Joi, 21 Decembrie 2017 14:48

Noutăți privind munca nedeclarată

 

La data de 4 august 2017, Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 53/2017, pentru modificarea și completarea Codului Muncii, prin care legiuitorul vizează combaterea fenomenului muncii nedeclarate. Vom prezenta în continuare principalele modificări aduse în legislația muncii prin actul normativ sus-menționat, cu intrare în vigoare începând cu data de 7 august 2017.

 

 

1. MUNCA NEDECLARATĂ

 Potrivit noii reglementări, prin muncă nedeclarată se înțelege:

  1. primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, în ziua anterioară începerii activității;
  2. primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
  3. primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
  4. primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.

 

2. EVIDENȚA ORELOR DE MUNCĂ

Noua reglementare detaliază modul în care angajatorul trebuie să țină evidența orelor de muncă, stabilind în plus că această evidență trebuie ținută la locul de muncă, pentru orele de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru.

Se menține obligația angajatorului de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru.

Se creează astfel posibilitatea verificării în timp real a formei de angajare a persoanelor care desfășoară activitate la locul de muncă controlat, prin confruntarea imediată a datelor existente în documente cu cele transmise în registrul general de evidență a salariaților.

 

Articolul complet găsiţi în ediţia decembrie - ianuarie a revistei Gastromedia.

Republicarea conținutului website-ului www.gastromedia.ro este permisă în limita de 400 de caractere, cu precizarea sursei și inserarea unui link spre www.gastromedia.ro.

juridic signo

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…