Vineri, 16 Noiembrie 2018 08:08

Sistem de ventilare pentru bucătării profesionale

O ventilare bună în bucătăriile profesionale este mereu esențială. Bucătăria centrală din aeroportul Vaclav Havel din Praga, care gătește pentru 14 centre de catering, operate de Lagardere Travel Retail și în care se pregătește aproape o jumătate de tonă de supă gulaș în fiecare săptămână, nu ar funcționa fără o ventilare corespunzătoare. După o renovare completă și un proiect de modernizare desfășurat în primăvară și care a inclus facilitățile de catering, bucătăria este acum echipată cu plafoane echipate cu sisteme ventilate ”din perete în perete”.

Lagardere și-a început activitatea în 2003, la aeroportul Ruzyne, unde a deschis primul magazin. În 2011, a preluat magazinele duty-free, consolidându-și semnificativ prezența. În urmă cu trei ani, a achiziționat Airest, operatorul restauratului din aeroport, iar, în prezent, operează concepte de catering de design precum PilsnerUrquellOriginal Restaurant și restaurantul UGO, cafenelele So! COFFEE și CostaCoffee, dar și propriul brand de restaurante, FRESH&GOOD. În aprilie anul acesta, compania a adăugat în meniu un restaurant Burger King. Deși este amplasat în apropierea imediată a bucătăriei centrale, acesta are propriile facilități de preparare a alimentelor, beneficiind și de plafoanele echipate cu sisteme ventilate furnizate de Atrea. Gătitul, prăjitul, pregătirea fripturilor și a aperitivelor reci pentru alte centre se realizează de către personalul bucătăriei centrale.

Modernizare în timpul funcționării

Plafoanele cu sisteme ventilate au fost montate ca parte a unui proiect mare de modernizare, realizat odată cu deschiderea restaurantului Burger King din aeroport. Sarcina proiectării noului concept de ventilare și aer condiționat, inclusiv instalarea, a revenit Ungerman-TSK s. r. o., o companie cu expertiză în domeniu, care a lucrat la proiect împreună cu firma de construcții Foukal s. r. o. Am inclus în concept plafoanele echipate cu sisteme ventilate deoarece le-am utilizat cu succes în cadrul unor proiecte anterioare, afirmă ing. Jan Ungerman, directorul general al Ungerman-TSK. Am reușit să convingem proprietarul că investiția în aceste plafoane va crește nivelul de confort și va reduce costurile cu curățenia și întreținerea în comparație cu hotele de extracție amplasate deasupra fiecărui aparat de gătit individual, remarcă ing. Jan Ungerman. Vapori se ridică către plafon, care îi elimină complet. În cazul hotelor de extracție, vaporii care nu a fost complet extrași urcă către plafon, unde se depun, formează condens și un strat de grăsime, explică acesta. Aerul rezidual cald este extras și transportat prin tuburile HVAC către o unitate CTA echipată cu un schimbător cu recuperare de căldură. În acest traseu, cea mai mare parte a căldurii din aerul rezidual este transferată și utilizată pentru a încălzi la temperatură necesară aerul proaspăt din exterior. „Acest lucru permite economii de costuri de încălzire. Dacă afară este cald și aerul necesită răcire, nu încălzire, se utilizează o clapetă de bypass pentru a devia jetul de aer de admisie de la schimbătorul cu recuperarea căldurii”, adaugă ing. Jan Ungerman.

 
Acest proiect a fost unul foarte plin de provocări. „În primul rând, a trebuit să demontăm sistemul HVAC existent și să instalăm noi trasee”, explică ing. Jan Ungerman. În plus, toate aceste activități trebuiau să aibă loc când totul funcționa la capacitate maximă. Închiderea bucătăriei pentru o lună pentru a finaliza proiectul nu era o opțiune. În ciuda condițiilor dificile, bucătăria a trebuit să funcționeze non-stop. „Am respectat un program strict, prin care am combinat progresul lucrării cu mutarea poziției aparatelor și obiectelor din bucătărie. Uitându-ne înapoi, a fost o lucrare solicitantă”, își amintește ing. Jan Ungerman, zâmbind. „Dar am transformat-o în realitate”, adaugă el.
 
  • Design excepțional
  • Filtrare UV-C încorporată ca dotare opțională
  • Protecția perfectă a structurii plafonului împotriva căldurii și umidității
  • Iluminat uniform de la un capăt la altul
  • O soluție simplă pentru proiect
  • Versatilitate pentru a integra modificările de amplasare a echipamentelor din bucătărie
  • Certificare TÜV disponibilă în toată Europa

 

Autor: Atrea Romania

Articolul integral poate fi citit în ediţia august septembrie a revistei Gastromedia.

Republicarea conținutului website-ului www.gastromedia.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.gastromedia.ro.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…