Miercuri, 21 Iunie 2017 12:26

Cornelia Ghișoi, singura Lady Chef a României

Am reușit să răpim câteva minute din timpul primei și singurei Lady Chef a României, doamna Cornelia Ghișoi, pentru a putea prezenta cititorilor ceea ce noi deja avem onoarea să cunoaștem: omul din spatele funcției. Și a fost o plăcere să putem să facem asta, întrucât o discuție cu Cornelia Ghișoi poate schimba ziua oricărei persoane. În bine, firește.

Maestru al artei culinare și Lady Chef a României, pe Cornelia Ghișoi o veți găsi în numeroase locuri și proiecte: îi educă pe cei mici în ceea ce privește alimentația sănătoasă, pe cei mai mari îi învață despre bucătărie și ospitalitate – la Universitate, iar pe adulți îi ajută să se perfecționeze în arta culinară – în cadrul cursurilor intensive ale Asociației PanGastRo sau îi jurizează în cadrul Concursurilor GastroPan.

Are un program continuu de lucru care pare că nu îi oferă nici o șansă de respiro, însă nu am văzut-o niciodată altfel decât cu zâmbetul pe buze și o bună dispoziție de invidiat. Are o energie inepuizabilă pe care reușește să o transmită și celorlalți, prin tot ceea ce face, astfel încât echipele cu care lucrează au parte de o atmosferă caldă și veselă.

Traseul profesional al Corneliei Ghișoi este unul de mare succes, marcat de momente frumoase, foarte multe reușite și câteva încercări pe care le-a depășit cu bine. Dintre cele mai importante împliniri profesionale, amintim obținerea titlului de Lady Chef, la Congresul WACS (World Association of Chefs Societies) din Dubai, în 2008, și acceptarea sa ca membru cu drepturi depline în Euro-Toques (Comunitatea Europeană a Bucătarilor, cu sediul la Bruxelles).

Și dacă tot vorbim de succes, am rugat-o pe doamna Ghișoi să ne spună care este secretul succesului.

Lady Chef Cornelia Ghișoi: Pe scurt: pasiune, dăruire și foarte mult timp petrecut în bucătărie. Aceasta este prima condiție pentru a reuși, iar de acest lucru trebuie să țină cont și cei care își doresc o carieră în gastronomie. Dacă vor să reușească, trebuie să fie dedicați și să lucreze din greu, în caz contrar, nu își au locul în gastronomie. Mai devreme sau mai târziu, munca depusă și implicarea poate face diferența între un profesionist și un om care doar practică o meserie.

Gastromedia: Pentru dumneavoastră cum au fost începuturile în bucătărie? Ce credeți că ați fi făcut dacă nu era bucătăria?

Lady Chef Cornelia Ghișoi: Primele contacte cu bucătăria le-am avut încă de mică, întrucât părinții mei lucrau, iar eu trebuia să am grijă de frații mei mai mici. De multe ori trebuia doar să încălzesc mâncarea lăsată de mama, dar destul de des pregăteam și eu câte ceva pentru ei. Cu timpul, am început să o ajut pe mama din ce în ce mai mult în bucătărie, lucru ce m-a făcut să realizez că îmi plăcea ceea ce fac și că îmi plăcea foarte mult să fac lucrurile „așa cum se fac”. Fie că e vorba de tăiat legumele într-un anumit fel sau de amestecat ingredientele, îmi plăceau micile taine și rigori ale gătitului. Pe lângă asta, îmi plăcea în mod special să fac mâncarea să arate frumos. Atunci când mama mă lasă să decorez salata de boef, vinetele sau piftia, eu făceam mereu ceva diferit și, spre bucuria mea, eram apreciată pentru acest lucru. Sigur, ca și copil mă plictiseam repede, asta spun eu acum, pentru că pe atunci nu răspundeam părinților cu ,,sunt plictisită sau am obosit sau eu nu spăl vasele”, exista o educație solidă, un respect pentru tot ce ne înconjura – fie el un copac sau un om sau un animal. Cu toate acestea, nu m-aș fi gândit niciodată că voi ajunge să fac o cariară în gastronomie.

De mică îmi plăcea să îmi folosesc imaginația pentru a crea, fie că era vorba de aranjamente florale, de croit sau de cusut... Am păstrat acest spirit creativ și acum când lucrez în bucătarii profesionale, unde îmi place să experimentez și să îmi imaginez noi gusturi. Da... probabil că e vorba de artă în toate activitățile pe care le-am testat.

Nu am stat niciodată pe loc, am studiat, am fost la concursuri și am învățat lucruri noi, tehnici noi, deci am avut și surse de unde să mă inspir, însă, așa cum pofta vine mâncând așa și creația vine lucrând! Cu mândrie îmi amintesc de mentorii mei, cei care au pus o cărămidă la baza carierei mele – Mari Maeștri ai Artei Culinare Românești: Ilie Cotârleț, Stelică Anghelescu, Nicolaie Urs, Mitică Cazacu și, nu în ultimul rând, domnul Dumitru Burtea care a  susținut numeroase generații de bucătari. 

 

Citiți continuarea articolului în noua ediție a revistei Gastromedia. Pentru comenzi și abonamente sunați la 0266 219 392 sau scrieți la e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…