Băuturile alcoolice în gastronomie

Gastronomia este un sector complex, pe cât de dur, pe atât de delicat. Este locul unde se întâlnesc pasiunea, profesionalismul, arta, istoria și mai ales inspirația. Și pe lângă toate acestea, curajul chefilor de a inova, de a pune alături texturi și gusturi, arome diferite și neașteptate.

 

În general, când asociem băutura, alcoolul unei mese ne-o imaginam într-un pahar… și da, bine aleasă și bine plasată în meniu amplifică savoarea. Dar cel mai mult ne ajută în bucătărie dacă o folosim în designul și desăvârșirea rețetelor. În bucătarii se folosesc băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică obișnuită, din retail, dar există sortimente special create pentru a oferi profesioniștilor din gastronomie un portofoliu de mărci de spirturi adaptat nevoilor lor, unde concentrația alcoolică este mai mare și, prin gătire/flambare, intensitatea aromei este mai pregnantă.

Ca exemplificare putem enumera: Camus® XO Élégance, VSOP Élégance, Ile de Ré, Borderies XO, Borderies VSOP – o gamă largă cu concentrații alcoolice de 50% vol sau 60% vol, sau Dom Pacello Royal Orange® cu concentrație alcoolică de 60% vol. sau variate alte mărci și gusturi de cognac, whiskey, rom (Rhum Saint James®, Cognac Camus®, Brandy Beehive®,  Marc de Champagne IG Goyard®, Whisky Label 5®,  Whisky Glen Turner®,  Golden Eight Pear Liqueur ®, Armagnac Clés des Ducs etc).

Și putem să exemplificăm cu câteva rețete ca să fim luați în serios…

Prepeliță, foie gras și Cognac Camus® – pâté en croute

 

Ingrediente aluat – se va obține cu o zi înainte

– 1 kg făină

– 50 g unt

– 50 g untură

– 10 cl ulei

– 20 g sare

– 5 gălbenușuri de ou

– 20 – 25 cl apă

Ingrediente pate

– 900 g gât de porc

– 100 g ficăței de pui

– 250 g prepeliță de 250 g (fâșii)

– 200 g de vițel (fâșii)

– 200 g piept de pui (fâșii)

– 10 cl Cognac Camus®

– 150 g smântână

– 150 g foie gras crud

– 1 ou mare

– 5 g usturoi tocat

– 30 g de ceapă/chalotte (tocate și trase în unt)

– 15 g pătrunjel tocat

–  7 cl stoc de pui

– 18 g sare de întărire cu nitriți/kg de pate

– ardei iute, condimente (după gust)

– 2 prepelițe

 

Ingrediente jeleu

– 50 g unt

– 50 g untură

– 10 cl ulei

– 20 g sare

– 5 gălbenușuri de ou

– 20 – 25 cl apă

 

Mod de preparare – aluat

Amestecați grăsimile, făina și adăugați încet gălbenușurile, sarea și apa. Se lasă să se odihnească 24 de ore.

 

Mod de preparare – pate

Tocați gâtul de porc și ficatul si amestecați cu fâșiile de carne. Adăugați smântâna, oul, Coniac Camus®, stocul, sarea și condimentele (usturoi, ceapă, pătrunjel, ardei iute și piper).

 

Instrucțiuni

Dezosează prepelițele și aplatizează-le pe folie film. Condimentează cu sare și ardei, apoi poziționează un cilindru de foie gras în centru. Rulează cu folia film, strâns pentru a crea un fel de cârnat și apoi congelați timp de 2 ore. Îmbrăcați formele de coacere cu aluat. Umpleți pe jumătate cu umplutura (pate), așezați cârnatul în centru. Umple restul formei cu pateul și puneți un capac de aluat, fără a uita să înțepați în 2-3 locuri pentru aerisire cu niște conuri de hârtie). Se introduce în cuptor la 160oC; pateul este gătit când miezul atinge temperatura de 72oC). Când se răcește complet (următoarea zi), turnați jeleu prin orificii de aerisire; se păstrează la frigider până la servire.