Miercuri, 21 Iunie 2017 10:41

Impozitul specific: barurile și cafenelele din centrul marilor orașe vor plăti mai puțin la stat decât înainte, dacă obțin profit

Aplicarea impozitului specific, din acest an, este în avantajul afacerilor medii și mari din zona HoReCa, atât timp cât unitățile respective înregistrează profit, scrie www.avocatnet.ro

Din 2017, firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică ce desfășoară efectiv activități în domeniul HoReCa (Hoteluri, Restaurante, Catering) sunt obligate la plata unui impozit specific, determinat în funcție de mai multe variabile, precum rangul localității în care este amplasată unitatea, suprafața acesteia sau sezonalitatea.

Potrivit Legii nr. 170/2016, cea care a introdus noul sistem de impozitare în legislația românească, proprietarii de unităţi ce au înscrisă ca activitate principală sau secundară activitatea cu codul CAEN 5630 - ,,Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor” vor calcula impozitul specific pe baza următoarele formule:

Impozit specific anual/unitate = k*(x+y*q)*z, unde:

k - 900, valoarea impozitului standard (lei);

x - variabilă în funcţie de rangul localităţii;

y - variabilă în funcţie de suprafaţa utilă comercială/de servire/ de desfăşurare a activităţii;

z - coeficient de sezonalitate (se referă la perioada de funcţionalitate a unităţilor de cazare în timpul unui an);

q = 0,9 şi reprezintă coeficient de ajustare pentru spaţiu tehnic unitate - locaţie de desfăşurare a activităţilor.

Potrivit dispozițiilor în vigoare, atât în cazul municipiilor, cât şi în cazul marilor oraşe şi a capitalei, există patru zone pentru a determina rangul localităţii, de la D la A, în care zona D este cea mai ieftină, iar A cea mai costisitoare.

Găsiți exemple și mai multe detalii pe www.avocatnet.ro.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…