Joi, 30 August 2018 13:48

Rasol de vită Angus, cu os, la cuptor

Pentru felul principal:

- rasol cu os de vită Angus: 1 kg (4 bucăți a câte 250 de grame)

- ceapă: o bucată mare

- morcovi: două bucăți medii

- țelină: o jumătate de rădăcină 

- bere neagră: 500 ml

- cimbrișor: 3 crenguțe 

- boabe de piper: o linguriță 

- foi de dafin: 3 frunze

- 500 ml de apa

 

 

Pentru sos avem nevoie de:

- unt: 60 de grame

- faină: două linguri

- sare 

- piper

Pentru piure:

- păstârnac sau rădăcină de pătrunjel: 600 grame

- 2 cartofi mici 

- unt: 40 de grame

- lapte: 150 ml 

- sare și piper 

Pentru umplutura de măduvă:

- sare grunjoasă: 3 grame

- dulceață de gutui

Pentru garnisit:

- cimbrișor 

- frunze de leurdă, dacă-i sezonul potrivit

 

Punem în tava acoperită bine cu folie de staniol sau un capac ingredientele necesare pregătirii felului principal. Lăsăm rasolul cu os la copt în tigaia acoperită bine, la 150 de grade, pentru 4 ore, împreună cu legume mirepoix și cimbrișor.

Între timp pregătim un piure fin din rădăcini cu unt și lapte. Acesta se dă prin blender sau este pasat bine, apoi dat prin sită pentru o textură mai fină. 

Se scoate rasolul din tavă și apoi se strecoară zeama de legume. Vom obține un gravy perfect iar într-o cratiță, la foc mediu topim două cuburi de unt gras, cu două linguri de făină, până s-a rumenit puțin (un brown roux). Adăugăm gravy-ul asezonat cu sare și piper și amestecăm cu telul până sosul se îngroașă puțin iar la sfârșit adăugăm un cub de unt rece. Sosul va deveni lucios, ușor amărui, cu o culoare frumoasă de la bere.

Măduva o vom găti separat, într-o tigaie încinsă împreună cu sare grunjoasă și cu gem de gutui din toamna trecută. Scoatem măduva din os, o sărăm puțin și apoi adăugăm două linguri bune de dulceață. Amestecul se pune înapoi în oase, înainte de servire.

Rezultatul este un preparat din rasol cu os, fraged, aromat, complementat de o garnitură fină, creativă.

 

 * rețetă pentru 4 persoane, de Daniel Joarză, Regional Young Chef Ambasador

 Comandă și degustă carnea din magazinul online Karpaten Premium Angus!

 

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…