Luni, 21 August 2017 11:21

Sortimente de vinuri de calitate superioară 2/5

Galbena, sortiment românesc, vin alb sec, elegant, clar, de culoare alb-verzuie, vinos, plăcut, savuros; aroma scoate în evidenţă fructuozitatea vinului. Cele mai renumite sortimente provin din podgoria Odobeşti.

Grasa, vin alb, de culoare alb-verzuie cu reflexe de purpură, dulce licoros, corpolent, plin, onctuos, catifelat, discret, aromă delicată, atractiv, sugerează gustul mierli culese din flori de viţă, miros de coajă de pâine prăjită şi gust de migdale amare, în podgoriile Cotnari şi Dealu Mare (centrul viticol Pietreoasele) se produc cele mai renumite vinuri din acest sortiment, mai ales după 8-10 ani învechire când este fără egal.

Muscat Ottonel, vin alb, dulce-licoros la Murfatlar şi Târnave, semidulce sau sec la Medgidia şi Nazarcea, culoarea galben-verzuie, aromă discretă de muscat, gust dulceag, plăcut catifelat, parfum şi buchet natural plurifloral în care predomină busuiocul, sulfina şi floarea de salcâm. Băut tânăr, permite aprecierea tuturor calităţilor ce le are şi pe care le pierde în timp, pe măsura învechirii. Specialiştii apreciază că Muscatul-Ottonel şi-a găsit adevărata lui patrie la nord de Carpaţi, unde nici un vin aromat nu-l poate egala. Vinul Muscat Ottonel de Târnave este unicat pe plan naţional şi internaţional, plin de parfum şi de buchet natural, fluid şi incolor, aproape irizant, care perlează fructuos şi generos; dulce licoros, dar lejer şi suplu, care nu îmbătrânește. Este un vin zglobiu, mai mult feminin, deosebit de delicat, fin aromat şi îmbietor.

Muscadell, vin încă rar întâlnit pe piaţa românească, partener al sortimentelor franceze Sauvignon şi St. Emilion; este un vin demidulce, suav, feminin, cu gust aromat de muscat, buchetat, de mare marcă ce poate însoţi un meniu cu mâncăruri alese, inclusiv la desert. Se produce în centrele viticole: Copou, Comana, Bucium şi Bohotin.

 

Text: Ion Negrea, Florea Bușcă - Bucătăria Românească

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…