Luni, 10 Iulie 2017 08:57

Camera deputaților a adus modificări legii privind etichetarea laptelui

Legea 88/2016, referitoare la etichetarea laptelui proaspăt pentru consum și a produselor lactate, a fost adoptată de Camera Deputaților cu 217 voturi pentru, 3 împotrivă și 48 de abțineri, fiind astfel abrogată obligația de a nota pe eticheta acestor produse procentul de lapte praf pe care îl conțin. 

Rămâne ca pe etichetă să fie notat: țara de origine sau locul de proveniență a laptelui (cu ponderea cea mai mare), numele operatorului economic care procesează laptele - eliminată fiind denumirea ambalatorului sau marca de identificare. După caz, se vor mai adăuga pe etichetă: îmbogățirea laptelui cu proteine lactate, săruri minerale și vitamine. Mențiunea de ”produs natural” se poate utiliza doar de cei care folosesc în proporție de 100% ca materie primă laptele provenit de la vaci, bivolițe, capre sau oi și componente naturale provenite strict din lapte - fără a avea în compoziție produse de origina vegetală sau animală în afară de lapte. 

Sintagma ”produs românesc” poate fi aplicată pe etichetă doar de către cei care folosesc în proporție de 100% ca materie primă lapte de origine românească, lucru atestat de documentele de trasabilitate.

În proiectul de lege se mai prevede și ca produserea, expunerea spre vânzare și/sau vânzarea de lapte de consum cunoscând că este obținut din înlocuitori de lapte, se va sancționa cu amendă de la 25.000 lei la 35.000 lei, legea urmând să intre în vigoare de la data de 1 ianuarie 2018.

În acest moment, legea aflată în vigoare prevede ca sancțiuni amenda de la 20.000 la 25.000 lei și retragerea autorizației de funcționare timp de 6 luni. 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…