Joi, 06 August 2020 13:58

Efectul pandemiei în HoReCa: veniturile hotelurilor au scăzut cu 178%

Pandemia Covid-19 a avut un impact rapid și drastic asupra sectorului hotelier din România, după cum reiese dintr-un sondaj realizat de Cushman & Wakefield, în parteneriat cu Federația Industriei Hoteliere din România, citat de zf.ro. Scăderea cererii a dus la pierderi în medie de 25,9 EUR pe camera pe zi în aprilie 2020, indicând un declin de 178% față de aceeași perioadă din anul precedent.

Pentru a face față acestei crize neprevăzute, hotelierii au luat măsuri drastice pentru a-și reduce costurile, inclusiv concedierea personalului. Conform sondajului, aproximativ 29% din forța de muncă este deja concediată.

Luând în considerare condițiile actuale ale pieței și sprijinul guvernamental limitat, 80% dintre hotelieri afirmă că afacerea lor nu va putea supraviețui mai mult de 4 luni din punct de vedere financiar. Considerând că sondajul a fost realizat între lunile aprilie și mai, iar cererea nu a revenit încă, pragul de supraviețuire pentru majoritatea hotelurilor va fi atins în luna august.

Cu toate acestea, perspectiva pe termen lung pentru sectorul hotelier românesc rămâne pozitivă, susținută de creșterea sănătoasă a turismului din ultimii ani, precum și de atractivitatea continuă a țării pentru întreprinderile internaționale, ce stimulează cererea business. Totuși, potrivit Oxford Economics, numărul de nopți în spațiile de cazare plătite în București este așteptat să atingă nivelul de dinainte de criză doar între 2023 și 2024, iar mai apoi este prevăzută o creștere sănătoasă în anii următori.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…