Marți, 06 Iunie 2017 11:13

O nișă cu potențial de creștere – preparate vegetariene

Afacerile de nișă par a fi fost una dintre cele mai profitabile linii de business pentru start-up-urile ultimilor ani, oferind proaspeților antreprenori privilegiul de a-și exploata pasiunile și de a-și prezenta cunoștințele unui public cu interese similare. Indiferent de domeniu, specializarea a adus imaginea unui profesionalism pe care consumatorii îl așteptau demult. Industria alimentară nu a făcut excepție de la acest trend, afacerile de nișă ce vizează alimentația fiind printre cele mai răspândite și de succes.

Iar atunci când ne uităm la evoluția sectorului alimentar în ultimii ani, putem identifica trenduri puternice ca reducerea consumului de zahăr, reducerea consumului de grăsimi, renunțarea la gluten sau lactoză și, nu în ultimul rând, renunțarea la carne și produse de origine animală.

Vegetarianismul este unul dintre trendurile cu cea mai mare creștere și popularitate a ultimelor decenii. Fie că au renunțat la consumul de carne (și/sau alte produse de origine animală) din motive etice sau pentru un stil de viață mai sănătos, ocazional sau permanent, vegetarienii și veganii au adus noi solicitări pentru operatorii din sectorul alimentar. Pornind de la producătorii de materii prime și terminând cu retaileri și restaurante, cu toții au primit provocarea de a-și schimba modul în care fac business pentru a avea acces la această nișă de consumatori. Chiar dacă la început, această nișă părea să aibă potențial scăzut pentru business, într-un timp extrem de scurt a devenit o oportunitate rentabilă care oferă numeroase paliere pentru dezvoltare.

Vegan la nivel gourmet

Urmându-și pasiunea și încercând să reflecte gătitul modern în contextul vremurilor actuale, cea de-a 30-a ediție a renumitului concurs Bocuse d’Or a adus accentul asupra vegetalului. În cadrul marii finale din acest an, concurenții au primit sarcina de a prezenta într-una dintre farfuriile jurizate preparate exclusiv vegetale.

Veganismul a ajuns astfel în cadrul celei mai mari competiții mondiale dedicate gastronomiei, semn că a trecut deja de nivelul unei mici nișe de consumatori și că gastronomia internațională îi va dedica de acum înainte cercetare și dezvoltare. Iar aceasta este o veste bună pentru consumatorii care au ales un stil de viață vegan sau vegetarian, întrucât implicarea marilor chefi în crearea unor preparate și combinații va crește, diversitatea produselor disponibile pentru ei.

Cursuri de specialitate în România

O veste bună pentru bucătarii români este că începând din acest an, în portofoliul de cursuri a Asociației PanGastRo, există un curs dedicat meniurilor și preparatelor vegane susținut de un chef cu experiență de peste 10 ani în acest domeniu.

Informații despre cursurile disponibile la telefon 0371-328.698, 0732-575.556 sau email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…