×

Avertizare

JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 42
Vineri, 28 Septembrie 2012 11:00

Trofeul Balada Nej "Bucătar European - Gust Tradiţional" s-a dus în Olanda!

Au fost două zile pline de gust şi… aromă, la Casa de Cultură din Constanţa. Acolo a avut loc, sâmbătă şi duminică, cea
de-a şasea ediţie a Concursului Internaţional de Gastronomie Trofeul Balada Nej "Bucătar European - Gust Tradiţional", organizat de Fundaţia "Ing. N. Nejloveanu - Maestru în Arta Culinară" (FINN).

În prima zi a concursului, participanţii, echipe din Malta, Italia, Franţa, Olanda, Slovenia, Cipru şi România (din Iaşi, Bucureşti şi Constanţa), au preparat reţete româneşti, tradiţionale, iar duminică a avut loc secţiunea "Gastronomie etnică".
Preşedintele FINN, Niculae Nejloveanu, a precizat că încă din vară a fost trimisă tematica concurenţilor din străinătate, elevi în ultimul an la şcoli tehnologice cu acest profil, aşadar au avut timp suficient să se pregătească, lucru care s-a văzut, de altfel, în rezultatele finale.
Juraţii, maeştri bucătari, au notat nu numai aspectul şi gustul mâncărurilor pregătite, ci şi modul în care au reuşit echipele să se organizeze, precum şi respectarea normelor igienico-sanitare, a subliniat Niculae Nejloveanu.
Medalia de bronz a fost ad-judecată de echipa din Cipru, cea de argint, de elevii din Malta, iar aurul a ajuns în Italia. Surpriză, sau nu, Trofeul Balada Nej "Bucătar European - Gust Tradiţional" a fost câştigat de Olanda. "Eu m-am aşteptat să câştige Olanda, pentru că atât şcolile de acolo, cât şi din Malta, Cipru sau Italia sunt foarte puternice. Eu i-am apreciat pe toţi, dar mă uit cu jind la Franţa", a precizat Niculae Nejloveanu.
Totuşi, şi românii s-au prezentat destul de bine, spune acesta, în condiţiile în care este singurul din ţară care încearcă şi reuşeşte să-i înveţe pe tineri tainele bucătăriei. Dacă nu se va înţelege că numai prin şcoală poate creşte şi turismul, şi nu va exista mai multă implicare, pe viitor, nici în anii următori echipele României nu vor urca însă pe podium, spune preşedintele FINN.
Alături de organizatori au fost prezenţi, la deschi-derea concursului, dar şi la închidere, şi numeroase oficialităţi, multe care "activează" în domeniul turismului, domeniu care are atâta ne-voie de astfel de tineri bine pregătiţi. Printre ei s-a numărat şi secretarul de stat în cadrul Ministerul Turismului, Cristian Bărhălescu, preşedintele ANAT, Corina Martin, dar şi preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală. De asemenea, nu a lipsit de la eveniment nici preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, Ştefan Bercea, unul dintre cei mai buni, poate cel mai bun maestru în arta culinară din România, aşa după cum a spus, la deschidere, Niculae Nejloveanu.

 

Citeste mai mult: www.cugetliber.ro

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…