Marți, 19 Martie 2019 11:36

Economie circulară, biodegradabilitate și compostabilitate – valoarea adăugată a ambalajelor SNICK

În cadrul întâlnirii dintre organizatorii târgului GASTROPAN și SNICK AMBALAJE, în care s-au discutat modalitățile de sponsorizare și de promovare a participanților la evenimentul mai sus menționat redacția revistei Gastromedia, a luat un interviu managerului general, domnul Sofronie Neculai.

Ce ne puteți spune despre compania SNICK AMBALAJE ȘI CONSUMABILE SRL?

Compania SNICK AMBALAJE ȘI CONSUMABILE este o afacere de familie cu capital privat 100% românesc. Acest proiect a început în anul 2007. Printr-un management performant și prin aplicarea unei strategii de reinvestire permanentă a profiturilor, firma SNICK AMBALAJE a ajuns în anul 2018 lider de piață în domeniul ambalajelor BIO și ECO FRIENDLY.

Compania SNICK AMBALAJE a făcut alegerea câștigătoare de orientare a modelului său de afacere pe o strategie verde pe termen lung cu scopul de a oferi soluții de ambalare responsabile și inovatoare în armonie cu legislația UE și cu principiile economiei circulare.

Roll UP SNICK lr

Cum a evoluat piață de ambalaje în anul 2018?

Anul 2018 a dus la consolidarea trendului bio în domeniul ambalajelor din sectorul food service.

Chefii au promovat din ce în ce mai mult produsele bio obținute din ingrediente organice. Aceste produse nu mai puteau fi servite în ambalaje de polistiren, de aluminiu sau de plastic. În mod logic produsele din trestie de zahăr, din frunze de palmier, din lemn, din carton și PLA aflate în portofoliul SNICK au înlocuit ambalajele mai sus menționate.

Cum a reacționat piață la noile tendințe?

Prin hotărârea EN 13432 a UE s-au trasat direcții clare pentru piața de ambalaje. Astfel până în anul 2021 vor fi interzise la comercializare paiele, tacâmurile, farfuriile, paharele și paletinele de cafea din plastic. Managementul SNICK și-a dat seama de impactul negativ pe care îl au aceste produse asupra naturii, astfel începând cu anul 2016 a scos din portofoliul de produse paletinele din plastic și le-a înlocuit cu paletinele din lemn. De asemenea, am completat gama de tacâmuri cu produse din lemn și CPLA care sunt 100% biodegradabile și compostabile. Referitor la paie, în anul 2018 am introdus în piață paiele din carton și paiele din PLA, materiale biodegradabile și compostabil 100%.

Certificat SNICK lr

Folosiți frecvent termenii de biodegradabil și compostabil? Vreți să detaliați puțin?

Biodegradabilitatea și compostabilitatea reprezintă noua filozofie de alegere a materialelor pentru ambalajele din industria de food service. Deși toată lumea folosește acești termeni, nu toți înțeleg conceptul. Foarte mulți manageri din piața de food service cred că dacă folosesc un ambalaj din carton înnobilat cu PE sau PET acesta este bio, dar nu este așa. Ambalajele bio sunt compostabile, adică în anumite condiții de umiditate și temperatură în spații special amenajate numite stații de compostare, ambalajele se degradează împreună cu alimentele în timp foarte scurt devenind suport biologic pentru plante, adică deșeul devine materie primă. Pentru a diferenția corect produsele bio de cele care nu au proprietățile de biodegradabilitate și compostabilitate, legislația UE a impus certificarea acestor produse. Certificarea se obține de la organisme independente, ce atestă că produsele bio respectă cerințele economiei circulare. Firma SNICK AMBALAJE este certificată începând cu anul 2019 pentru comercializarea produselor din materiale compostabile.

Vreți să detaliați puțin și ce înseamnă economie circulară?

Economie circulară este un termen generic folosit pentru economie industrială care este creată cu scopul de a fi restauratoare în care ciclul materialelor este de două feluri: ciclul biologic, unde procesele acționează astfel încât componentele reintră în biosferă fără efecte negative; al doilea ciclu este cel tehnic, unde componentele sunt folosite foarte eficient și nu intră în biosferă.

Dacă ne referim la ambalaje, acestea se transformă în compost în stațiile de compostare mai sus menționate, adică în material biologic pentru noul ciclu de dezvoltare a plantelor.

Vă mulțumim pentru interviul acordat și vă mai așteptăm pentru a ne împărtăși noi informații despre produsele bio și despre lumea ambalajelor.

 

 

Republicarea conținutului website-ului www.gastromedia.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.gastromedia.ro.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…