Luni, 21 August 2017 11:26

Sortimente de vinuri de calitate superioară 3/5

 

Pinot gris, sortiment de vin alb, soi de origine franceză, care în condiţiile pedoclimatice din ţara noastră, dă rezultate mai bune ca în ţara de origine. Este un vin extractiv şi catifelat, culoarea galben-pai luminos, demisec sau demidulce, cu o dulceaţă naturală specifică, echilibrat şi blajin, atractiv, aromat şi plăcut. Pentru calităţile sale, degustătorii îl apreciază ca fiind “avarul care-şi înmulţeşte valorile prin învechire, fără a pierde nimic din ceea ce a avut tânăr, respectiv gustul şi buchetul”. Cele mai renumite sortimente le întâlnim în podgoriile Murfatlar şi Târnave, respectiv în centrele viticole Murfatlar, Medgidia, Cernavodă, Alba Iulia, Ighiu, Sebeş, Aiud şi Lechinţa.

Riesling italian şi Riesling, socotit pe drept cuvânt regele vinurilor albe seci. Este un vin sobru, bărbătesc, bine echilibrat, de culoare alb-verzuie, limpiditatea de cristal, tăria alcoolică şi conţinutul de zahăr asigură gustul în echilibru, foarte rar demisec, prospeţime strălucitoare, aciditate răcoritoare, reconfortantă. Vinul tânăr prezintă o fructuozitate pronunţată, aciditate plăcută şi vioaie. După învechire, are culoare galben-pai, buchetul de o fineţe deosebită aminteşte subtil mirosul de gudron ceea ce marchează maturitatea vinului respectiv. Se produce aproape în toate podgoriile ţării, cu excepţia unora din zona viticolă din şesul Dunării.

Sauvignon, vin alb, sec, demisec sau dulce, de culoare galben-verzuie, fructuos, aromă specifică soiului, gust plăcut cu multă prospeţime, apreciat deopotrivă ca vin tânăr şi învechit. 

 

Text: Ion Negrea, Florea Bușcă - Bucătăria Românească

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…