Luni, 12 Iunie 2017 09:59

Tichetele de vacanță se transformă în bani

Legea turismului a fost modificată în parlament, fiind decisă înlocuirea tichetelor cu bani. Angajații din sectorul public vor primi, în locul tichetelor discutate inițial, o sumă de bani egală cu salariul minim pe economie - o bonificație, o creștere a veniturilor.

Dincolo de faptul că se pierde unul dintre beneficiile esențiale pe care această propunere le-a avut inițial, sprijinirea turismului românesc, decizia naște probleme de ordin administrativ în ceea ce privește punerea în aplicare. Odată ce primesc acest ”bonus” în mână, ce îi poate opri pe bugetari să își plătească cu el o vacanță în Grecia, Bulgaria sau Turcia? ”Oamenii îşi iau banii. Pot să facă ce vor cu ei. Vă garantez eu că dacă pe ei nu-i verifică nimeni şi ei se văd cu banii îi buzunar o să meargă în România, la Varna”. a declarat pentru Digi24 Alin Burcea, Președintele Asociației Agențiilor de Turism. 

Pentru a demonstra că banii primiți au fost cheltuiți pe sejururi în România, bugetarii vor fi obligați să deconteze chitanțele și facturile. Pe lângă faptul că facturile și chitanțele s-ar putea obține fără a fi beneficiat de serviciu, Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Agenţiilor de Turism atrage atenția asupra imposibilității de a fi verificate cu adevărat toate deconturile: „Poate să le spună altora, dar nu mie, că va verifica cineva în România de azi 1,2 milioane de deconturi. Nu vă imaginaţi cumva că oamenii ăia vor fi verificaţi”.

 

O altă problemă ridicată de tichetele transformate în bani este că, în timp ce bugetarii vor primi cash, cei din sectorul privat vor primi în continuare tichete, iar agențiile de turism și hotelierii vor fi puși în situația de a percepe comisioane diferite (prețuri diferite) pentru aceleași servicii (ceea ce este ilegal).

Totuși, Mircea Dobre, ministrul Turismului ne asigură: „Să aşteptăm actul normativ care va arăta exact modalitatea de acordare a acestor bani şi o să observaţi că în continuare banii se vor folosi doar pentru turismul din România”. 

Citiți mai multe despre acest subiect și despre penalitățile propuse pentru cei care nu respectă condițiile de utilizare, pe Digi24.

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…