Vineri, 18 Mai 2018 14:28

Ce beneficii au microplantele? (partea II)

Microplantele – denumite și microgreens sau vlăstari – sunt plante tinere, aflate în primul stadiu de dezvoltare (de obicei tulpina și primele două frunze). Se consumă ca atare și sunt incluse de nutriționiști în categoria SUPERFOOD, datorită conținutului ridicat de substanțe benefice (minerale, vitamine ș.a.m.d.). Prima parte a articolului puteţi citi AICI.

Beneficii pentru sănătate

Microplantele joacă un rol important în curele și tratamentele complexe, care includ diete naturiste, dezvoltate de cercetători din SUA și Europa. Cel mai prestigios institut care folosește intensiv microgreens este Hippocrates Health Institute din SUA.

Dincolo de beneficiile evidente, date de numeroase vitamine și minerale, studii adunate în zeci de ani de cercetare semnalează potențialul curativ al microplantelor, uneori în boli grave sau cronice.

Proteine vegetale
Anumite specii de microplante au un conținut ridicat de proteine și se pretează foarte bine la folosirea în produse destinate celor cu activitate fizică intensă. Amintim aici microplantele de mazăre, linte și năut.

Fibre
Microplante cu conținut ridicat de fibre: broccoli, fasole mung, năut.

Efect antioxidant, detox
Cea mai puternică este iarba de grâu. Sucul de iarbă de grâu are inclusiv aplicații medicale documentate științific. Alte microplante cu efect antioxidant: sfeclă roșie, varză roșie, gulia roz.

Calciu
Microplante de broccoli, sfeclă roșie, varză roșie, busuioc verde.

Vitamina C
Multe microplante conțin vitamina C în proporții impresionante: broccoli, linte, mazăre, măcriș verde, gulie roz, năut, creson.

Vitamina D
Microplantele de floarea soarelui. Adesea numite de nutriționiști „un aliment complet” sau „bombe nutriționale”. Au și un efect de alcalinizare a organismului.

Vitamina B
Din nou vedeta este floarea soarelui, care are tot complexul de vitamine B în cantități impresionante. Alte microplante: linte, gulie roz.

Vitamina K
Microplante de muștar verde și gulie roz.

Vitamina U
Microplante de ridiche roșie și ridiche chinezească.

Diverse minerale (Fe, Cu, Zn, Mg)
Microplante de năut (Fe, Zn, Mg), creson (Fe), floarea soarelui (Cu, Mg, Zn), fasole mung (Cu, Zn), busuioc verde (Fe).

Antociani
Microplante de ridiche roșie și amarant roșu.

 

Text: Victor Potra, www.microgreens.ro

Articolul integral poate fi citit în ediţia februarie martie a revistei Gastromedia.

Republicarea conținutului website-ului www.gastromedia.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.gastromedia.ro.

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…