Revista Gastromedia: În opinia dumneavoastră, cât de importantă este funcția de bucătar într-o societate modernă?
Cornelia Ghișoi: În opinia mea, funcţia de bucătar este extrem de importantă într-o societate modernă deoarece un bucătar are responsabilitatea de a crea preparate echilibrate și nutritive, care să contribuie la sănătatea generală a clienţilor, păstrează și transmite tradiţiile culinare, contribuind la menţinerea identităţii culturale. În același timp, ei inovează și creează noi tendinţe culinare care îmbogăţesc patrimoniul gastronomic.
Revista Gastromedia: Ce calități credeți că trebuie să aibă un bucătar pentru a excela în această profesie?
C. Gh.: Bucătarii sunt artiști ai gustului. Ei combină tehnici, ingrediente și prezentări pentru a crea experienţe unice și memorabile. Creativitatea lor poate inspira și alte domenii, încurajând inovaţia și în alte sectoare. Industria ospitalităţii, în care bucătarii joacă un rol central, este un sector economic major. Un bucătar de renume poate deveni un ambasador al regiunii sale, atrăgând vizitatori și creând locuri de muncă.
Revista Gastromedia: Cât de important considerați că este pentru un bucătar să participe la cursuri de formare și perfecționare, cum sunt cele oferite de Pangastro?
C. Gh.: Succesul unui restaurant depinde de brigada de bucătărie. În primul rând, un bucătar trebuie să aibă o înaltă pregătire profesională. Trebuie să fie instruit și să cunoască foarte bine tainele bucătăriei. Dar ce este foarte important, trebuie să gătească din suflet, să gătească cu plăcere și dăruire. Trebuie să iubească meseria. Un bucătar trebuie să studieze mereu din cărţi, media, dar cel mai interesant este să participe la cursuri pentru că acolo primesc răspunsurile la fiecare întrebare prin practică.
Revista Gastromedia: Care sunt tehnicile și soluțiile esențiale pe care un bucătar le poate învăța în cadrul cursurilor de gastronomie Pangastro?
C. Gh.: Ca să excelezi în această meserie, trebuie să ieși din zona de confort, să mergi la competiţii, la cursuri, să te documentezi, trebuie să fii perseverent, responsabil, să ai viziune, să ai respect faţă de ingrediente.
Revista Gastromedia: Cât de importantă este educația continuă și participarea la cursuri de specialitate pentru cei care sunt la început de drum?
C. Gh.: Găsești răspunsurile la întrebări, ai acces la o informaţie sintetizată, beneficiezi de o expertiză culinară, ești la curent cu tot ce este nou în domeniu, ești mai conectat și ancorat în realitate. Prin cursuri putem beneficia de ultimele tehnici în domeniu, dar și soluţii eficiente prin toate informaţiile necesare, dar și prin utilajele, ustensilele, tehnicile predate.
Revista Gastromedia: Cum vedeți evoluția gastronomiei în următorii ani și ce rol vor juca cursurile de specialitate în această evoluție?
C. Gh.: Gastronomia este într-o continuă evoluţie. Învăţarea continuă ne aduce noi oportunităţi, ne încurajează dezvoltarea personală. Poate ne propunem să creăm preparate cu ingrediente locale și de sezon, și începem să concepem pe hârtie, însă cei mai fericiţi suntem când îl vedem deja în farfurie, iar feedback-ul este unul pozitiv. Educaţia nu moare niciodată și este benefică nu doar pentru cei care sunt la început de drum. Confucius spunea: „Natura ne aseamănă, educația ne deosebește.” Distanţa dintre bucătar și consumator a început să se diminueze deoarece se solicită tot mai mult ca bucătarii să meargă să gătească chiar în casele celor care doresc experienţă culinară deosebită.
Revista Gastromedia: Care sunt provocările întâmpinate atunci când încercați să aduceți un suflu nou preparatelor tradiționale românești?
C. Gh.: Mâncarea tradiţională românească a renăscut într-un mod spectaculos. Gastronomia românească a fost reinterpretată modern ceea ce a adus un suflu nou care a atras atenţia turiștilor străini, dar și a consumatorilor autohtoni. Astfel ne putem promova în lumea culinară internaţională. Arta de a găti este din ce în ce mai interesantă atunci când ne referim la descoperirile știinţifice. De aceea, cei care lucrează în gastronomie și anume în restauraţie, maeștri bucătari, bucătari, barmani, vor deveni tehnologi gastronomi cu cunoștinţe solide știinţifice. Cerinţele s-au schimbat tocmai datorită cunoașterii. Nu combinăm orice cu orice… nu mai gătim haotic la temperaturi înalte etc.
Revista Gastromedia: În final, ce mesaj doriți să transmiteți publicului larg și viitorilor bucătari despre importanța meseriei și frumusețea acesteia?
C. Gh.: Publicului larg îi sugerez să aleagă calitatea, atmosfera plă- cută, cele mai bune servicii și, pe cât se poate, preparate cu ingrediente românești deoarece „a mânca este o plăcere a vieții.” Bucătarilor le transmit că trebuie să aibă răbdare, să fie pasionaţi pentru meseria delicată, să se pună întotdeauna în postura de consumator, să viziteze alte restaurante, să facă comparaţie, să studieze reţete noi, să investească în sine. Când farfuria se întoarce de la client fără nimic pe ea, atunci este cel mai mulţumit bucătar în lume.