâie cu ghimbir și mărar, bol cu mix de salată și sosuri (dulceață de roșii coapte cu busuioc proaspăt, sos de iaurt cu cotoare de pătrunjel verde, vinegret cu legume).
Preparatul tradițional românesc pregătit de echipă a fost o compoziție cu cotlet de berbecuț cu leurdă, mușchi de vacă în barot de bacon uscat și semințe de dovleac, sferă din mămăligă umplută cu brânză de burduf în coajă de brad în pesmet auriu, rulou din morcov în zucchini la grătar, păstăi de mazăre umplute cu cremă de brânză de vaci și legume, maioneză din usturoi verde și sos de unt cu boabe de muștar.
Pe platoul vegetarian erau prezentate următoarele: terină din sparanghel cu boia afumată și cremă de brânză Camambert, ravioli din măr umplut cu cremă din mix de semințe, furnir din cartofi cu unt și rozmarin, emulsie de gălbenuș de ou cu tarhon și emulsie de sparanghel alb cu portocală.
Lista câștigătorilor:
Locul I: Vasilică Bejenaru, Ciobanu Florin Iulian – Pensiunea Muntele Rece, Bran Predeluț
Locul II: Drăguț Cristina, Popescu Claudiu – Confinden Travel Hotel Ramada, Pitești
Locul III: Drăghiciu Denisa, Veres Melania Ramona, Dinică Alexia, Colceriu Florentin Gabriel, coordonator echipă: Hess Marlena Beatrice – Liceul Tehnologic ”Constantin Brâncuși”, Sfântu Gheorge



Organizatorii țin să mulțumească tuturor expozanților, vizitatorilor, asociațiilor de specialitate, concurenților, sponsorilor, membrilor juriului și partenerilor care au susținut desfășurarea acestui eveniment! Felicitări concurenților pentru ingeniozitate, talent și profesionalismul cu care s-au pregătit pentru această competiție!