Manual de educație gastronomică

Inițiativa creării unui manual de educație gastronomică … este rezultatul unei experiențe de 15 ani în implementarea mai multor proiecte gastronomice.

În anul 2007 am pornit mișcarea gastronomică românească cu un concept unic la nivel mondial: crearea spațiului celei de-a treia culturi prin care oameni din diferite medii socio-culturale, folosind „limba mâncării”, aveau să demonstreze importanța dialogului intercultural, interprofesional, dar și a ușurinței comunicării pe baza activității zilnice de a mânca. Astfel, prin intermediul ”Campionatului Internațional de Gătit în Aer Liber”, oamenii au avut posibilitatea de a ieși din spațiul lor de confort, bucătarii de a ieși dintre zidurile bucătăriilor, iar cei dornici să descopere lumea, fără a avea posibilitatea de a călători, să aibă parte de ”aroma” acelor locuri. Bucătari, gourmet și gurmanzi din țară și din lume au folosit timp de 10 ani acest spațiu pentru a cunoaște istorie, gust autentic, tradiție.


În anul 2014 organizam la București prima ediție a ”Congresului Mondial al Tradițiilor Culinare” din nou, primul congres din lume care a avut această temă. 250 de invitați din 50 de țări, dar și români reprezentând toate regiunile istorice ale României, au prezentat dizertații despre cultura lor culinară, dar au și făcut demonstrații, prezentând antreul, felul de bază și desertul specific zonei, regiunii, țării. Mai mult, în acel context, a avut loc prima conferință a ”Bucătarilor Fără Frontiere”, departament al ”Organizației Mondiale a Bucătarilor”.


În anul 2019, în contextul evenimentului ”Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană”, am organizat mai mult de 100 de evenimente gastronomice. Punctul culminant a fost a doua ediție a ”Congresului Mondial al Tradițiilor Culinare”, având ca temă meniul de nuntă. Am demonstrat, și de această dată, importanța produsului local în contextul discursului privind unicitatea unei bucătării, dar și similitudini și diferențe între bucătăriile lumii.


În cei 15 ani de activitate, având șansa de a călători în peste 50 de țări, de a ”respira” spiritul bucătăriilor acestora, am înțeles nevoia de a transpune toate aceste experiențe minunate într-o formulă inedită, din nou unică la nivel mondial, printr-un manual care să ne învețe despre istorie, antropologie, cultură, civilizație, conversație, comunicare, semiologie, biologie, chimie, fizică, agronomie, religie, adică despre a mânca și despre mâncare.

Educația a fost, este și va fi cel mai potrivit canal pentru a dezvolta idei, oameni, societăți, pentru a rezolva probleme de interes mondial.

Manualul de educație gastronomică nu ne învață doar despre sănătatea fizică, dar și despre cea mintală, despre noi ca ființe în Univers, lanțuri trofice, dependența de natură și consecințele îndepărtării de aceasta. Este una dintre posibilitățile reafirmării unor crezuri, a unor idealuri de a ne hrăni fizic și sufletește, dar de a nu uita că trăim în comunități mai mult sau mai puțin extinse, că suntem datori naturii de a o ocroti ca ea să ne poată oferi tot ceea ce este mai bun.

Colectivul redacțional este compus din membri ai ACEEA sau simpatizanți ai organizației: Radu Zărnescu, Liliana Homocea, Georgiana Peruc, Ioana Zvonaru, Elena Pavel, Paul Sfîrlea, Dana
Verescu, Roxana Melnicu, Corina Toma, drd. Ionuț Ignat.

Manualul “Manual de Educație Gastronomică, Nutriție sănătoasă și combaterea risipei alimentare” este conceput și dezvoltat de Asociația CULTURALĂ EURO-EST ALTERNATIV în parteneriat cu DEPARTAMENTUL PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ, Guvernul României pentru a contribui la implementarea SNDDR 2030 și al progresului României cu privire la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 4 – Educație de calitate și Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 12 – Consum și producție responsabile conducând la principii de sustenabilitate și durabilitate în consumul responsabil.
Pentru a ajunge în bibliotecile cât mai multor școli, manualul va fi distribuit în mod gratuit.